Ελλάδα

Τσίπρας στη ΔΕΘ: "Ζητάμε ισχυρή εντολή"

«Ζητάμε ισχυρή εντολή για να συνεχίσουμε το έργο της αριστερής κυβέρνησης που ξεκίνησε στις 25 Γενάρη. Θα κυβερνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ ή η Νέα Δημοκρατία με τις αμαρτίες του παρελθόντος είναι το δίλημμα των εκλογών» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στα πλαίσια της 80ής ΔΕΘ το μεσημέρι της Δευτέρας.

«Φέραμε μια συμφωνία διαπραγματευόμενοι σκληρά. Δώσαμε σκληρή μάχη, κερδίσαμε πολλά», πρόσθεσε. Εφαρμόσαμε φιλολαϊκά μέτρα σε σύγκρουση με τους δανειστές. Θα δώσουμε τη μάχη για τα ανοιχτά θέματα της συμφωνίας και για να καταφέρουμε τις καλύτερες λύσεις. Πρώτη μάχη το χρέος που δεν είναι βιώσιμο», υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Δε θα υπάρξει κανένας πλειστηριασμός πρώτης κατοικίας. Δεν είναι αυτό στις προτεραιότητες της Ν.Δ.», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε: «Θα δουλέψουμε για να βγούμε από τη μέγγενη της επιτροπείας και των μνημονίων. Ο δρόμος της δραχμής δεν είναι δρόμος εξόδου από την κρίση. Δρόμος είναι η σκληρή διαπραγμάτευση για όλα τα ανοιχτά θέματα».

Ερωτηθείς για τις μετεκλογικές συνεργασίες ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι «η ΝΔ και ο κ. Μεϊμαράκης δεν μπορούν να αντιπαρατεθούν στο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορούν να δημιουργήσουν το ψευδές αίσθημα ότι δεν υπάρχουν διαφορές, ότι όλοι είναι το ίδιο. Υπάρχουν μεγάλες διαφορές», είπε.

«Ο κ. Μεϊμαράκης καλό είναι να ζητήσει συγνώμη για όσα έκανε το κόμμα του 40 χρόνια. Είναι οξύμωρο να ζητά συνεργασία από κάποιον τον οποίο αποκαλεί ψευταράκο», σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την έναρξη της συνέντευξης Τύπου.

«Δε ζητάω να πει συγνώμη για τους χαρακτηρισμούς αλητάκο προς το πρόσωπό μου. Θα έπρεπε όμως να απαντήσει στο αν κοροϊδεύει το λαό όταν λέει ότι θα συνεργαστεί με κάποιον που θεωρεί ψευταράκο», σημείωσε.

«Εξυπηρετώ ένα συγκεκριμένο πολιτικό σχέδιο. Κάποιοι θα προσπαθήσουν ο ΣΥΡΙΖΑ να γίνει κομμάτι του παλιού. Ο λαός δεν θα τους κάνει τη χάρη», είπε ακόμη.

«Είμαι περήφανος που αυτή η κυβέρνηση έσπασε το τρίγωνο της διαπλοκής και έβαλε κανόνες. Το νομοσχέδιο για τις συχνότητες είναι έτοιμο, αλλά δεν ολοκληρώθηκε γιατί η αριστερή κυβέρνηση έπεσε από αριστερούς βουλευτές. H Ν.Δ. δε θέλει ν' αλλάξει τίποτα στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Θα συνεχίσει την ασυδοσία. Η κ. Βούλτεψη φανέρωσε τις προθέσεις της Ν.Δ. να μην αλλάξει τίποτα. Προσδοκά στήριξη από τα ΜΜΕ, όμως ο ελληνικός λαός έχει πλήρη επίγνωση του ρόλου που παίζει ο καθένας», πρόσθεσε.

«Η Ν.Δ. προσπαθεί να δημιουργήσει την εντύπωση ότι για όλα τα δεινά φταίνε οι έξι μήνες του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αστείο το ποσό των 90 δισ. που λέει ότι κόστισε η διακυβέρνηση», σημείωσε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε: «Στο δημοψήφισμα μας έλεγε η Ν.Δ. πείτε "ναι" τη στιγμή που το πρόγραμμα Γιούνκερ προέβλεπε μόνο 5 δισ. ευρώ. Τώρα με τη συμφωνία φέρνουμε 83 δισ. με τα οποία καλύπτουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες και καλύπτουμε τα ομόλογα έως το 2019 με χαμηλότερο τόκο. Αποχρεωνόμαστε ουσιαστικά και διασφαλίζουμε το τραπεζικό σύστημα», υπογράμμισε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Δε ζήτησα ποτέ οικονομική βοήθεια από τη Ρωσία. Συνεργασίες ζήτησα», απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ερωτηθείς σχετικά με το άνοιγμα της κυβέρνησης στη Μόσχα. «Στη Ρωσία δεν πήγα ποτέ για να ζητήσω λεφτά, αλλά για την ενίσχυση των εμπορικών μας σχέσεων. Και προχωράνε σε καλό δρόμο. Οι ελληνορωσικές σχέσεις πρέπει να αποκατασταθούν. Οι εμπορικές μας σχέσεις πρέπει να ομαλοποιηθούν. Θεωρώ ότι πρέπει να συνεχίσουμε σε αυτή την πολιτική».

«Από την 1η Γενάρη 2016 ισχύει στην Ε.Ε. το bail-in, το οποίο εμείς αποφεύγουμε. Είναι αστεία πράγματα ότι κοστίσαμε 90 δισ. στο λαό. Ο ΣΥΡΙΖΑ όταν ήρθε η στιγμή να πάρει μία δύσκολη επιλογή, αν θα κάνει συμβιβασμό με εσωκομματικό κόστος, έκανε τη δύσκολη επιλογή. Πατριωτική δύναμη που διεκδικεί προς όφελος της κοινωνίας», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τη χαμηλή συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ ο Αλ. Τσίπρας ανέφερε ότι είναι πλεονέκτημα και ότι η συσπείρωση ανεβαίνει φτάνοντας στις εκλογές, ενώ όσον αφορά στον πρόεδρο της Ν.Δ. σημείωσε ότι «δεν ξέρω αν ο άνθρωπος θέλει να γίνει πρωθυπουργός. Βρέθηκε ως υπηρεσιακός αρχηγός, καταλαβαίνει τα όριά του. Δε λέει η Ν.Δ. ελάτε να συγκρίνουμε τα προγράμματά μας αλλά τι υποσχέθηκε και τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο Αλ. Τσίπρας παραδέχτηκε ότι «πιστέψαμε ότι η δύναμη του δίκαιου θα έφερνε ένα ντόμινο αλλαγών στην Ευρώπη. Σε αυτό διαψευστήκαμε», είπε. «Υλοποιήσαμε πολλά από αυτά που είχαμε δεσμευτεί, όχι όλα, σε αυτό το επτάμηνο. Ο λαός μπορεί να κρίνει τι καταφέραμε, πόσο ματώσαμε αυτούς τους έξι μήνες».

«Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για τους 151 βουλευτές», σημείωσε ερωτηθείς για τα περί συνεργασίας με ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι. «Εμείς έχουμε το πρόγραμμά μας, διεκδικούμε απόλυτη πλειοψηφία. Αν δεν την έχουμε η χώρα θα διακυβερνηθεί γιατί δε γίνεται να μη διακυβερνηθεί. Κανείς δε δίνει μάχη για να βγει πρώτος, είναι δεδομένο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πρώτος. Η μάχη που κάνουν όλοι είναι να μας αναγκάσουν να είμαστε όμηροι των παλαιών κομμάτων. Το παλιό δε θα βάλει όρους και προϋποθέσεις στο ΣΥΡΙΖΑ. Σχετικά με το υποθετικό σενάριο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έρθει δεύτερος, σε αυτή την περίπτωση θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε όσα υπερασπιζόμασταν μέχρι σήμερα».

«Εμείς τη φέραμε τη συμφωνία, εμείς. Θα έφερνε ο Σαμαράς, ο Μεϊμαράκης, ο Θεοδωράκης καλύτερη συμφωνία;» αναρωτήθηκε ο κ. Τσίπρας, ενώ επισήμανε ότι η γρήγορη τήρησή της είναι ο δρόμος για έξοδο από την κρίση.

«Ήταν πιο ευνοϊκές οι συμφωνίες που έφεραν σε συνθήκες πιο ευνοϊκές το 2010 ο Γ. Παπανδρέου ή αυτή του Σαμαρά;», αναρωτήθηκε. «Αυτό που φέραμε είναι χειρότερο από την προσδοκία μας», παραδέχτηκε ο Αλ. Τσίπρας, ωστόσο πρόσθεσε ότι, «αν συγκριθεί με το τι οι εταίροι είχαν προδιαγράψει να φέρουν με Σαμαρά-Βενιζέλο, είναι σίγουρα καλύτερα».

«Οι κ. Σαμαράς και Βενιζέλος επίσπευσαν τις εκλογές γιατί ήταν πεπεισμένοι για την αριστερή παρένθεση. Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ σχεδίασαν την αριστερή παρένθεση... Το mail Χαρδούβελη ήταν μία πρόταση. Με επικοινωνιακά κόλπα δεν πρόκειται να κάνουμε δουλειά», πρόσθεσε.

«Παρά τις δυσκολίες της συμφωνίας για πρώτη φορά ανοίγεται προοπτική διεξόδου. Έχουμε ανοιχτές μάχες, αλλά τα δύσκολα τα έχουμε αφήσει πίσω», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η καθυστέρηση απονομής δικαιοσύνης αποτελεί από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής πραγματικότητας. Μέσα από παρεμβάσεις πρέπει να μειωθεί δραστικά ο χρόνος απονομής δικαιοσύνης. Θέλει δουλειά σε αυτή την κατεύθυνση. Υπάρχουν σκέψεις, προτάσεις. Θα δούμε άμεσα τα πρώτα αποτελέσματα απ' όσα έχουν ήδη νομοθετηθεί», σημείωσε ο κ. Τσίπρας σύμφωνα με το vima.gr.

Και πρόσθεσε: «O λαός γνωρίζει τις δυσκολίες, αλλά ζητάει δικαιοσύνη. Να αφήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει τη δουλειά της, χωρίς πιέσεις έχοντας εμπιστοσύνη».

Σχετικά με τις τράπεζες ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι η κυβέρνησή του έσωσε τις τράπεζες, δεν τις έχασε. «Βρέθηκαν μπροστά σε μια δύσκολη κατάσταση και στη 17ωρη διαπραγμάτευση με τις Βρυξέλλες γνωρίζαμε πάρα πολύ καλά ότι το εναλλακτικό σχέδιο που υπήρχε στο τραπέζι εμπεριείχε την κατάρρευση ενός μεγάλου μέρους του τραπεζικού συστήματος... Έχουμε κάνει πολλή αυτοκριτική. Είμαστε περήφανοι για τις επιλογές και τα λάθη μας. Πλέον είμαστε σοφότεροι και πιο έμπειροι...».

Σε ερώτηση σχετικά με τη στάση των ΑΝ.ΕΛ. με αφορμή το τηλεοπτικό σποτ τους, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι το βρήκε συμπαθητικό, όπως και το προηγούμενο. «Συνεργαστήκαμε με εντιμότητα με τον Πάνο Καμμένο... Στάθηκε σε δύσκολες στιγμές πιο έντιμα από ό,τι άλλοι συνεργάτες μου που είχαμε την ιδεολογική αφετηρία».

«Ξεμπερδεύουμε με το παλιό; Θα δοθεί η δυνατότητα στην Αριστερά να κριθεί μέσα στο πλαίσιο ενός χρόνου που θα μπορεί να παράξει έργο;» είναι το κρίσιμο ερώτημα που πρέπει να τεθεί στους αναποφάσιστους σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας. «Ποιος θέλετε να σας κυβερνήσει; Σε αυτό θα απαντήσει ο λαός».

«Οι αριστεροί ψηφοφόροι δε θα αφήσουν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς να γίνει παρένθεση», σημείωσε ο Αλ. Τσίπρας, ενώ για τους υποψηφίους στις λίστες του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι δεσμεύονται από τις αποφάσεις που θα λάβει το κόμμα στις κρίσιμες ψηφοφορίες που θα λάβουν χώρα, ότι θα υλοποιήσουν όσα συμφωνήθηκαν με τους εταίρους. «Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ θα αντεπεξέλθει στις δυσκολίες με γνώμονα το συμφέρον των λαϊκών τάξεων».

«Οι εταίροι δεν περίμεναν ότι θα αντιμετωπίσουν όχι μια κυβέρνηση, αλλά ένα λαό που αντιδρά με το περήφανο ΟΧΙ σε συνθήκες ασφυξίας», είπε, ενώ σε ερώτηση αν θα παραιτηθεί μετά από μια ενδεχόμενη ήττα ο Αλ. Τσίπρας απάντησε: «Δε θα ξεμπερδέψετε τόσο εύκολα από εμένα».

Ερωτηθείς για τις χιλιάδες επιχειρήσεις που έκλεισαν αλλά και για το μεγάλο αριθμό ανέργων αλλά και την επιβάρυνση που επέφεραν τα capital controls ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι είναι κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα το ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο είπε ότι το κόμμα δίνει σκληρή μάχη για να ξεφύγει η χώρα από αυτό. «Δε μας ενδιαφέρει η άνεργη ανάπτυξη, αλλά μια ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο. Ο τρόπος να δώσουμε στήριξη στις επιχειρήσεις είναι η στήριξη των τραπεζών, το ΕΣΠΑ, το πρόγραμμα Γιούνκερ των 35 δισ. ευρώ και η ελάφρυνση των χρεών τους μέσω των κόκκινων δανείων και αυτό είναι απότοκο της στήριξης των τραπεζών».

«Στόχος να υπάρξει ένα αναπτυξιακό σοκ. Η ανεργία δε μειώνεται χωρίς αυτό. Χρειαζόμαστε επενδύσεις από το πρόγραμμα Γιούνκερ και ΕΣΠΑ αλλά και πρόγραμμα ιδιωτικών επενδύσεων. Αλλά για να πετύχει αυτό χρειάζεται σχεδιασμός. Οι ξένοι επενδυτές για να επενδύσουν θέλουν ένα σταθερό περιβάλλον, το οποίο το δημιουργήσαμε, καθώς και ένα θεσμικό πλαίσιο ώστε να γνωρίζουν πότε θα έχουν απόδοση τα κεφάλαιά τους. Χρειάζονται τομές σε γραφειοκρατία και διαφθορά».

Σχετικά με τις εργασίες στις Σκουριές ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι επιθυμεί «επενδύσεις και ανάπτυξη με σεβασμό στο περιβάλλον και τις εργασιακές σχέσεις. Δε θέλουμε επενδύσεις που έρχονται να πλιατσικολογήσουν. Σεβόμαστε τους 2.000 εργαζόμενους στις Σκουριές, αλλά σεβόμαστε και τους χιλιάδες κατοίκους της Χαλκιδικής. Εμείς μπροστά στην αποφασιστικότητά μας δεν εκβιαζόμαστε από κανέναν. Και να μη βάζουν ως ασπίδα και μοχλό πίεσης τους εργαζόμενους. Απέναντι στα συμφέροντα δεν πρόκειται να λυγίσουμε. Δεν είμαστε δογματικοί. Εμείς θα εφαρμόσουμε τους νόμους προστασίας του περιβάλλοντος, η προστασία του περιβάλλοντος είναι κοινωνικό όφελος».

Ερωτηθείς για τη διαφορά ανάμεσα σε μια αριστερή και μια συντηρητική κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας είπε ότι «συμφωνία με συμφωνία έχει διαφορά. Σε μια σειρά από ζητήματα όπως αν θα προστατευτούν οι εργασιακές θέσεις, η δημόσια περιουσία κ.ά. υπάρχουν πολλές διαφορές ως προς την υλοποίησή τους. Είναι θέματα που αφήσαμε ανοιχτά προκειμένου να τα διαπραγματευτούμε. Έχει μεγάλη σημασία ποιος δε θα επιτρέψει τα κόκκινα δάνεια να πάνε στα "κοράκια". Έχει σημασία ποιος θα αξιοποιήσει και δε θα ξεπουλήσει τη δημόσια περιουσία. Η Ν.Δ. πιστεύει ότι η ανάπτυξη θα έρθει μέσα από το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Εμείς αντιθέτως πιστεύουμε ότι πρέπει να την αξιοποιήσουμε, αλλά είναι τραγικό να την ξεπουλήσουμε όσο πιο φθηνά γίνεται. H Ν.Δ. έχει ως πρόγραμμα μόνο τις απαιτήσεις των δανειστών, εμείς έχουμε μια σειρά από παρεμβάσεις που θα μας βγάλουν από την επιτροπεία».

«Με ρωτάτε πού συγκαταλέγω το ΠΑΣΟΚ. Η πρόεδρός του πού το συγκαταλέγει;», απάντησε ερωτηθείς σχετικά. «Το κόμμα που καθοδηγείται από τον Ευ. Βενιζέλο δεν μπορεί να έχει τίποτα το καινούργιο. Εκφράζει το πιο παλιό από το παλιό... Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της ολιγαρχίας, αλλά μόνο τα συμφέροντα της μεγάλης πλειοψηφίας του λαού».

Σχετικά με το 23% στην ιδιωτική εκπαίδευση και ερωτηθείς εάν είναι πλούσιος κάποιος που στέλνει το παιδί του σε ιδιωτικό σχολείο, ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι προσανατολίζεται στην εύρεση ενός ισοδύναμου μέτρου που θα το αντικαταστήσει. «Θα δούμε αν το μέτρο αύξησης του ΦΠΑ θα αποδώσει. Αν ένα μέτρο δεν αποδίδει πρέπει να αλλάξει. Θα έχουμε πολύ περισσότερα έσοδα με την αύξηση όχι του συντελεστή ΦΠΑ, αλλά με την αύξηση της εισπραξιμότητάς του. Ζητήσαμε από την υπηρεσιακή κυβέρνηση την αναστολή του και ψάχνουμε ισοδύναμο που δε θα δημιουργεί επιπρόσθετο κόστος στη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού».

Όσον αφορά στο προσφυγικό και ερωτηθείς για τη στάση της Άνγκελα Μέρκελ, ο κ. Τσίπρας είπε πως «είναι ντροπή η Μεσόγειος να ξεβράζει νεκρά παιδιά. Υπάρχει περίσσια υποκρισία μπροστά στο δράμα των προσφύγων», σημείωσε και κατηγόρησε τις συντηρητικές δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένου και του Στ. Θεοδωράκη - ο οποίος λαϊκίζει πιο πολύ και από τη Χρυσή Αυγή, όπως σημείωσε. «Δεν το περίμενα από κάποιον που δηλώνει κεντρώος», τόνισε. Παράλληλα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Μουζάλας «πατάει πάνω στα βήματα που είχε οργανώσει η κ. Χριστοδουλοπούλου για το προσφυγικό. Και η Γαλλία και η Γερμανία είχαν στάση που είναι πιο κοντά στις δικές μας διεκδικήσεις. Κατανοούν το πρόβλημα». Ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι η Ευρώπη πληρώνει την αλλοπρόσαλλη πολιτική επεμβάσεων στις χώρες από τις οποίες προέρχονται οι πρόσφυγες.

«Πρέπει να αξιοποιήσουμε το κύρος της χώρας στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής. Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης. Είναι μία χώρα που απέκτησε πολύ μεγαλύτερο κύρος στην παγκόσμια σκακιέρα από αυτό που της αναλογεί. Θα συνεχίσουμε ένα σημαντικό έργο που έχει επιτελεστεί στο υπουργείο Εξωτερικών. Για πρώτη φορά, αν δεν πηγαίναμε σε εκλογές, η Ελλάδα θα πήγαινε στις 7 Σεπτεμβρίου σε υπογραφή ΑΟΖ με την Ιταλία. Θα το κάνουμε μετά τις εκλογές», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός.

«Δεν υπάρχει αλλαγή στην ενεργειακή πολιτική που έχουμε χαράξει. Εντάσσεται στο πλαίσιο της ενεργητικής πολιτικής που έχουμε χαράξει. Η Ελλάδα έχει στόχο να είναι ενεργειακός κόμβος. Σχετικά με το ταξίδι στο Ισραήλ ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι δεν αναβλήθηκε, απλώς μετατέθηκε, καθώς προέκυψαν οι εκλογές. «Αν ο ελληνικός λαός το αποφασίσει θα γίνουν και τα ταξίδια προς Παλαιστίνη και τα Βαλκάνια. Μας κορόιδευαν γιατί στείλαμε αντιπροσωπεία στο Ιράν και τώρα μετά τη συμφωνία οι σχέσεις μας θα βοηθήσουν. Υπάρχουν περιθώρια για σχέσεις και με αραβικές χώρες και της Λατινικής Αμερικής, όπως η Βραζιλία...», τόνισε.

Καταλήγοντας ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε ότι το κομμάτι του προγράμματος της Θεσσαλονίκης που υλοποίησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι σημαντικό, ενώ όσον αφορά στις συντάξεις υπογράμμισε ότι «όλοι έχουν αντιληφθεί τη σκληρή μάχη που δώσαμε για να τις διατηρήσουμε. Στο βαθμό που θα μπορούμε να εκπληρώνουμε τα πολύ χαμηλά πλεονάσματα, το περίσσευμα θα πηγαίνει εκεί που εμείς αποφασίζουμε, εμείς, όχι οι εταίροι. Στόχος μας να βοηθήσουμε αυτούς που υπέφεραν περισσότερο και αυτοί είναι οι συνταξιούχοι».

«Το πρόγραμμα που παρουσίασα χθες έχει ορίζοντα τετραετίας. Πιστεύω ότι θα μπορέσουμε να υλοποιήσουμε και αυτά που είχαμε δεσμευτεί και δεν μπορέσαμε λόγω της σθεναρής αντίστασης. Πιστεύω ότι θα καταφέρουμε να πάρουμε την εντολή και να την ολοκληρώσουμε», υπογράμμισε.

Σχόλια