Ελλάδα

Αρχίζει η δίκη Ρόντου για την αμαρτωλή ΜΚΟ αποναρκοθετήσεων

Ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων θα βρεθεί σήμερα το πρώην στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών και άλλοτε στενός συνεργάτης του Γιώργου Παπανδρέου, Άλεξ Ρόντος κατηγορούμενος , μαζί με επτά ακόμη πρόσωπα, στην υπόθεση της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης ΙΜΙ, Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης η οποία φέρεται να εισέπραξε παρανόμως πάνω από εννέα εκατομμύρια ευρώ.

Οι κατηγορούμενοι καλούνται να λογοδοτήσουν για την εμπλοκή τους στην υπόθεση χρηματοδότησης που φέρεται να έλαβε το διάστημα 2002-2003, η ΜΚΟ "International Mine Initiative" από το υπουργείο Εξωτερικών, επί υπουργίας Γ. Παπανδρέου, για έργο αποναρκοθέτησης σε Βοσνία Ερζεγοβίνη Ιράκ και Λίβανο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, αναφέρει το newsbeast.gr, τα κονδύλια ,που διατέθηκαν στην ΜΚΟ περίοδο 2000-2004, χορηγήθηκαν χωρίς την τήρηση των προϋποθέσεων του νόμου, όπως οι εγκρίσεις των οικείων πρεσβειών, οι εκδόσεις εκθέσεων προόδου του έργου για τις εκταμιεύσεις ποσών κλπ, αλλά και χωρίς ουσιαστική οικονομική συμμετοχή της ίδιας της ΜΚΟ κατά παράβαση της νομοθεσίας καθώς δεν επρόκειτο για ανθρωπιστική βοήθεια ώστε να δικαιολογείται χρηματοδότηση έργου από το ΥΠΕΞ στο 100% του κόστους του .

Οι κατηγορίες

Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα αντιμέτωποι με το αδίκημα της απάτης από κοινού κατ' εξακολούθηση με σκοπό να προσποριστούν παράνομο περιουσιακό όφελος προκαλώντας ζημιά σε βάρος του Δημοσίου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας είναι ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ Κωνσταντίνος Τζεβελέκος, η σύζυγος του Μαρία-Αναστασία Μακρυνιώτη, ο τότε διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του ΥΠΕΞ Αλέξανδρος - Γεώργιος Ρόντος , οι πρέσβεις -την επίμαχη περίοδο- Νικόλαος Τσαμαδός και Νικόλαος Μπάζας και οι συνταξιούχοι υπάλληλοι του ΥΠΕΞ Ευάγγελος Ρηγάκος, Αφροδίτη Κωστογιάννη - Κόκκορη και Γεωργία Λυμπέρη.

Οι έξι κατηγορούμενοι - πλην του Κ. Τζεβελέκου και της συζύγου του- βαρύνονται , επίσης, με τα αδικήματα της ψευδούς βεβαίωσης από κοινού και κατά μόνας κατ' εξακολούθηση καθώς και της απιστίας στην υπηρεσία.

Επιπλέον, ο ιδρυτής και πρόεδρος της ΜΚΟ Κωνσταντίνος Τζεβελέκος αντιμετωπίζει κατηγορία για άμεση συνέργεια στις παραπάνω δύο πράξεις καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα όπως και η σύζυγος του, και για οπλοκατοχή. Αλλά και ο πρέσβης Νικόλαος Μπάζας κατηγορείται και για πλαστογραφία μετά χρήσης κατ' εξακολούθηση.

Πάντως, ο Άλεξ Ρόντος απολογούμενος ενώπιον της ανακρίτριας η οποία τον άφησε ελεύθερο με εγγύηση 50.000 ευρώ, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι οι αποφάσεις για τη λειτουργία και το νομικό πλαίσιο των ΜΚΟ είχαν ληφθεί σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο διότι συνδέονταν με την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής της χώρας.

Ο Άλεξ Ρόντος, σύμφωνα με τον συνήγορο του ήρθε στην Ελλάδα από το Κέρας της Ανατολικής Αφρικής όπου υπηρετεί ως πρέσβης της ΕΕ αρμόδιος για την καταπολέμηση της πειρατείας για να δηλώσει «παρών» ενώπιον του δικαστηρίου.

Σχόλια