Ελλάδα

Με εντολή εισαγγελέα επιστρέφουν οι πρόσφυγες στο λιμάνι Μυτιλήνης

Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στη Λέσβο μετά τα επεισόδια που σημειώθηκαν το πρωί της Παρασκευής και είχαν ως αποτέλεσμα την εκκένωση του λιμανιού. Με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης Αντώνη Παπαματθαίου, οι περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες επιστρέφουν στο κέντρο της πόλης, και μάλιστα στο λιμάνι, και αφού είχαν μεταφερθεί σε δύο προσωρινά κέντρα φιλοξενίας.

Μετά τα επεισόδια, άνδρες του Λιμενικού και της Αστυνομίας υποχρέωσαν τους πρόσφυγες, που επιχείρησαν να επιβιβαστούν σε πλοίο, να εγκαταλείψουν το χώρο του λιμανιού και τους οδήγησαν στον ανοιχτό χώρο της "Φυκιότρυπας", που βρίσκεται σε απόσταση μερικών εκατοντάδων μέτρων από το λιμάνι, προκειμένου να καταγραφούν και να καταμετρηθούν οι χιλιάδες άνθρωποι που βρίσκονται εδώ και μέρες στο νησί.

Η αναμονή για τη διαδικασία της πρώτης καταγραφής που πραγματοποιείται στο χώρο του λιμανιού -με τους τοπικούς φορείς και εθελοντές να ψάχνουν για εναλλακτικό χώρο μεταφοράς του απογραφικού κέντρου- αγγίζει πλέον τις 24 ώρες, ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα προσωρινά κέντρα φιλοξενίας σε Καρά Τεπέ και Μόρια είναι υπερπλήρη.

Με εντολή του εισαγγελέα Πρωτοδικών Μυτιλήνης Αντώνη Παπαματθαίου, οι περίπου 10.000 πρόσφυγες και μετανάστες επιστρέφουν στο κέντρο της πόλης και μάλιστα στο λιμάνι. Ο κ. Παπαματθαίου με επιστολή του προς το Δήμο Λέσβου ζητά την καθημερινή καθαριότητα και απολύμανση με ειδικά φάρμακα των κεντρικών σημείων της πόλης της Μυτιλήνης.

Απαντώντας, ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός επισημαίνει ότι «ο Δήμος Λέσβου, εδώ και επτά μήνες, καταβάλλει απεγνωσμένες προσπάθειες για να διατηρήσει σε αξιοπρεπή επίπεδα τόσο τους χώρους ευθύνης του, όσο και τους χώρους που ανήκουν σε άλλους φορείς, οργανισμούς και υπηρεσίες».

«Ο χώρος του λιμανιού και της προκυμαίας της Μυτιλήνης δεν ανήκει στην αρμοδιότητα του Δήμου - όπως θα έπρεπε - αλλά αποτελεί περιοχή ευθύνης του Λιμενικού Ταμείου Λέσβου. Παρ' όλα αυτά, ο Δήμος καθημερινά καθαρίζει τους παραπάνω χώρους. Θεωρώ λοιπόν ότι η παρέμβασή σας για καθαρισμό και απολύμανση κεντρικών σημείων της Μυτιλήνης είναι μεν ορθή, αλλά άνευ ουσίας, αφού, όπως προείπα, εδώ και μήνες ο Δήμος Λέσβου δίνει καθημερινά τη μάχη της καθαριότητας σε όλα τα σημεία όπου υπάρχουν μετανάστες.

Μετά τη σημερινή εντολή σας για την επιστροφή των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων ξανά στο χώρο του λιμανιού της Μυτιλήνης, σας ενημερώνω ότι ο Δήμος Λέσβου θα επικεντρωθεί στην καθαριότητα των χώρων ευθύνης του και θα πρέπει κάθε άλλος φορέας και υπηρεσία να αναλάβει την καθαριότητα των χώρων ευθύνης του.

Τέλος, σας προσκαλώ για μια εκτενή ενημέρωση σχετικά με τις ενέργειες του Δήμου Λέσβου, σχετικά με το μεταναστευτικό», καταλήγει η απαντητική επιστολή του κ. Γαληνού.

Σχόλια