Ελλάδα

Δαφνί: Σχιζοφρενής ασθενής έβαλε φωτιά και κάηκαν 3 τρόφιμοι

Ασύλληπτη τραγωδία το απόγευμα της Παρασκευής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί, όταν από φωτιά που ξέσπασε σε ισόγεια πτέρυγα βρήκαν τραγικό θάνατο τρεις ασθενείς, ενώ άλλοι τρεις έχουν τραυματιστεί σοβαρά και νοσηλεύονται στο Αττικό Νοσοκομείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τη φωτιά έβαλε - με άγνωστο προς το παρόν τρόπο - ασθενής που νοσηλευόταν σε ειδικό απομονωμένο θάλαμο, έχοντας χαρακτηριστεί ως επικίνδυνος.

Μάλιστα οι εργαζόμενοι είχαν συντάξει τριάντα διαφορετικές αναφορές προς τη διοίκηση του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου "Δαφνί", το υπουργείο Υγείας και την Εισαγγελία προειδοποιώντας ότι ο συγκεκριμένος τρόφιμος είναι πολύ επικίνδυνος, χωρίς να υπάρξει καθοριστική αντίδραση, πριν ο τελευταίος, όπως δείχνουν τα πρώτα στοιχεία, βάλει τη φωτιά που στοίχισε τη ζωή σε τρεις άλλους τροφίμους.

Αρχικά φαίνεται πως πήρε φωτιά ένα στρώμα στο ισόγειο του κτιρίου και στη συνέχεια οι φλόγες επεκτάθηκαν στο αφρολέξ με το οποίο ήταν επενδεδυμένοι οι τοίχοι του θαλάμου, με αποτέλεσμα η πυρκαγιά να πάρει γρήγορα μεγάλες διαστάσεις και πυκνοί καπνοί να κατακλύσουν όλη την πτέρυγα, όπου νοσηλεύονταν συνολικά 17 ψυχικά πάσχοντες, ορισμένοι εκ των οποίων ήταν καθηλωμένοι με ιμάντες σε χέρια και πόδια.

Δραματικές στιγμές εκτυλίχθηκαν έξω από την πτέρυγα, με συγγενείς των θυμάτων να ξεσπούν σε λυγμούς και κάποιους από αυτούς να λιποθυμούν.

«Φτάνοντας εδώ η πληροφορία που είχαμε αρχικά από τους νοσηλευτές ήταν ότι υπάρχουν ασθενείς και ότι κάποιοι από αυτούς ήταν δεμένοι για λόγους ασφαλείας, απ' ό,τι μας είπαν», ανέφερε σε δήλωσή του ο περιφερειάρχης της Πυροσβεστικής Αττικής Θανάσης Σερεντέλος, σύμφωνα με το Mega.

«Είχαν βγει όλες οι νοσοκόμες έξω, οι ασθενείς ήταν οι πιο πολλοί δεμένοι. Αυτός που είχε βάλει τη φωτιά ήταν χωριστά κλειδωμένος. Ποιος του έδωσε αναπτήρα, δεν ξέρω. Μετά έσπαγαν τα παράθυρα για να τους βγάλουν. Πήγαν μέσα, αλλά δεν μπορούσαν να τους βγάλουνε γιατί ήταν κλειδωμένα. Άργησαν...», δήλωσε μια συγγενής ασθενούς που νοσηλεύεται στο ψυχιατρείο.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο των εργαζομένων στο Ψυχιατρείο Νίκο Παναγούλη, που μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο διαφαινόμενος ως δράστης του εμπρησμού νοσηλευόταν σε ειδικά διαμορφωμένο δωμάτιο, ώστε να προστατεύονται τόσο οι άλλοι ασθενείς, όσο και ο ίδιος για να μην αυτοτραυματιστεί. Η νοσηλεία του γινόταν κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και, όπως λέει ο κ. Παναγούλης, οι εργαζόμενοι επανειλημμένα είχαν ζητήσει να μεταφερθεί σε ειδικό χώρο φύλαξης, πρωτίστως για τη δική του προστασία.

Ο συγκεκριμένος ασθενής το Μάιο του 2015 είχε επιτεθεί σε άλλον ασθενή τραυματίζοντάς τον θανάσιμα. Μάλιστα τότε ο κ. Παναγούλης είχε εκφράσει την ανησυχία του προειδοποιώντας ότι «περιμένουμε το επόμενο θύμα και το μόνο που δεν ξέρουμε είναι αν θα είναι ασθενής ή εργαζόμενος».

Ο συγκεκριμένος ασθενής πάσχει από σχιζοφρένεια και κρατείται στο "Δαφνί" σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ποινικού Κώδικα περί ακαταλόγιστου. Το άρθρο ορίζει ότι αν κάποιος, λόγω νοσηρής διατάραξης των πνευματικών λειτουργιών του, απαλλάχθηκε από την ποινή ή τη δίωξη για κακούργημα ή πλημμέλημα, για το οποίο ο νόμος απειλεί ποινή ανώτερη από έξι μήνες, το δικαστήριο διατάσσει τη φύλαξή του σε δημόσιο θεραπευτικό κατάστημα, εφόσον κρίνει ότι είναι επικίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

«Περιμέναμε ότι κάτι θα γινόταν», σημείωσε ο κ. Παναγούλης, επισημαίνοντας ότι «κανένας δεν ενδιαφέρθηκε να δοθεί λύση στο θέμα», με αποτέλεσμα να τεθούν σε κίνδυνο οι ζωές ασθενών και εργαζομένων. «Η υπο-χρηματοδότηση και υπο-στελέχωση οδηγούν το Ψυχιατρείο σε κατάρρευση και από την άλλη παρατηρείται αύξηση των περιστατικών που χρειάζονται βοήθεια», καταλήγει ο κ. Παναγούλης.

Κατεπείγουσα Ενορκη Διοικητική Εξέταση (ΕΔΕ) για τη διερεύνηση των συνθηκών θανάτου των τριών ασθενών διέταξε ο υπουργός Υγείας Θάνος Δημόπουλος, ενώ ταυτόχρονα συγκρότησε Επιτροπή υπό το γενικό γραμματέα του υπουργείου με στόχο την άμεση βελτίωση των συνθηκών νοσηλείας των ασθενών στα ψυχιατρικά νοσοκομεία.

Μάχη με τις φλόγες έδωσε το προσωπικό

Το νέο τραγικό συμβάν έλαβε χώρα το απόγευμα της Παρασκευής. Η φωτιά εκδηλώθηκε στις 5, από άγνωστη αιτία και αμέσως πυκνοί καπνοί κάλυψαν πτέρυγα στην οποία υπήρχαν ασθενείς.

Αμέσως από το Πυροσβεστικό Σώμα και το προσωπικό του νοσοκομείου άρχισε η επιχείρηση για την απομάκρυνση των νοσηλευομένων. Κατά την κατάσβεση που ακολούθησε και την καταγραφή διαπιστώθηκε ότι τρία άτομα, η ηλικία των οποίων είναι από 30 έως 45 ετών είχαν χάσει τη ζωή τους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, τα θύματα έχασαν τη ζωή τους, πιθανώς, από ασφυξία.

Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, ο δράστης ήταν απομονωμένος σε διαφορετικό χώρο και σώθηκε, ενώ τα θύματα νοσηλεύονταν σε διπλανό θάλαμο, ο οποίος φιλοξενούσε συνολικά 17 άτομα.

Η αντίδραση του ΕΚΑΒ

Το συντονιστικό κέντρο του ΕΚΑΒ δέχτηκε κλήση στις 17:00 σχετικά με εγκλωβισμένα άτομα, κατόπιν εκδήλωσης πυρκαγιάς, στην πτέρυγα Χρονίων Παθήσεων του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής στο Δαφνί.

Η κλήση διαβιβάστηκε άμεσα στο πρώτο διαθέσιμο ασθενοφόρο το οποίο, βρισκόμενο σε κοντινή απόσταση, αφίχθη στο σημείο του συμβάντος μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα (17:01).

Παράλληλα, το Συντονιστικό Κέντρο, αξιολογώντας τα στοιχεία, κινητοποίησε τέσσερα ακόμη ασθενοφόρα, δύο Μηχανές Ταχείας Ανταπόκρισης, αλλά και ένα αυτοκίνητο Μικρού Όγκου με γιατρό, τα οποία και μετέβησαν σε ελάχιστα λεπτά στο σημείο.

Το ΕΚΑΒ ενημερώθηκε από τους γιατρούς του ΨΝΑ για την ύπαρξη τριών νεκρών ατόμων, αλλά και δύο τραυματιών (ενός εγκαυματία και ενός με αναπνευστικά προβλήματα).

Οι δύο σοβαρά τραυματίες, κατόπιν της αξιολόγησης της σοβαρότητας της κατάστασής τους από το ΕΚΑΒ, διακομίστηκαν στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο "ΑΤΤΙΚΟΝ", το οποίο τέθηκε σε ετοιμότητα (χωρίς να εφημερεύει) σε συνεννόηση με το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΕΚΕΠΥ).

Ο τρίτος τραυματίας μεταφέρθηκε τελικά στο Νοσοκομείο "Σωτηρία".

Το ΚΚΕ για το θάνατο των ασθενών στο Δαφνί

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη θλίψη του για την απώλεια των 3 συνανθρώπων μας», σημειώνει σε σχόλιό του το Γραφείο Τύπου του Κόμματος και συνεχίζει:

«Ο αποτρόπαιος θάνατος που βρήκαν οι 3 ασθενείς, που νοσηλεύονταν στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής "Δαφνί", που μόνο από την αυτοθυσία των εργαζομένων αποτράπηκαν τα χειρότερα, αναδεικνύει με τον πιο τραγικό τρόπο τις τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υποδομές και μέτρα προστασίας της υγείας και της ασφαλείας ασθενών και εργαζομένων».

Μ. Χρυσοβελώνη: «Σοκαριστική είδηση που προκαλεί μεγάλη θλίψη»

«Είναι σοκαριστική και προκαλεί πολύ μεγάλη θλίψη η είδηση για το φρικτό, άδικο και παράλογο θάνατο που βρήκαν, εξαιτίας πυρκαγιάς, τρεις συνάνθρωποί μας στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο στο Δαφνί, όπου νοσηλεύονταν, αναφέρει σε δήλωσή της για το τραγικό περιστατικό η εκπρόσωπος των ΑΝ.ΕΛ. Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

«Πρέπει να αναζητηθούν και να αποδοθούν το ταχύτερο δυνατό οι ευθύνες γι' αυτό το τραγικό γεγονός», προσθέτει.

Σχόλια