Ελλάδα

Βούτσης: "Όχι σε νέες εκλογές, όχι σε συνεργασία με ΝΔ"

«Όχι συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία, όχι σε νέες εκλογές» αποτελεί το κεντρικό μήνυμα του πρώην υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, σε συνέντευξη του από την Πρέβεζα, παρουσιάζοντας το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Νίκος Βούτσης ανέφερε πως σε περίπτωση μη αυτοδυναμίας «νέες εκλογές δεν θα γίνουν. Δεν θα ήταν δυνατό να συμπράξουμε κυβερνητικά με αυτές τις δυνάμεις που είναι στην αντίληψή τους τα μνημόνια και κυρίως με τη ΝΔ, δηλαδή να υπάρξει συνεργασία των δύο μεγάλων κομμάτων. Στην ερώτηση που έρχεται στα χείλη σας, άρα με τους άλλους είναι πιθανό;, είναι σαφές ότι ο ελληνικός λαός θα δώσει μία κατεύθυνση. Θα μελετήσουμε αυτό το αποτέλεσμα. Τότε θα το δούμε, εάν δεν υπάρξει αυτοδυναμία, με ποιους θα συνεργαστούμε εφόσον είμαστε πρώτο κόμμα».

Ωστόσο εμφανίστηκε αισιόδοξος πως ποσοστό των λαϊκών στρωμάτων που ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα, θα στηρίξουν τα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι εύλογο να ζητούμε ακόμη και οριακή αυτοδυναμία. Δεν μπορούμε να εικοτολογούμε για το θέμα των συμμαχιών. Σε κάθε περίπτωση, σε ό,τι μας αφορά, μπορώ να σας πω ότι, δε πρόκειται να συμμετέχουμε, είτε ως πρώτο, είτε ως δεύτερο κόμμα, σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, οικουμενική κυβέρνηση, κυβέρνηση ειδικού σκοπού.

Δηλαδή, με όλες τις πολιτικές δυνάμεις μέσα, πέραν προφανώς της Χ.Α. ή κάποιων δυνάμεις της αριστεράς που δε θα θέλουν. Αυτό ήταν να το κάνουμε "αν ήταν υποχρεωτικό" από την συμφωνία που υπογράψαμε θα το κάναμε από την παρούσα Βουλή. Δε θα πηγαίναμε σε εκλογές. Υπήρχαν αυτές, οι δυνάμεις, ώστε για ένα χρόνο, έξι μήνες θα κάναμε μία κυβέρνηση ειδικού σκοπού με ενδεχομένως άλλο πρωθυπουργό.

Όμως αυτό, είναι έξω από την αντίληψη, την ιδεολογία , τις αξίες το πρόγραμμα μας, διότι αυτές είναι δυνάμεις , κάποιες εξ αυτών, σίγουρα η ΝΔ, οι οποίες υιοθετούν την μνημονιακή αντίληψη την θέλουν τους ενδιαφέρει αυτό που λένε , μεταρρυθμίσεις οριζόντιες περικοπές, εκτεταμένες αποκρατικοποιήσεις είναι μερος του δικού τους προγράμματος. Εμείς δεν υιοθετούμε αυτά».

Ο πρώην υπουργός Εσωτερικών απάντησε στους υποστηρικτές της «εθνικής λύσης», λέγοντας πως δεν προσφέρει τίποτα σε συνθήκες παγκοσμιοποιημένης οικονομίας. «Καλό είναι να μιλάμε τώρα, μέσα στη σιγουριά που μας παρέχει η συμφωνία που κάναμε, αλλά αν είχε γίνει το άλλο, θα ήταν πολύ επώδυνα τα πράγματα. Δεν είναι τυχαίο ότι ο Σόιμπλε στη πρότασή του, την οποία πάλι, εν παρενθέσει, σας λέω την ξέραμε από τον Απρίλιο. Έχει δίκιο ο Βαρουφάκης σε αυτό και μας την είχε γνωστοποιήσει στο υπουργικό συμβούλιο, τη πρόταση του time-out.

Πέντε χρόνια έξοδος με πριμ 50 δις, ώστε να μπορούμε να αποχρεώνουμε και να μην υπάρχει ανθρωπιστική κρίση και εμφύλιος , αλλά ταυτόχρονα θα είχαμε ένα άλλο μνημόνιο με εθνικό νόμισμα για να μπορέσουμε να αποχρεώνουμε σε μικρότερο ποσοστό. Αυτό ήταν μία δεύτερη έκπληξη για εμάς. Δε θεωρούσαμε ότι θα είχαν ήδη ένα δεύτερο manual έτοιμο, εξόδου της χώρας, χωρίς επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές. Σας το λέω ευθύτατα».

Ο κ. Βούτσης τόνισε πως αυτά που υπεγράφησαν με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα υλοποιηθούν πάση θυσία, ενώ ταυτόχρονα γίνονται προσπάθειες απεγκλωβισμού-αποσύνδεσης από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές, ασκώντας στοιχεία ενός παραλλήλου προγράμματος ή κάποια ισοδύναμα, που τουλάχιστον εκεί που υπάρχουν σοβαρές κοινωνικές επιπτώσεις, να αμβλύνονται.

«Η προσφυγή στις κάλπες ήταν αναγκαστική», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης, προσθέτοντας «ότι είναι πράξη αξιοπρέπειας, ειλικρίνειας και είμαστε έτοιμοι να προσδοκούμε σε μία μεγάλη νίκη, αλλά είμαστε έτοιμοι να αποδεχθούμε και μία διαφορετική ετυμηγορία του ελληνικού λαού».

Σχόλια