Ελλάδα

Το Open Europe για τα σενάρια δημιουργίας κυβέρνησης

Με τις δημοσκοπήσεις να δίνουν οριακές διαφορές μεταξύ των κομμάτων, το σκηνικό ενόψει εκλογών χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό αβεβαιότητας.

Το Open Europe προχώρησε σε μία ανάλυση για τις ενδεχόμενες συνεργασίες και τα σενάρια σχηματισμού κυβέρνησης την επομένη των εκλογών της 20ής Σεπτεμβρίου. Και καταλήγει, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στο ίδιο συμπέρασμα: στην αυξημένη αβεβαιότητα.

Ούτε το εκλογικό αποτέλεσμα είναι δεδομένο, ούτε οι συνεργασίες που μπορούν να προκύψουν μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, αλλά ούτε και αν θα χρειαστεί να προκηρυχθούν νέες εκλογές. Τα πάντα βρίσκονται υπό αίρεση.

Υπό αυτό το πρίσμα, το γνωστό think tank καταγράφει τα έξι βασικά μετεκλογικά σενάρια, τα οποία είναι τα εξής:

Σενάριο 1: Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ με αυτοδυναμία

Πρόκειται για ένα σενάριο που ενώ μέχρι πρότινος φάνταζε πιθανό, πλέον θεωρείται μάλλον  απίθανο.

Σενάριο 2: Κυβέρνηση συνασπισμού ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ

Πρόκειται για ένα σενάριο-επανάληψη των πολιτικών διεργασιών που προέκυψαν μετά τις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Το σενάριο αυτό φαντάζει επίσης εξαιρετικά δύσκολο, καθώς  όλες σχεδόν οι δημοσκοπήσεις δίνουν το κόμμα των Ανεξάρτητων Ελλήνων εκτός Βουλής.

Σενάριο 3: Κυβέρνηση μειοψηφίας υπό τον ΣΥΡΙΖΑ

Πρόκειται   για ένα απίθανο σενάριο, καθώς η προηγούμενη κυβέρνηση έπεσε, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας χρειάστηκε τη στήριξη άλλων κομμάτων για να περάσει από την ελληνική Bουλή τα εξαιρετικά επώδυνα μέτρα του νέου Mνημονίου.

Σενάριο 4: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τον ΣΥΡΙΖΑ και με κυβερνητικούς εταίρους τα φιλοευρωπαϊκά κόμματα

Το εν λόγω σενάριο θεωρείται το πιθανότερο και προβλέπει τον σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, είτε μόνων τους, είτε και με τη συμμετοχή του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, αν χρειαστεί.

Παρά το γεγονός πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει αποκλείσει τη μετεκλογική συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τη Νέα Δημοκρατία, κανείς δεν θα πρέπει να αποκλείσει τελικά αυτό το ενδεχόμενο. Πιο πιθανή ίσως να είναι όμως η μετεκλογική σύμπραξη του ΣΥΡΙΖΑ με το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.

Σενάριο 5: Κυβέρνηση συνασπισμού υπό τη Νέα Δημοκρατία

Δεδομένης της οριακής διαφοράς που καταγράφεται στις δημοσκοπήσεις μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, δεν μπορεί να αποκλειστεί το ενδεχόμενο η Νέα Δημοκρατία να αναδειχθεί πρώτο κόμμα στις εκλογές, κερδίζοντας τελικά το μπόνους των 50 εδρών.

Η ΝΔ θα μπορούσε να συγκροτήσει κυβέρνηση συνασπισμού με τη συμμετοχή του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού. Σε μια τέτοια κυβέρνηση θα μπορούσε να συμμετέχει και ο ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο κρίνεται πιο πιθανό να επιλέξει να επιτελέσει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σενάριο 6: Επανάληψη των εκλογών

Πρόκειται για ένα σενάριο που σύμφωνα με το Open Europe συγκεντρώνει αυξημένες πιθανότητες. Ο κίνδυνος διεξαγωγής εκλογών για τρίτη φορά μέσα στο 2015 παραμένει μεγάλος.

Σχόλια