Ελλάδα

Παρουσίασε το πρόγραμμα της ΛΑΕ ο Π. Λαφαζάνης

Με επίθεση στο ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης την παρουσίαση της προγραμματικής διακήρυξης της Λαϊκής Ενότητας.

«Γεννηθήκαμε με αστραπιαία ταχύτητα ως ριζοσπαστική απάντηση στο μνημονιακό συνεταιρισμό του ΣΥΡΙΖΑ με τη ΝΔ και το Ποτάμι», είπε χαρακτηριστικά.

«Αυτός ο νέος μνημονιακός συνεταιρισμός εκφράστηκε με την από κοινού ψήφιση στη Βουλή του τρίτου μνημονίου καταλήστευσης της χώρας και του ελληνικού λαού. Ποιος θα το πίστευε αυτό μέχρι πρότινος;», διερωτήθηκε.

«Φέρνουμε τη δημοκρατία σε αυτό τον τόπο με το λαό συμμέτοχο», είπε ο κ. Λαφαζάνης και εκτίμησε ότι «δεν έχουμε δημοκρατία, έχουμε μνημονιακή δικτατορία του χρηματιστηριακού κεφαλαίου και του ευρώ. Δε θα δεχθούμε τυραννικές εντολές. Δε θα γίνουμε εκβιαζόμενοι», συμπλήρωσε.

Ο κ. Λαφαζάνης απέκλεισε για μία ακόμη φορά το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με «μνημονιακές δυνάμεις».

Τα βασικά σημεία της διακήρυξης που παρέθεσε ο κ. Λαφαζάνης είναι η ακύρωση των μνημονίων, ο τερματισμός της λιτότητας, η κατάργηση των μειώσεων σε μισθούς και συντάξεις και η σταδιακή αύξηση του κατώτατου μισθού.

Επίσης, η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ, η αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων και των συλλογικών ελευθεριών.

Ο κ. Λαφαζάνης τάχθηκε επίσης υπέρ της εθνικοποίησης των τραπεζών, της κατάργησης του ΤΑΙΠΕΔ και του δημοσίου ελέγχου των επιχειρήσεων με στρατηγική σημασία.

Ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας τάχθηκε ακόμη υπέρ της εξόδου από την ευρωζώνη, την οποία (έξοδο) θεωρεί ως προϋπόθεση για την εφαρμογή ενός ριζοσπαστικού προγράμματος.

«Είναι αδύνατο εντός ευρώ να εφαρμόσουμε ένα τέτοιο προοδευτικό πρόγραμμα», είπε και πρόσθεσε ότι «το εθνικό νόμισμα δεν είναι φετίχ, αλλά εργαλείο, για να ανοίξουμε προοδευτικό και αναπτυξιακό δρόμο για τη χώρα. Θα μας δώσει ευχέρεια για ανεξάρτητη οικονομική πολιτική, θα αυξήσει τις εξαγωγές, θα μειώσει τις εισαγωγές και θα τονώσει τον τουρισμό».

Ωστόσο, προσέθεσε ότι δε θέτει θέμα εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όμως στην περίπτωση που η συμμετοχή σε αυτή θέτει εμπόδια στην εφαρμογή του προγράμματος θα απευθυνθεί στο λαό με δημοψήφισμα.

Ο κ. Λαφαζάνης κάλεσε σε συστράτευση όλες τις αντιμνημονιακές δυνάμεις, και απευθυνόμενος ιδιαίτερα στο ΚΚΕ είπε «ότι θα μπορούσαμε να είμαστε στο ίδιο μετερίζι», ενώ ζήτησε «να σταματήσει ο πόλεμος που δε βοηθά κανέναν».

«Στο ΚΚΕ έχουμε φίλους και συντρόφους. Δεν είμαστε αντίπαλοι και εχθροί. Αυτή είναι μυωπική τακτική και το ξέρει ο κόσμος της Αριστεράς» δήλωσε χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το in.gr.

«Είναι τιμή μας που έχουμε τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, που αντιστάθηκε σθεναρά σε όσους επιχείρησαν να κάνουν κουρελόχαρτο το Σύνταγμα», είπε αναφερόμενος στην απόφαση της προέδρου της Βουλής να συμπορευτεί με τη ΛΑΕ και προσέθεσε ότι το κόμμα του είναι σε διάλογο με τον Μανώλη Γλέζο, ενώ χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» τη Σοφία Σακοράφα.

«Εκτιμούμε πολλούς από το ΣΥΡΙΖΑ, που είτε παραμένουν είτε ταλαντεύονται» συμπλήρωσε και τόνισε: «Εμείς δεν κλείνουμε την πόρτα, και δεν βάζουμε Χ σε ανθρώπους».

Σε ό,τι αφορά το δημόσιο χρέος, το χαρακτήρισε «μη βιώσιμο» και εκτίμησε ότι η μόνη επιλογή είναι η διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του, ενώ επικαλέστηκε το παράδειγμα του Ιράκ και της Ουκρανίας όπου υπήρξε διαγραφή χρέους.

Απαντώντας, τέλος, σε σχετική ερώτηση ο Παναγιώτης Λαφαζάνης αμφισβήτησε την εγκυρότητα των δημοσκοπήσεων και τις χαρακτήρισε «κουρελόχαρτα», που δεν αξίζουν ούτε το χαρτί που είναι γραμμένες, ενώ εκτίμησε ότι θα διαψευστούν.

(Φωτογραφία, videos: Βασίλης Νούσης)

Σχόλια