default-image

Γ. Κατρούγκαλος: "Συντάξεις έως 600 ευρώ"

Ελλάδα
Γ. Κατρούγκαλος: "Συντάξεις έως 600 ευρώ"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συντάξεις έως 600 ευρώ περιλαμβάνει η πρόταση του Γιώργου Κατρούγκαλου, σύμφωνα την «Εφημερίδα των Συντακτών». Το συγκεκριμένο σενάριο επεξεργάζεται η «Επιτροπή Σοφών» που έχει συστήσει ο τέως υπουργός και αν όλα όσα συζητούνται εντός της Επιτροπής θεσμοθετηθούν από την επόμενη κυβέρνηση, τότε θα μιλάμε για ελεύθερη πτώση των καταβαλλόμενων συντάξεων, που θα κυμαίνεται, σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών της κοινωνικής ασφάλισης, σε ανώτατο επίπεδο στα 500-600 ευρώ.

Ουσιαστικά γίνεται λόγος για μία ενοποιημένη σύνταξη (επικουρική και κύρια) και βέβαια, αν τελικά νομοθετηθεί η πρόταση, θα αφορά όλους τους συνταξιούχους και όχι μόνο αυτούς που μελλοντικά θα συνταξιοδοτηθούν.

Τι σύνταξη θα λαμβάνουν οι νυν συνταξιούχοι:

-Μηνιαία εθνική σύνταξη που θα είναι συνδεδεμένη με το κατώφλι κινδύνου φτώχειας (60% του μέσου εισοδήματος, δηλαδή σήμερα 432 ευρώ) και θα χορηγείται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια.

-Το συνολικό καταβαλλόμενο ποσό σύνταξης, μέρος του οποίου θα αποτελεί η εθνική σύνταξη, θα προκύπτει από την προσθήκη στην εθνική σύνταξη της ανταποδοτικής (θα βγαίνει από το σύνολο των εισφορών που έχει δώσει στο σύστημα ο συνταξιούχος ως εργαζόμενος, που σημαίνει ότι μπορεί να είναι και της τάξης των 150 ευρώ, δεδομένης της μαύρης εργασίας στην οποία χιλιάδες, αν όχι εκατοντάδες χιλιάδες, εργαζομένων εξαναγκάστηκαν από τους εργοδότες τους).

Οι προτάσεις της «Επιτροπής Σοφών» για τις συντάξεις

Τις προτάσεις τους για το νέο ασφαλιστικό σύστημα που θα εφαρμοστούν το 2016, ξεκίνησαν να διατυπώνουν από τα 12 μέλη της «Επιτροπής Σοφών» που έχει συσταθεί στο υπουργείο Εργασίας. Το έργο της επιτροπής θα πρέπει να ολοκληρωθεί εντός του Οκτώβρη και το σχετικό πόρισμα θα κατατεθεί στον νέο υπουργό Εργασίας.

Όπως αναφέρουν και τα tanea.gr, μεταξύ των προτάσεων για ένα δημοσιονομικά βιώσιμο και κοινωνικά δίκαιο ασφαλιστικό σύστημα, είναι και οι εξής:

- Η χορήγηση συντάξεων με βάση τις εισφορές ολόκληρου του εργασιακού βίου και με χαμηλότερα ποσοστά αναπλήρωσης (του Ν. 3863/10) ακόμη και για τους «παλαιούς» ασφαλισμένους - που διατηρούν, παρά τις τελευταίες αλλαγές στο Ασφαλιστικό, ευνοϊκότερο τρόπο υπολογισμού για τον χρόνο ασφάλισης έως το 2010.

- Η δημιουργία ενός υπερταμείου το 2016 για όλους τους ασφαλισμένους με την καταβολή μιας σύνταξης και ενιαίους όρους εισφορών και παροχών - το οποίο θα αφορά 6 εκατ. ασφαλισμένους και 2,6 εκατ. συνταξιούχους. Οι παροχές του ΙΚΑ θα αποτελέσουν τον «οδηγό» στις νέες αλλαγές, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε πρόσθετες περικοπές συντάξεων ή αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών και για τους ήδη συνταξιούχους.

-Η αύξηση των εσόδων στο ασφαλιστικό σύστημα με νέους πόρους, όπως π.χ. από τα τυχερά παιχνίδια αλλά και τα μελλοντικά έσοδα από την αξιοποίηση φυσικού πλούτου της χώρας, όπως οι υδρογονάνθρακες.

- Ο διαχωρισμός της ιατροφαρμακευτικής κάλυψης από το συνταξιοδοτικό σύστημα.

- Η διασύνδεση των εισφορών των αυτοαπασχολούμενων με τον τζίρο των επιχειρήσεων ή το πραγματικό εισόδημα των ασφαλισμένων.

- Η σταδιακή αύξηση των εργοδοτικών εισφορών ως ισοδύναμο μέτρο για τη μη εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος στις επικουρικές συντάξεις.

- Μέτρα για την πάταξη της ανασφάλιστης εργασίας που μπορεί να φέρει στα ασφαλιστικά ταμεία ποσά έως και 40 δισ. ευρώ ανά έτος δεδομένου ότι η αδήλωτη εργασία εκτιμάται στο 24% του συνόλου του ΑΕΠ της χώραςΚαθιέρωση στενότερης σύνδεσης μεταξύ εισφορών και παροχών.

- Κατάργηση εντός τριών ετών όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται με κρατικούς πόρους και την εναρμόνιση των κανόνων σχετικά με τις εισφορές σε όλα τα Ταμεία με βάση το ΙΚΑ.

- Σταδιακή εναρμόνιση των κανόνων για τις συντάξεις του ΟΓΑ με αυτά που ισχύουν στα άλλα Ταμεία».

«Περίεργο και ανακριβές»

«Περίεργο και απολύτως ανακριβές δημοσίευμα της Εφημερίδας Συντακτών για υποτιθέμενη πρόταση μου για σύνταξη έως 600 Ευρώ», ήταν η άμεση απάντηση του Γιώργου Κατρούγκαλου μέσω του λογαριασμού του στο twitter, για το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News