Ελλάδα

Αστυνομικές ενισχύσεις σε Λέσβο και Κω για τους πρόσφυγες

Αυξάνεται το προσωπικό της αστυνομίας σε Λέσβο και Κω, με την αποστολή δυνάμεων από την Αθήνα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οριακές καταστάσεις στην υποδοχή και διαχείριση των μεταναστών και προσφύγων που φτάνουν κατά χιλιάδες από τα τουρκικά παράλια.

Το μεσημέρι της Τρίτης δύο διμοιρίες της ΥΜΕΤ (Υποδιεύθυνση Μέτρων Τάξης) ξεκίνησαν από την Αθήνα με προορισμό την Λέσβο και την Κω και μάλιστα εσπευσμένα, με ελικόπτερα "Σούπερ Πούμα" του Πυροσβεστικού Σώματος.

Τη σχετική εντολή έδωσε ο αναπληρωτής γ.γ. αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Τζανέτος Φιλιππάκος, ύστερα και από παρέμβαση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, προκειμένου να διατηρήσουν την τάξη κατά την ταυτοποίηση και την προσπάθεια των μεταναστών να αγοράσουν ένα εισιτήριο για τον Πειραιά, που αποτελεί την πόρτα για τον προορισμό τους στις άλλες χώρες της Ε.Ε.

Όπως δήλωσε ο κ. Φιλιππάκος, η κατάσταση έχει ξεπεράσει προ πολλού τις δυνατότητες της χώρας και αποτελεί επιτακτική ανάγκη η ανάληψη πρωτοβουλιών από την Ε.Ε., τόσο για την υποδοχή και προώθηση των μεταναστών, αλλά και προς την πλευρά της Τουρκίας, απ' όπου καταφτάνουν κατά χιλιάδες οι πρόσφυγες.

Για τον λόγο αυτό, πιθανότατα την Πέμπτη, ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας θα περιοδεύσει για μια ακόμα φορά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και θα έχει συνάντηση με Ευρωπαίους αξιωματούχους για το θέμα.

"Βουλιάζει" η Μυτιλήνη

Σε έναν απέραντο καταυλισμό έχει μετατραπεί το λιμάνι της Μυτιλήνης, από τους χιλιάδες πρόσφυγες που φθάνουν καθημερινά στο νησί, με τους περισσότερους από τους περίπου 6.000 να περνούν τις νύχτες τους στο δρόμο, πάνω σε χαρτόνια, με ανύπαρκτες συνθήκες υγιεινής, όπως μεταδίδει το ethnos.gr.

Μόνο σήμερα ο αριθμός των μεταναστών και των προσφύγων στο νησί ξεπέρασε τις 13.000, ενώ σύμφωνα με το δήμαρχο τους τελευταίους δύο μήνες έχουν περάσει από τη Λέσβο περίπου 90.000 πρόσφυγες, όσοι δηλαδή και οι κάτοικοι του νησιού.

«Η κατάσταση, με μία λέξη, απελπιστική. Έχουμε υπερβεί το όριο, κάθε δύναμη που μπορούμε να έχουμε για να διαχειριστούμε τέτοιο πρόβλημα, αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να το διαχειριστούμε, δυστυχώς. Είναι απόλυτα εκτός ελέγχου. Καίτοι έχουν αυξηθεί οι αριθμοί των μεταναστών που φεύγουν, παρ' ολ' αυτά όταν σου έρχονται 4.000 και πλέον την ημέρα, καταλαβαίνετε ότι πια θέλεις ολόκληρο στόλο», επισημαίνει ο Σπύρος Γαληνός.

«Ουσιαστικά είσαι πάνω σε ένα νησί χωρίς αρμοδιότητες, χωρίς μέσα. Έχουμε αδειάσει τον προϋπολογισμό της Περιφέρειας και δεν έχουμε πάρει ούτε ένα ευρώ. Αλλά είναι προσωπική μου απόφαση ότι θα πρέπει να αδειάσει ο προϋπολογισμός για να αντιμετωπιστεί αυτή η κατάσταση. Και για αυτούς τους ανθρώπους και για τους κατοίκους», υπογραμμίζει από την πλευρά της η περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου.

Έφτασε στην Αθήνα ακόμη μία "καραβιά" ανθρώπων

Στις 9:30 το βράδυ με 1.749 μετανάστες από τη Μυτιλήνη κατέπλευσε στο λιμάνι του Πειραιά το καταμαράν "ΤΕRA JET" με σημαία Κύπρου.

Στις 5 το πρωί στην πύλη Ε-1 στο λιμάνι του Πειραιά αναμένεται να καταπλεύσει από τη Μυτιλήνη και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο "Ελευθέριος Βενιζέλος" με 2.459 μετανάστες.

Σχόλια