default-image

Επικοινωνία Παυλόπουλου-Ολάντ για το μεταναστευτικό

Ελλάδα
Επικοινωνία Παυλόπουλου-Ολάντ για το μεταναστευτικό

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος είχε το απόγευμα της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Κατά τη διάρκεια της επικοινωνίας αυτής ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε το Γάλλο ομόλογό του για τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ιδίως τους τελευταίους μήνες, λόγω των πρωτοφανών μεταναστευτικών ροών καθώς και για τις προσπάθειες της κυβέρνησης, σε συνεργασία κυρίως με τα αρμόδια ευρωπαϊκά fora, να ολοκληρώσει αμέσως το ελληνικό σχέδιο αντιμετώπισης των ως άνω προβλημάτων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέθεσε, τέλος, στον πρόεδρο της Γαλλικής Δημοκρατίας τις απόψεις του για την ανάγκη συνολικής και ολοκληρωμένης αντιμετώπισης του Μεταναστευτικού -τόσον από πλευράς ασφάλειας όσον και, πρωτίστως, από πλευράς προστασίας των δικαιωμάτων του Ανθρώπου- σε ανώτατο ευρωπαϊκό επίπεδο, προκειμένου να ενεργοποιηθεί πλήρως η συλλογική και αποτελεσματική εφαρμογή του Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Μετανάστευση και το Άσυλο του 2008. Η επικοινωνία έγινε σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα και θα συνεχιστεί τις αμέσως επόμενες ημέρες με το ίδιο αντικείμενο.

Την Τετάρτη διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου

Το μεταναστευτικό ζήτημα βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου, με τον υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη, η οποία πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Τρίτης στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ανάγκη για άμεση σύγκληση συνόδου κορυφής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι το μεταναστευτικό ξεπερνά την Ελλάδα, και παρατήρησε ότι ολόκληρη η Ευρώπη δίνει εξετάσεις, όχι μόνο η χώρα μας.

«Ως χώρα δεν ανταποκριθήκαμε πάντα στις υποχρεώσεις τις οποίες είχαμε» ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ωστόσο σημείωσε ότι «πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι και να κατανοήσουμε ότι τέτοιοι είδους μεταναστευτικές ροές δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν», μεταδίδει το portal της "Καθημερινής".

«Τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο σε αδυναμίες της ελληνικής κρατικής μηχανής, αλλά σε ένα είδος ανωτέρας βίας, το οποίο μάς εμποδίζει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας» πρόσθεσε.

Ο κ. Παυλόπουλος επισήμανε ότι πρέπει και η Ευρώπη να συνειδητοποιήσει αυτήν τη στιγμή ότι έχει υποχρεώσεις, διότι το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται από τα κράτη-μέλη μόνα τους, ιδίως εκείνα που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές.

«Είναι ζήτημα ασφάλειας αλλά, κυρίως, ζήτημα ανθρωπισμού. Δεν μπορεί να το παραβλέψει η Ευρώπη, με τις αρχές και τις αξίες που έχει», τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπενθύμισε ότι ήδη από το 2008 υπάρχει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Μάλιστα, ανέφερε ότι «το Σύμφωνο αυτό καταγράφει και περιγράφει την πολιτική της Ευρώπης» και υπογράμμισε την ανάγκη να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοσθεί. Υπενθύμισε, δε, τη σύγκληση της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, με ημερήσια διάταξη αφιερωμένη στο μεταναστευτικό, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Αναφερόμενος στον κ. Μολυβιάτη, ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πείρα και το ήθος του και τον ευχαρίστησε θερμά που δέχθηκε να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι θα βοηθήσει πολύ σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα.

Ο κ. Μολυβιάτης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, ανέφερε ότι θα ήθελε να τον ενημερώσει για ορισμένα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και κυρίως για ορισμένες πτυχές του μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο, όπως είπε, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε το ενδιαφέρον του κ. Παυλόπουλου για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις για τη διαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, υπό την ιδιότητα του υπουργού Εσωτερικών.

Λίγο αργότερα, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του κ. Μολυβιάτη με την υπηρεσιακή πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρωί της Τετάρτης έχει προγραμματιστεί ευρεία διυπουργική σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου για το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα με τη συμμετοχή υπουργών που τα χαρτοφυλάκιά τους σχετίζονται με τη διαχείριση του προβλήματος.

Ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία την Πέμπτη για το μεταναστευτικό

Στην Αθήνα φτάνουν την Πέμπτη ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς και ο Έλληνας επίτροπος αρμόδιος για τη μεταναστευτική πολιτική Δημήτρης Αβραμόπουλος. Το μεταναστευτικό ζήτημα θα βρεθεί στο επίκεντρο των επαφών που θα έχουν οι κ.κ. Τίμερμανς και Αβραμόπουλος με αρμόδιους υπουργούς της ελληνικής κυβέρνησης.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, οι δύο αξιωματούχοι, οι οποίοι θα συνοδεύονται από εκπροσώπους της FRONTEX, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης Ασύλου και της EUROPOL, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση με τους Έλληνες αρμόδιους υπουργούς το βράδυ της Πέμπτης στον Πειραιά, προκειμένου να δημιουργηθεί στην πόλη ένα κέντρο υποβοήθησης, με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών ομάδων, για την επιτάχυνση της καταγραφής των εισερχομένων στη χώρα, της παροχής ασύλου και του συντονισμού της επιστροφής στη χώρα τους, των παράτυπων μεταναστών.

Την Παρασκευή οι δυο επίτροποι θα μεταβούν στην Κω, όπου το μεσημέρι θα δώσουν συνέντευξη Τύπου.

Μητσοτάκης: «Χρειάζεται ολοκληρωμένη ευρωπαϊκή πολιτική για το μεταναστευτικό»

Συνάντηση με τον Έλληνα επίτροπο, αρμόδιο για τα θέματα μετανάστευσης, εσωτερικών υποθέσεων και ιθαγένειας Δημήτρη Αβραμόπουλο, είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες. Ο κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε επιτακτική την ανάγκη η Ευρώπη να παράξει συνεκτική και ολοκληρωμένη πολιτική στο μεταναστευτικό, καθώς το πρόβλημα, τόνισε, πλέον έχει πάρει ευρωπαϊκές διαστάσεις.

Στο θέμα αναφέρθηκε και κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στην Κεντρική Επιτροπή του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), που συνεδριάζει στη βελγική πρωτεύουσα και στην οποία συμμετέχει εκπροσωπώντας τη Νέα Δημοκρατία. «Αν θέλει κάποιος να διαπιστώσει την αποτυχία της αριστερής κυβέρνησης στο να εφαρμόσει τη μεταναστευτική πολιτική αρκεί να επισκεφτεί τη Μυτιλήνη όπου βρίσκονται, περίπου, 12.000 παρατύπως εισερχόμενοι μετανάστες και πρόσφυγες που ζητούν άσυλο σε συνολικό πληθυσμό της πόλης, 37.000 πολιτών. Ήταν αναμενόμενο ότι θα συνέβαινε αυτό καθώς η απελθούσα κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί τον αυξημένο αριθμό των μεταναστών και των προσφύγων που έφθασαν στην Ελλάδα μετά τον Ιανουάριο», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Κατέληξε, δε, τονίζοντας ότι «ανάμεσα στην επιτακτική ανάγκη από την αριστερά και το λαϊκισμό από την άκρα δεξιά μόνο η Νέα Δημοκρατία μπορεί να έρθει με μια λύση, μια ισορροπημένη εναλλακτική πρόταση που θα σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, αλλά παράλληλα θα διασφαλίζει την προστασία των συνόρων». Επιπλέον, άσκησε σκληρή κριτική στα πεπραγμένα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και εξέφρασε την αισιοδοξία του για τη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές.

Ο κ. Μητσοτάκης είχε κατ' ιδίαν συνάντηση με το γενικό γραμματέα του ΕΛΚ, Αντόνιο Λόπεζ - Ιστουρίζ, ενώ στη συνέχεια ήταν ομιλητής στην κεντρική προεκλογική εκδήλωση της ΝΟΔΕ Βρυξελλών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News