default-image

Διυπουργική σύσκεψη Μαξίμου για το μεταναστευτικό αύριο

Ελλάδα
Διυπουργική σύσκεψη Μαξίμου για το μεταναστευτικό αύριο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε ευρεία διυπουργική σύσκεψη προχωρά η υπηρεσιακή κυβέρνηση της Βασιλικής Θάνου, που θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου να εξεταστεί το μεταναστευτικό-προσφυγικό ζήτημα και όπου θα συμμετάσχουν οι υπουργοί, τα χαρτοφυλάκια των οποίων, σχετίζονται με τη διαχείριση του προβλήματος.

Σήμερα το μεσημέρι, η υπηρεσιακή πρωθυπουργός Βασιλική Θάνου συναντήθηκε με τον υπηρεσιακό υπουργό Εξωτερικών, Πέτρο Μολυβιάτη. Ενώ νωρίτερα είχε προηγηθεί η συνάντηση του κ. Μολυβιάτη με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκε το μεταναστευτικό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε την ανάγκη για άμεση σύγκληση Συνόδου Κορυφής, προκειμένου να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα, υπογραμμίζοντας ότι το μεταναστευτικό ξεπερνά την Ελλάδα, και τόνισε ότι «ολόκληρη η Ευρώπη δίνει εξετάσεις, όχι μόνο η χώρα μας».

«Ως χώρα δεν ανταποκριθήκαμε πάντα στις υποχρεώσεις τις οποίες είχαμε, αλλά πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι και να κατανοήσουμε ότι τέτοιοι είδους μεταναστευτικές ροές δεν υπήρξαν ποτέ στο παρελθόν», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. «Τα προβλήματα δεν οφείλονται μόνο σε αδυναμίες της ελληνικής κρατικής μηχανής, αλλά σε ένα είδος ανωτέρας βίας, το οποίο μάς εμποδίζει να ανταποκριθούμε στις υποχρεώσεις μας» συμπλήρωσε.

Ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη πρέπει να συνειδητοποιήσει αυτήν τη στιγμή ότι έχει υποχρεώσεις, διότι το ζήτημα δεν αντιμετωπίζεται από τα κράτη-μέλη μόνα τους, ιδίως εκείνα που αντιμετωπίζουν τις μεγαλύτερες μεταναστευτικές ροές».

«Είναι ζήτημα ασφάλειας αλλά, κυρίως, ζήτημα ανθρωπισμού. Δεν μπορεί να το παραβλέψει η Ευρώπη, με τις αρχές και τις αξίες που έχει» τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και υπενθύμισε ότι ήδη από το 2008 υπάρχει το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Άσυλο.

Επιπρόσθετα, υπενθύμισε ότι «το Σύμφωνο αυτό καταγράφει και περιγράφει την πολιτική της Ευρώπης» και τόνισε την ανάγκη να ενεργοποιηθεί και να εφαρμοσθεί. Υπογράμμισε τη σύγκλιση της συνόδου των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης της ΕΕ, με ημερήσια διάταξη αφιερωμένη στο μεταναστευτικό, στις 14 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά τον κ. Μολυβιάτη, ο κ. Παυλόπουλος έκανε ιδιαίτερη μνεία στην πείρα και το ήθος του και τον ευχαρίστησε θερμά που δέχθηκε να αναλάβει το υπουργείο Εξωτερικών, υπογραμμίζοντας ότι θα βοηθήσει πολύ σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές για τη χώρα.

Ο κ. Μολυβιάτης, αφού ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τη θερμή υποδοχή, ανέφερε ότι θα ήθελε να τον ενημερώσει για ορισμένα θέματα της εξωτερικής πολιτικής και κυρίως για ορισμένες πτυχές του μεταναστευτικού προβλήματος, το οποίο, όπως είπε, έχει πάρει τεράστιες διαστάσεις.

Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών υπενθύμισε το ενδιαφέρον του κ. Παυλόπουλου για το μεταναστευτικό, σημειώνοντας ότι ήταν εκείνος που έθεσε τις βάσεις για τη διαμόρφωση της μεταναστευτικής πολιτικής της χώρας, υπό την ιδιότητα του υπουργού Εσωτερικών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News