default-image

Υπουργείο Παιδείας: Δεν εφαρμόζουν ψηφισμένους νόμους

Κρήτη
Υπουργείο Παιδείας: Δεν εφαρμόζουν ψηφισμένους νόμους

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μία ηχηρή παρέμβαση για τον τρόπο με τον οποίο τμήμα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα ο νυν γενικός γραμματέας της ΓΓΕΤ Κ. Μαλούτας αντιλαμβάνεται τη νομιμότητα και το κατά πόσο οφείλει η διοίκηση να εφαρμόζει τους νόμους έγινε από τον πρώην γενικό γραμματέα της ΓΓΕΤ Χ. Βασιλάκο, που λίγο πριν αποχωρήσει από το πόστο του είχε ψηφίσει αλλαγές στο θεσμικό καθεστώς των ερευνητικών Ιδρυμάτων.

Το θέμα αφορά στην έντονη διαμαρτυρία ερευνητών του "Δημόκριτου", του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και του ΙΤΕ, εδώ στο Ηράκλειο, για τη μη τήρηση του νόμου για την επαγγελματική τους εξέλιξη, καθώς θα έπρεπε να είχαν αξιολογηθεί από τις 8 Ιουνίου, 6 μήνες μετά την ψήφιση του Νόμου 4310 και όμως αυτό εξακολουθεί να είναι στον "πάγο".

Τι ζητούν οι ερευνητές

Αίτημα των ερευνητών στα κορυφαία ερευνητικά ιδρύματα της χώρας, ανάμεσά τους και το ΙΤΕ, είναι κατ' εφαρμογή του Νόμου 4310 να ξεκινήσει η διαδικασία εξέλιξής τους, να δημιουργηθούν αρμόδιες επιτροπές στα ερευνητικά κέντρα που δεν έχουν ακόμα συγκροτηθεί και να εξεταστούν τα βιογραφικά τους, καθώς οι θέσεις τους δεν προκαλούν πρόσθετη δαπάνη επί του κρατικού προϋπολογισμού, αφού δε συνεπάγονται πρόσληψη νέων υπαλλήλων παρά συνιστούν εσωτερική εξέλιξη του υπάρχοντος προσωπικού. Στη σχετική επιστολή τους μάλιστα αναφέρουν ότι με το "πάγωμα" της διάταξης υπονομεύεται και η δυνατότητα προσέλκυσης πόρων από χρηματοδοτούμενα έργα που αφορούν στην έρευνα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε κέντρα όπως το Αστεροσκοπείο, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας - στο οποίο επέστρεψε ως πρόεδρος ο μέχρι πρότινος αναπληρωτής υπουργός Έρευνας Κ. Φωτάκης - δε συγκροτήθηκαν καν οι εν λόγω επιτροπές κρίσης των προσόντων των εργαζομένων ακόμα και πριν την αναστολή της εφαρμογής του νόμου.

Η μη εφαρμογή του νόμου

Για ποιο λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία; Διότι με επιστολή του ο γενικός γραμματέας Κ. Μαλούτας προς τα Ερευνητικά Κέντρα ζήτησε να μην τηρηθεί ο νόμος (!), επειδή δήθεν δεν είναι σαφής. Ωστόσο, όσο πολιτική απειρία και να έχει κάποιος, είναι στοιχειώδες στη Δημοκρατία ότι οι νόμοι ψηφίζονται για να τηρούνται. Και εν προκειμένω για συμφέροντα εργαζομένων και όχι για συμφέροντα κάποιας πολυεθνικής.

Άραγε τι σαφήνεια χρειάζεται για να εφαρμοστεί ένας νόμος; Και κυρίως με ποιο πολιτικό δικαίωμα ένας γενικός γραμματέας αναστέλλει ένα νόμο; Πόσα ερωτήματα προέκυψαν ώστε ο κ. Μαλούτας να σηκώσει τα χέρια και να κάνει λόγο για «προβληματική διάταξη»; Παράλληλα, γιατί άλλες διατάξεις προς προστασία των συνταξιούχων ερευνητών εφαρμόστηκαν χωρίς διευκρινιστικά ερωτήματα; Γιατί οι διατάξεις για την αλλαγή των Δ.Σ. των κέντρων ολοκληρώθηκαν ταχύτατα; Μήπως άραγε διότι η εκλογή των νέων Δ.Σ. των ερευνητικών κέντρων βολεύει ώστε τα έργα και ο προηγούμενος βίος των διοικήσεων να "ξεπλυθούν";

Μήπως άλλες διατάξεις, όπως αυτή για τους ηλικιωμένους ερευνητές, βόλευαν καλύτερα και άλλες όχι; Μήπως τελικά μειώνεται με αυτόν τον τρόπο η υπερεξουσία μελών των διοικήσεων που όλα αυτά τα χρόνια διορίζουν τους αυλικούς τους με δήθεν αξιοκρατικές διαδικασίες κρίσεων από στημένα εκλεκτορικά, ώστε να συνεχίζεται εσαεί το φαγοπότι, από αυτήν την ιδιότυπη οικογενειοκρατία, στα ευγενή κονδύλια της Καινοτομίας;

Διαψεύδει το νυν… - Ηχηρή παρέμβαση του πρώην ΓΓΕΤ

Με επιστολή του ο δρ. Βασιλάκος, πρώην ΓΓΕΤ και κατ' ουσία υπεύθυνος για το νόμο, ρίχνει φως στο ζήτημα. Εμείς στη "Νέα Κρήτη" τόσο σε συγκεκριμένες διατάξεις, όταν συζητείτο ο Νόμος 4310 επί Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, όσο και σε εκκολαπτόμενες τροπολογίες του επί ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., που επιχειρούσαν να διατηρήσουν με κάθε τρόπο και μέσο τους ισόβιους διευθυντές και τη φεουδαρχία στα Κέντρα, είχαμε παρέμβει παρουσιάζοντας αδιαμφισβήτητα στοιχεία που έδειχναν τα διαπλεκόμενα συμφέροντα. Εδώ όμως, με την επιστολή- "κόλαφο", ο πρώην ΓΓΕΤ όχι απλά καυτηριάζει πολιτικά το γεγονός ότι ο νυν ΓΓΕΤ ενήργησε με πολιτική απειρία, αλλά προχωράει περαιτέρω και αναφέρει ως «προκλητική και παράνομη» την αναστολή της διάταξης προς όφελος νέων ερευνητών και παράλληλα την επιλεκτική εφαρμογή άλλης διάταξης προς όφελος συνταξιούχων ερευνητών για διαιώνιση των γνωστών δυσλειτουργιών και φεουδαρχιών στα ερευνητικά κέντρα.

Απορίας άξιο πώς ο υπουργός Κ. Φωτάκης δεν προέβη σε καμία διορθωτική ενέργεια, καθότι ήταν μέχρι την προηγούμενη Παρασκευή ο αρμόδιος υπουργός για το θέμα, γνώστης της κατάστασης και των διαπλεκόμενων συμφερόντων. Ίσως, φυσικά, οι ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις να τον πρόλαβαν στην όποια θεσμική του παρέμβαση.

Ο πρώην ΓΓΕΤ διαψεύδει κατηγορηματικά το νυν γενικό για υποτιθέμενη σειρά επιστολών και ερωτημάτων που κατέστησαν "εξόχως προβληματική" διάταξη για την αξιοκρατική κρίση εργαζομένων σε θέσεις ερευνητών, αντιλέγοντας ότι οι όποιες ελάχιστες ερωτήσεις είχαν απαντηθεί πληρέστατα, ενώ σε όσες λίγες περιπτώσεις Κέντρων ζήτησαν διευκρινίσεις εστάλησαν οι απαιτούμενες επιστολές.

Στεκόμαστε στην ουσία της επιστολής, με την οποία αποτυπώνεται πέρα από πολιτική και νομική μομφή εναντίον της πολιτικής ηγεσίας, εφόσον αυτή διατάσσει με το "έτσι θέλω" την αναστολή ψηφισμένης ρύθμισης που συμβάλλει στη αναβάθμιση νέων επιστημόνων. Επιστημόνων που προτίμησαν να παραμείνουν στα ερευνητικά τους κέντρα παρά να αναζητήσουν καλύτερες συνθήκες εργασίας στο εξωτερικό, ενισχύοντας το "brain drain".

Αυτή η λυπηρή κατάσταση δεν αποτελεί μόνο ύβρη προς μία κυβέρνηση που υποτίθεται ότι έχει "ευαισθησία" και παλεύει ιδεολογικά για καλύτερες εργασιακές συνθήκες, αλλά και τεκμήριο παντελούς έλλειψης προγραμματισμού και πρωτοβουλιών, που επισφραγίζεται με την επιδιωκόμενη στρατηγική υποβάθμιση της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας και την αντικατάστασή της από μία "σκαιώδη" ΓΓΕΤ που εδρεύει και κυρίως δρα με άλλους στόχους στο ΥΠΟΠΑΙΘ, παράγοντας που συμβάλλει και στην παρατηρούμενη ανύπαρκτη χρηματοδότηση των ερευνητικών προγραμμάτων.

Παράλληλα ο δρ. Χ. Βασιλάκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου κατάρρευσης των οικονομικών των ερευνητικών κέντρων, σημειώνοντας ότι οι ενδιάμεσες οφειλόμενες πληρωμές του ΕΣΠΑ - όπως και αλλού - δεν έχουν γίνει και στα ερευνητικά κέντρα, αφήνοντάς τα στο έλεος της τύχης τους, ενώ, εφόσον λόγω απραξίας της πολιτικής ηγεσίας δεν έχει ζητηθεί επίσημη παράταση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η οικονομική ανομβρία στους υποχρηματοδοτούμενους προϋπολογισμούς τους θα επιδεινωθεί. Και όλα αυτά, ολοκληρώνοντας, προκειμένου να εξυπηρετηθούν μικροπολιτικές και άλλες επιδιώξεις, όπως η προστασία των συνταξιοδοτούμενων ερευνητών.

Η "ευαισθησία" που επιδεικνύει η πολιτική ηγεσία του ΥΠΟΠΑΙΘ και της ΓΓΕΤ φαίνεται ή εμφανίζεται να εξαντλείται στη με κάθε κόστος διατήρηση του status λειτουργίας των Κέντρων και άλλων επιδιώξεων.

Η συγκυβέρνηση Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ, στη δύση της θητείας της και με τα τόσα πολιτικά βάρη, κατόρθωσε να ψηφίσει νόμο υπέρ των εργαζομένων και ενάντια των "φεουδαρχών" των ερευνητικών κέντρων. Όμως τώρα βρεθήκαμε μπροστά στην πρώτη φορά αριστερή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛ., η οποία εμφανίζεται τελικά - έστω και "ακούσια" - έρμαιο των "φεουδαρχών" των ερευνητικών κέντρων, να δείχνει ότι δεν είναι σε θέση καν να υλοποιήσει ένα ψηφισμένο υπέρ των εργαζομένων νόμο.

Γιώργος Σαχίνης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News