Ελλάδα

"Να εξαιρεθούν τοκετοί και ακτινοθεραπείες από το ΦΠΑ 23%"

Την εξαίρεση των τοκετών και των ακτινοθεραπειών από το ΦΠΑ 23% ζητά ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ), εκφράζοντας ταυτόχρονα την αγανάκτησή του για την υπαγωγή των ιατρικών πράξεων που προϋποθέτουν νοσηλεία στα ιδιωτικά θεραπευτήρια στο ΦΠΑ 23%.

Για «δυσβάστακτη επιβάρυνση» που πλήττει ιδιαίτερα τις ευαίσθητες ομάδες των ασθενών, όπως είναι οι καρκινοπαθείς, κάνει λόγο ο ΙΣΑ.

Παράλληλα, τονίζει πως ο ιδιωτικός τομέας της υγείας, σε πολλές περιπτώσεις, καλύπτει κενά του δημόσιου τομέα υγείας και αποτελεί αναγκαστική επιλογή για τον ασθενή, όπως συμβαίνει με τις ακτινοθεραπείες, για τις οποίες υπάρχει μεγάλη λίστα αναμονής στα δημόσια νοσοκομεία.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών ζητά να εξαιρεθούν οι ακτινοθεραπευτικές πράξεις από το 23%, καθώς, όπως αναφέρει, σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν απαιτείται νοσηλεία για τη διενέργειά τους, σημειώνοντας ότι ο ΕΟΠΥΥ επιβάλλεται να προχωρήσει σε σαφή διαχωρισμό των ιατρικών πράξεων της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας φροντίδας και αναλόγως να τις αποζημιώνει, με γνώμονα το συμφέρον του ασθενή.

Υπογραμμίζει εν τούτοις, ότι η υπαγωγή των τοκετών στο 23% αποτελεί μία ακόμη δυσβάσταχτη και άδικη επιβάρυνση για τα ζευγάρια που αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια, τα οποία η πολιτεία οφείλει να στηρίζει, με δεδομένο, μάλιστα, το πρόβλημα υπογεννητικότητας που αντιμετωπίζει η χώρα και κλείνοντας αναφέρει πως «η υγεία είναι το ύψιστο κοινωνικό αγαθό και θα πρέπει να εξαιρεθεί από τις μνημονικές υποχρεώσεις και τα επιβαλλόμενα μέτρα».

Σχόλια