Ελλάδα

Μένει Κρήτη η νεολαία του νησιού για σπουδές

Κάποτε τα παιδιά διάλεγαν... δουλειά, σήμερα διαλέγουν... τόπο σπουδών. Η οικονομική αβεβαιότητα αποτελεί καθοριστικό παράγοντα στις επιλογές των υποψηφίων, που προσπάθησαν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των καιρών. Έτσι, το 54% των επιτυχόντων των ημερήσιων λυκείων του νομού Ηρακλείου εισάγεται φέτος σε σχολές της Κρήτης.

Το ποσοστό είναι τεράστιο, αν αναλογιστεί κανείς πως υπάρχουν πολλά δημοφιλή αντικείμενα σπουδών, τα οποία δεν υπάρχουν καν στην Κρήτη (Οδοντιατρική, Φαρμακευτική, Νομική, Δημοσιογραφία, Γυμναστική Ακαδημία, Μαιευτική, Κτηνιατρική κ.ά.). Και γίνεται ακόμα μεγαλύτερο, αν συνυπολογιστούν και οι επιτυχόντες των ΕΠΑ.Λ., που παραδοσιακά δείχνουν μεγάλη προτίμηση στις σχολές του ΤΕΙ Ηρακλείου.

Κάποτε το όνειρο των αποφοίτων του λυκείου ήταν να σπουδάσουν μακριά από την πατρική εστία. Οι περισσότεροι υποψήφιοι δήλωναν στο μηχανογραφικό τους αποκλειστικά σχολές εκτός Κρήτης, ακόμα κι όταν το αντικείμενο των σπουδών υπήρχε δίπλα... στην πόρτα τους. Τα χρόνια πέρασαν, οι απόφοιτοι του πανεπιστημίου αυξήθηκαν επικίνδυνα και οι υποψήφιοι άρχισαν να συμπληρώνουν μηχανογραφικά με βάση το αντικείμενο δουλειάς. Ήταν η εποχή που γίνονταν αβέρτα διορισμοί στα δημόσια σχολεία και είχε φτάσει η βάση των Παιδαγωγικών Τμημάτων να ανταγωνίζεται τη βάση εισαγωγής της Νομικής!

Σήμερα οι προοπτικές στην αγορά εργασίας είναι αρνητικές για όλους του πτυχιούχους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Μπορεί μια οικογένεια να επενδύσει στη μόρφωση ενός φοιτητή για 5 και 6 χρόνια και στη συνέχεια ο νέος αυτός να μην μπορεί να βρει εργασία. Επιπλέον, η οικονομική αβεβαιότητα που επικρατεί καθιστά πολλά νοικοκυριά αδύναμα να αναλάβουν πολυετή δέσμευση οικονομικής στήριξης ενός φοιτητή.

Έτσι, οι περισσότεροι από τους φετινούς υποψηφίους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης έκαναν τη λογική επιλογή: Δήλωσαν σχολές κοντά στη μόνιμη κατοικία τους, ώστε να μειώσουν τα έξοδα της φοίτησής τους. Εκεί αποδίδεται και το γεγονός πως, παρά τα φετινά "δύσκολα" θέματα, από τα 37 τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, οι βάσεις των 20 κινήθηκαν ανοδικά... Σε πανελλαδικό επίπεδο οι περισσότερες από τις μισές σχολές κατέγραψαν υποχώρηση των βάσεων σε σχέση με πέρυσι.

Αποτελέσματα

Το τέλος στην αγωνία για εκατοντάδες χιλιάδες οικογένειες δόθηκε χθες το πρωί, οπότε και το υπουργείο Παιδείας έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα εισαγωγής των επιτυχόντων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Συνολικά, οι βάσεις 246 σχολών παρουσίασαν πτώση, ενώ 217 άνοδο. Πέρυσι, 331 σχολές είχαν υψηλότερες βάσεις, ενώ μόλις 131 πτώση. Σχηματικά θα μπορούσε να πει κανείς ότι είχαμε πτώσεις των βάσεων σε όλα τα επιστημονικά πεδία, με εξαίρεση το 5ο, των οικονομικών επιστημών.

Σημαντική είναι η πτώση στις νομικές σχολές, πτώση που ξεκινά από τα 491 μόρια στην Αθήνα και φτάνει τα 757 μόρια στην Κομοτηνή. Πτώση παρουσίασαν και οι ιατρικές σχολές, με πτώση που κυμαίνεται από 309 μόρια στη σχολή Αθηνών, η οποία «έπεσε» κάτω από τα 19.000 μόρια (18.924), μέχρι 536 στην αντίστοιχη σχολή της Αλεξανδρούπολης. Εντυπωσιακή είναι η πτώση στις πολυτεχνικές σχολές των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανολόγων Μηχανικών.

Χαρακτηριστική η περίπτωση της σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Ξάνθης, που "έπεσε" 1.419 μόρια, αλλά και οι σχολές Φιλολογίας σε Καλαμάτα και Ιωάννινα, που έπεσαν 1.500 μόρια. Η μεγαλύτερη πτώση, ωστόσο, καταγράφηκε στη σχολή Γερμανικής Γλώσσας και Φιλολογίας Αθηνών, της τάξεως των 6.271 μορίων (βάση 2015: 6.636, βάση 2014: 12.907), και στην αντίστοιχη σχολή της Θεσσαλονίκης, η οποία «έχασε» 5.664 μόρια (βάση 2015: 6.682, βάση 2014: 12.346).

Στον αντίποδα, ανοδική πορεία κατέγραψαν οι βάσεις σε ορισμένες σχολές που πέρυσι κυμάνθηκαν κάτω από τα 10.000 μόρια. Χαρακτηριστικά, θεαματική άνοδο σημείωσαν οι βάσεις των σχολών Μουσικών Σπουδών Αθηνών και Κέρκυρας, με την πρώτη να ανεβαίνει 8.044 μόρια (βάση 2015: 13.316, βάση 2014: 5.272) και τη δεύτερη 4.782 μόρια (βάση 2015: 11.472, βάση 2014: 6.690).

Νέο σύστημα πανελλαδικών εξετάσεων του χρόνου: Οι τρεις επιλογές όσων δεν πέτυχαν το στόχο τους

Οι επιτυχόντες ανήλθαν σε 70.988 σε σύνολο 104.616, ποσοστό επιτυχίας δηλαδή 67,86%. Οι υποψήφιοι που δεν πέτυχαν εισαγωγή ή πέρασαν σε τμήμα που δεν αποτελεί την πρώτη τους επιλογή του χρόνου θα είναι αντιμέτωποι με ένα νέο σύστημα διαφορετικών εξετάσεων. Όσοι θέλουν να κάνουν άλλη μια προσπάθεια, λοιπόν, θα έχουν τρεις επιλογές:

1. Να ξαναδώσουν εξετάσεις στα έξι μαθήματα του παλιού συστήματος.

2. Να ξαναδώσουν εξετάσεις, αλλά μόνο στα 4 μαθήματα του νέου συστήματος και με σχετικά μειωμένη ύλη.

3. Να μη δώσουν ξανά εξετάσεις, αλλά να συμπληρώσουν ξανά μηχανογραφικό, για το 10% των θέσεων εισακτέων.

Μεικτή η εικόνα των βάσεων στην Κρήτη

Μικτή ήταν φέτος η εικόνα των βάσεων εισαγωγής στα τμήματα της Κρήτης. Από τα 37 τμήματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του νησιού, τα 20 κινήθηκαν ανοδικά, ενώ τα 17 κινήθηκαν πτωτικά. Σε επίπεδο Κρήτης, τη μεγαλύτερη άνοδο έχει το Τμήμα Τουριστικών Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Ηρακλείου κατά 2.943 μόρια (!) και τη μεγαλύτερη πτώση το Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου στο Ρέθυμνο κατά 1.019 μόρια.

Αναλυτικά: Οι βάσεις εισαγωγής στο Πανεπιστήμιο Κρήτης κινήθηκαν στην πλειονότητά τους πτωτικά. Μέχρι και η "ναυαρχίδα" της Ιατρικής Σχολής σημείωσε πτώση της τάξεως των 527 μορίων. Από το σύνολο των 17 τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης σε Ηράκλειο και Ρέθυμνο, σημείωσαν πτώση οι βάσεις εισαγωγής των 12 και άνοδο οι βάσεις μόλις των 5.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε το Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Υλικών (το οποίο κατά ένα περίεργο τρόπο πέρυσι είχε σημειώσει τη μεγαλύτερη πτώση). Η βάση του ανέβηκε κατά 1.110 μόρια και έφτασε στα 10.051, από τα 8.941 που ήταν πέρυσι. Το ΤΕΤΥ ακολουθεί σε... υπέρβαση το Τμήμα Οικονομικών Επιστημών και το Τμήμα Επιστήμης Υπολογιστών, των οποίων οι βάσεις ανέβηκαν κατά 519 και 486 μόρια, αντίστοιχα.

Στον αντίποδα, τη μεγαλύτερη πτώση μεταξύ των τμημάτων του Πανεπιστημίου Κρήτης παρουσιάζει για δεύτερη συνεχή χρονιά το Τμήμα Φιλολογίας. Με -1.019 μόρια φέτος και πάνω από 400 πέρυσι, η βάση του έχει κατρακυλήσει σχεδόν κατά 1.500 μόρια στη διετία.

Πολυτεχνείο Κρήτης

Από τα πέντε τμήματα του Πολυτεχνείου Κρήτης, ανέβηκαν οι βάσεις των τριών και έπεσαν οι βάσεις των υπόλοιπων δύο.

Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσε το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Η βάση του από 13.596 μόρια πέρυσι, έκανε άλμα στα 13.112 μόρια φέτος. Αύξηση 377 μορίων παρουσίασε επίσης το Τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων. Λογικά, βάσει των ευρημάτων σε υδρογονάνθρακες νοτίως της Κρήτης και όχι μόνο, οι υποψήφιοι το δήλωσαν ελπίζοντας σε ευκολότερη επαγγελματική αποκατάσταση μελλοντικά.

Τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσε το Τμήμα Ηλεκτρονικών Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών κατά 332 μόρια. Η βάση του, από τα 15.372 μόρια πέρυσι, προσγειώθηκε στα 15.040 φέτος.

ΤΕΙ Κρήτης

Από τα 14 τμήματα του ΤΕΙ Κρήτης, τα 11 είχαν άνοδο και μόνο τα 3 πτώση της βάσης εισαγωγής. Τα τρία τμήματα με πτώση ήταν κατά σειρά τα εξής: Κοινωνικής Εργασίας (-204 μόρια, από 12.223 σε 12.019), Διατροφής και Διαιτολογίας (-158 μόρια, από 11.929 σε 11.771) και Νοσηλευτικής (- 44 μόρια, από 11.524 σε 11.480). Επίσης, κατά ένα περίεργο τρόπο, τα συγκεκριμένα τρία τμήματα που κινήθηκαν φέτος πτωτικά ήταν αυτά που πέρυσι ήταν τα μόνα με ανοδική τροχιά στο ΤΕΙ.

Και το τμήμα που πέρυσι, μεταξύ όλων των τμημάτων του ΤΕΙ Κρήτης, είχε τη μεγαλύτερη πτώση φέτος έχει τη μεγαλύτερη άνοδο: Πρόκειται για το Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων. Πέρυσι, η βάση του είχε πέσει κατά 2.181 μόρια και φέτος ανεβαίνει κατά 2.943. Έτσι, φέτος, από τα 5.008, ανέβηκε ξανά στα 7.951 μόρια.

Η αμέσως επόμενη αξιοσημείωτη άνοδος, μεταξύ των τμημάτων του ΤΕΙ, ανήκει στο Τμήμα Μηχανικών Πληροφορικής του Ηρακλείου. Η βάση του ανέβηκε κατά 1.144 μόρια, δηλαδή οριστικοποιήθηκε από τα 8.948 πέρυσι στα 10.092 φέτος. Εξίσου ηχηρή ήταν η άνοδος για το Τμήμα Τεχνολόγων Γεωπόνων του ΤΕΙ. Η βάση του εκτοξεύτηκε κατά 1.052 μόρια, από τα 7.682 πέρυσι στα 8.734 φέτος.

Έκπληξη

Σημαντική άνοδο κατέγραψε και η βάση εισαγωγής της Ανωτέρας Σχολής Τουριστικής Εκπαίδευσης Κρήτης, που εδρεύει στο Άγιο Νικόλαο. Πραγματοποίησε πραγματική απογείωση 2.556 μορίων, φτάνοντας στα 6.951 μόρια φέτος, από τα 4.395 πέρυσι. Η εξήγηση για τη σημαντική άνοδο των βάσεων εισαγωγής αρκετών θεωρούμενων ως λιγότερο δημοφιλών σχολών της Κρήτης αποδίδεται στην οικονομική κρίση. Πολλοί υποψήφιοι προτίμησαν να μείνουν στον τόπο τους και να σπουδάσουν κάτι που τους αρέσει λιγότερο, παρά να φύγουν και να μην ξέρουν αν - με την αβεβαιότητα που επικρατεί - μπορούν να συνεχίσουν τη φοίτησή τους.

Ελένη Σταυρουλάκη

Σχόλια