default-image

Το ΥΠ.ΕΞ. για την κατεδάφιση του Αγ. Αθανασίου Χειμάρρας

Ελλάδα
Το ΥΠ.ΕΞ. για την κατεδάφιση του Αγ. Αθανασίου Χειμάρρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την αντίδραση και του υπουργείου Εξωτερικών προκάλεσε η κατεδάφιση του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου στους Δρυμμάδες Χειμάρρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κούτρας, δήλωσε επικριτικά πως «ουδείς αχαριστότερος του ευεργετηθέντος». Ταυτόχρονα με έντονο τόνο ανέφερε πως «η καταστροφή ιερών τόπων και αντικειμένων λατρείας ελάμβανε χώρα, μέχρι πρότινος τουλάχιστον, στον ευρύτερο χώρο της Μέσης Ανατολής και της Β. Αφρικής από τους τζιχαντιστές. Σήμερα, είδαμε αυτό να γίνεται πράξη και στη γειτονική χώρα, την Αλβανία».

Αναφορικά με τις κινήσεις της Ελλάδας προς την Αλβανία και προς τη διεθνή κοινότητα, ο κ. Κούτρας διατύπωσε «ουδέν σχόλιο περαιτέρω», αναμένοντας για περαιτέρω ενημέρωση.

Η κατεδάφιση του ναού έγινε τα ξημερώματα από μηχανήματα της πολεοδομικής αστυνομίας της Αλβανίας, με το επιχείρημα ότι αποτελεί αυθαίρετο κτίσμα.

Η επιχείρηση κατεδάφισης, που ξεκίνησε περίπου πριν από μία εβδομάδα, είχε προκαλέσει την έντονη διαμαρτυρία των ελληνικής καταγωγής κατοίκων του χωριού Δρυμμάδες, του υπουργείου Εξωτερικών, αλλά και του Κόμματος Ένωσης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΚΕΑΔ), που εκπροσωπεί την εθνική ελληνική μειονότητα της Αλβανίας και συμμετέχει στο κυβερνητικό σχήμα.

«Ο κρατικός βανδαλισμός κατά του ναού του Αγίου Αθανασίου, στους Δρυμμάδες της Χειμάρρας, είναι άλλη μία σημαντική ένδειξη ότι η αντισυνταγματικότητα, η έλλειψη του Κράτους Δικαίου, της ανθρώπινης διάστασης και της θρησκευτικής ελευθερίας, εγκαταλείπονται και αντικαθιστώνται από την αυθαιρεσία, την αλαζονεία, τη βία και την υποκρισία», δήλωσε ο πρόεδρος του ΚΕΑΔ Βαγγέλης Ντούλες.

Ο ίδιος κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να παρέμβει για «να προστατεύσει τις πνευματικές αξίες και να διασφαλιστεί ιδίως ο σεβασμός των θρησκευτικών ελευθερίων και τα ανθρώπινα δικαιώματα των μειονοτήτων γενικότερα».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι αλβανικές Αρχές προτίθενται στο χώρο όπου βρισκόταν ο ναός να κατασκευάσουν μνημείο προς τιμή του ιεραποστόλου του καθολικισμού Νίλο Καταλάνο, ο οποίος έδρασε στην περιοχή στα τέλη του 17ου αιώνα.

Την πληροφορία αυτή επιβεβαίωσε και ο βουλευτής της περιοχής, Κότσιο Κοκεδήμα, ο οποίος έγραψε στο χθεσινό φύλλο της εφημερίδας "SHEKULLI", που ο ίδιος εκδίδει, ότι το φθινόπωρο υπό την αιγίδα του πανεπιστημίου της Αυλώνας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις αφιερωμένες στο έργο του καθολικού ιεραποστόλου.

Αλβανός πρωθυπουργός: "Ονομάζουν εκκλησία ένα γκαράζ!"

«Είναι για γέλια και για κλάματα που ένα οικοδόμημα σαν γκαράζ το ονομάζουν εκκλησία και διαμαρτύρονται γιατί επαναφέρουμε στη ζωή την κληρονομιά μας!», δήλωσε προκλητικά στην ιστοσελίδα Blakaneb ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα, στον απόηχο της κατεδάφισης από τις αλβανικές Αρχές της εκκλησίας του Αγίου Αθανασίου στο χωριό Δρυμμάδες της Χειμάρρας, με το επιχείρημα ότι ανεγέρθη αυθαίρετα, χωρίς άδεια, το 1994.

Ο ίδιος δε σταμάτησε σε αυτή τη δήλωση αλλά επανερχόμενος στο θέμα μέσω Twitter, όταν κλήθηκε από πολίτη κατά τη διάρκεια ανοιχτής επικοινωνίας με το κοινό να σχολιάσει σχετικές δηλώσεις των ελληνικών Αρχών και αν τις βλέπει ως παρέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας, είπε πως «το κάνανε συχνά στο παρελθόν, το κάνουν ακόμα, αλλά πιο σπάνια. Θα τους χρειαστεί λίγος ακόμη χρόνος να το συνειδητοποιήσουν».

Οι δηλώσεις του Αλβανού πρωθυπουργού προκάλεσαν την έντονη αντίδραση του υπεύθυνου του Τομέα Εξωτερικών της Ν.Δ., Γιώργου Κουμουτσάκου, ο οποίος υποστηρίζει ότι «μετά τα προ μηνών, σαφή εθνικιστικά υπονοούμενα περί «Μεγάλης Αλβανίας», μετά τις δηλώσεις αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας σε θαλάσσιες ζώνες της, τώρα ο κ. Ράμα χαρακτηρίζει σαν "γκαράζ" την εκκλησία του Αγίου Αθανασίου στις Δρυμμάδες.

Οι δηλώσεις αυτές του Αλβανού πρωθυπουργού δημιουργούν διαβρωτική ένταση. Με τέτοιες δηλώσεις υποσκάπτει ο ίδιος τις ευρωπαϊκές προοπτικές της χώρας του».

«Ο Αλβανός πρωθυπουργός κ. Έντι Ράμα με τις δηλώσεις του ξεπέρασε σε προκλητικότητα και αμετροέπεια τον ίδιο τον εαυτό του», υπογράμμισε ο κ. Κουμουτσάκος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News