Ελλάδα

Προς νέο ρεκόρ ο ελληνικός τουρισμός

Δεν πτοήθηκαν, καταπώς φαίνεται, οι τουρίστες από τα capital controls και την οικονομική αβεβαιότητα και επέλεξαν και φέτος (μαζικά) να επισκεφτούν την Ελλάδα. Και μπορεί η Κρήτη, σύμφωνα με τα στοιχεία του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), να εμφανίζει μικρή πτώση το επτάμηνο (-1,4%), με θετικό όμως πρόσημο τον Ιούλιο (0,9%), ωστόσο ανήκει στα ελληνικά νησιά που υπερτερούν έναντι των ανταγωνιστικών προορισμών.

Συνολικά για τη χώρα μας, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΣΕΤΕ, Ανδρέα Ανδρεάδη, ο πήχης των επιδόσεων του ελληνικού τουρισμού φέτος, με βάση τα νούμερα των αεροπορικών και οδικών αφίξεων για τη χώρα, ανεβαίνει ακόμη πιο ψηλά, βαδίζοντας προς νέο ρεκόρ.

Μάλιστα ο κ. Ανδρεάδης τολμά να κάνει την εκτίμηση ότι ο αριθμός των διεθνών αφίξεων στη χώρα με όλα τα μέσα φέτος θα διαμορφωθεί στα 26 εκατομμύρια τελικά, υψηλότερα κατά 2 εκατομμύρια σε σύγκριση με την πολύ καλή χρονιά και τα 24 εκατ. τουριστών του 2014, υψηλότερα ακόμη και από την αρχική πρόβλεψη του ΣΕΤΕ για φέτος, προ των εξελίξεων, στις αρχές του 2015, που έκανε λόγο για 25 εκατ. αφίξεις.

Τι λένε τα στοιχεία

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα την Τρίτη το SETE intelligence, όπως προκύπτει από τις αεροπορικές αφίξεις στα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, από την αρχή του έτους έως τις 31 Ιουλίου συνεχίζεται η ανοδική πορεία του ελληνικού τουρισμού με συνολική αύξηση αφίξεων 6,9% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2014.

Σημαντικό ρόλο στην αύξηση αυτή διαδραματίζει η Αθήνα, η οποία συνεχίζει την εξαιρετική της πορεία με αύξηση 28% τον Ιούλιο (26,5% επτάμηνο).

Ταυτόχρονα, διψήφιο ποσοστό αύξησης εξακολουθούν να καταγράφουν τον Ιούλιο του 2015 οι προορισμοί της Μυκόνου με 11% (10,5% επτάμηνο), της Σαντορίνης με 10,2% (17,1% επτάμηνο) και της Σκιάθου με 19,6% (14,3% επτάμηνο).

Θετική επίσης είναι η εικόνα για το Ιόνιο με 3,7% τον Ιούλιο (3,8% το επτάμηνο) και τους λοιπούς προορισμούς με 11% (9,3%).

Μικτή εικόνα παρουσιάζει η Πελοπόννησος με -17,1% τον Ιούλιο και +7% στο επτάμηνο.

Αντίθετα, πτώση εμφανίζουν στο επτάμηνο τα Δωδεκάνησα με 3,2% (1,1% τον Ιούλιο) και η Κρήτη με 1,4% (+0,9%).

Σε αντίθεση με την εσωτερική ακτοπλοΐα, που η κίνηση των επιβατών είναι μειωμένη, η εισερχόμενη οδική κίνηση από την αρχή του έτους έως 31/07 καταγράφει αύξηση 22% με 6,46 εκατ. αφίξεις.

Άνω του 70% της συνολικής αύξησης σημειώθηκε στο σταθμό των Ευζώνων. Αξιοσημείωτο είναι ότι, ενώ το πρώτο εξάμηνο παρουσιάζεται αύξηση 37%, τον Ιούλιο αντίθετα παρατηρείται μείωση 4%. Τόσο για την εικόνα του εξαμήνου όσο και του Ιουλίου, καθοριστικό ρόλο παίζουν οι διελεύσεις από το σταθμό των Ευζώνων.

Όσον αφορά στους δείκτες ποιότητας των ελληνικών ξενοδοχείων, καθώς και ξενοδοχείων σε διεθνώς ανταγωνιστικούς προορισμούς, καταγράφονται τα εξής: τον Ιούλιο του 2015 ο δείκτης ικανοποίησης για την Ελλάδα βρίσκεται στο 85,6%. Στην υψηλότερη θέση ικανοποίησης βρίσκεται η Ήπειρος με ποσοστό 89,6% και ακολουθούν οι Κυκλάδες με ποσοστό 89%. Για το σύνολο της χώρας, ο δείκτης ικανοποίησης είναι υψηλότερος σε σύγκριση με αυτόν των ανταγωνιστικών προορισμών, ενώ οι επιμέρους δείκτες, όπως η σχέση ποιότητας τιμής, τοποθεσία, εξυπηρέτηση και φαγητό-ποτό, κινούνται στα ίδια επίπεδα τόσο για την Ελλάδα όσο και για τους ανταγωνιστές.

Η Κύπρος υπερτερεί έναντι όλων των ανταγωνιστικών προορισμών.

Σε ό,τι αφορά τα ελληνικά νησιά, η Σαντορίνη, η Μύκονος, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, η Χαλκιδική, τα Δωδεκάνησα και το Ιόνιο υπερτερούν έναντι των ανταγωνιστικών τους προορισμών.

Από την άλλη πλευρά η Αθήνα υστερεί έναντι της Κωνσταντινούπολης και της Βαρκελώνης, ενώ υπερτερεί έναντι της Ρώμης.

Σχόλια