default-image

Θεοδωράκης: "Σημείο επαφής με τη ΛΑΕ ο εκλογικός νόμος"

Ελλάδα
Θεοδωράκης: "Σημείο επαφής με τη ΛΑΕ ο εκλογικός νόμος"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα σημείο σύγκλισης στις θέσεις του Ποταμιού και της Λαϊκής Ενότητας εντόπισε μετά τη συνάντησή του με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη ο Σταύρος Θεοδωράκης και αυτό είναι το θέμα της αλλαγής του εκλογικού νόμου, ώστε να είναι αναλογικότερος.

Ο επικεφαλής του Ποταμιού συναντήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας με τον πρόεδρο της Λαϊκής Ενότητας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, στο πλαίσιο της διερευνητικής εντολής σχηματισμού κυβέρνησης που έλαβε ο δεύτερος.

Μετά το τέλος της συνάντησης, ερωτώμενος από δημοσιογράφους, στο περιστύλιο της Βουλής, ο κ. Θεοδωράκης δήλωσε ότι «οι αντιθέσεις δεν πρέπει να κρύβονται και οι πολιτικές δυνάμεις πρέπει να συνομιλούν ανεξάρτητα από το ότι πολλές απόψεις μπορεί να είναι εκ διαμέτρου αντίθετες. Δεν έχουμε πολλά κοινά σημεία πολιτικής με τον κ. Λαφαζάνη και το νέο κόμμα του. Από 'κει και πέρα όμως υπήρξε ένα σημείο επαφής. Υπερασπιζόμαστε κι εμείς την ύπαρξη ενός αναλογικότερου εκλογικού νόμου», τόνισε και συνέχισε:

«Θεωρούμε ότι θα έπρεπε αυτή η Βουλή να δώσει έναν νέο εκλογικό νόμο, όπως ζητούν τόσο καιρό οι φιλελεύθερες και οι αριστερές δυνάμεις της χώρας. Δεν είναι σωστό να πηγαίνουμε με αυτόν τον εκλογικό νόμο στη μάχη των εκλογών. Υπάρχει λοιπόν ένα σημείο επαφής. Βέβαια του εξήγησα ότι θεωρούμε ότι πρέπει να τηρηθεί απολύτως το Σύνταγμα και οι προβλέψεις του σε σχέση με την εκλογική διαδικασία. Δηλαδή πρέπει να τελειώσουμε με τις διερευνητικές εντολές, να πάμε στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών και μετά, αφού διαπιστωθεί η αδυναμία συγκρότησης κυβέρνησης, να πάμε σε κυβέρνηση με την πρόεδρο του Αρείου Πάγου και εκλογές».

«Δε βγαίνουν οι μέρες να γίνουν εκλογές στις 20 Σεπτέμβρη-Υπάρχει δυστοκία»

Στη συνέχεια o Σταύρος Θεοδωράκης απαντώντας σε ερωτήσεις των δημοσιογράφων σχετικά με το χρόνο διεξαγωγής των εκλογών, και ειδικότερα εάν θα πρέπει να πάμε στην κάλπη μετά τις 27 Σεπτεμβρίου ή το νωρίτερο στις 27 που είναι η πρόταση του κ. Λαφαζάνη είπε: «Δεν είμαι συνταγματολόγος. Είναι όμως σίγουρο ότι για τις 20 του μήνα υπάρχει μια μεγάλη δυστοκία. Εννοώ πως δε βγαίνουν οι μέρες. Νομίζω ότι η 27η του μήνα μπορεί να είναι μια ημερομηνία εκλογών. Πρέπει πάντως μέσα στο Σεπτέμβριο να έχουμε τελειώσει. Από τη μία η χώρα πρέπει να αποκτήσει κυβέρνηση γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά σε όλους τους τομείς - και σε εθνικούς τομείς υπάρχουν προβλήματα - αλλά από την άλλη πρέπει να τηρήσουμε και το γράμμα του Συντάγματος».

Σε ό,τι αφορά την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, για την οποία έκανε λόγο ο Π. Λαφαζάνης, ο επικεφαλής του Ποταμιού τόνισε πως «αυτή είναι μια συζήτηση που πρέπει να γίνει με το πρώτο κόμμα. Εμείς είμαστε έτοιμοι, έχουμε συγκεκριμένη θέση για τον εκλογικό νόμο. Θεωρώ, όπως σας είπα, ότι θα ήταν προς τιμήν του πολιτικού κόσμου να αλλάξει τον εκλογικό νόμο. Από εκεί και πέρα, εμείς είμαστε μία δύναμη που δεν μπορούμε να ελέγξουμε τις εξελίξεις στο Κοινοβούλιο. Καλό θα είναι πάντως κάποια κόμματα να θυμούνται ότι πρέπει να υπάρχει σχέση μεταξύ εκείνων που υπόσχονται και όσων τελικά γίνονται».

Σημειώνεται ότι από πλευράς Ποταμιού στη συνάντηση με τον κ. Λαφαζάνη ήταν παρόντες ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Δημήτρης Τσιόδρας και η Βουλευτής Α' Πειραιά Σταυρούλα Αντωνάκου.

Ποτάμι: «To μόνο που ενδιέφερε τους Τσίπρα και Λαφαζάνη ήταν να γίνουν εξουσία»

Νωρίτερα, σε ανακοίνωσή του το Ποτάμι ανέφερε ότι το μόνο που ενδιέφερε τους Τσίπρα και Λαφαζάνη ήταν να γίνουν εξουσία.

«To μόνο που τους ενδιέφερε τόσα χρόνια», σημειώνεται στην ανακοίνωση, «ήταν να καταλάβουν το οικόπεδο, να καταλάβουν τις καρέκλες, να γίνουν εξουσία, να διορίσουν τους δικούς τους. Δεν τους ενδιέφερε να συζητήσουν πώς θα κυβερνήσουν τη χώρα, να δουν τις εκθέσεις, να βρουν τις λύσεις και βρισκόμαστε ξαφνικά στο κυρίαρχο πρόβλημα της χώρας, το 1/3 του ΣΥΡΙΖΑ να διαφωνεί. Αυτό είναι η αποτυχία του Αλέξη Τσίπρα.

Η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από πολλές δυνάμεις ταυτόχρονα, αλλά όχι να κυβερνηθεί στο πλαίσιο του μοιράσματος των καρεκλών.

Εμείς πιστεύουμε ότι η χώρα πρέπει να κυβερνηθεί από πολλές δυνάμεις ταυτόχρονα, αλλά όχι να κυβερνηθεί στο πλαίσιο του μοιράσματος των καρεκλών όπως γίνεται ως συνήθως, δηλαδή "πάρε εσύ αυτό το υπουργείο να πάρω εγώ το άλλο".

Θα πρέπει να υπάρξει ένα καινούργιο σχέδιο, ένα σχέδιο που θα συμφωνηθεί και αμέσως μετά να βρεθούν τα είκοσι άτομα, που είναι απαραίτητα να κυβερνηθεί η χώρα. Η χώρα είναι ένα καράβι. Δεν είναι θέμα να κάνει ο μηχανικός το δικό του, ο πλοίαρχος το δικό του, ο λοστρόμος το δικό του, πρέπει να υπάρξει ένα σχέδιο. Και αυτή τη στιγμή από την κυβέρνηση του κ. Τσίπρα δεν έχει εκπονηθεί κάποιο σχέδιο, ώστε να πούμε ότι το ακολουθούμε».

«Κάθε φορά που γίνονται εκλογές, έχουμε πτώση του ΑΕΠ - Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται γι' αυτό»

«Όταν αρχίζουν οι εκλογικές διαδικασίες ξέρετε ότι παγώνει η οικονομική δραστηριότητα», συνεχίζει η ανακοίνωση του Ποταμιού.

«Υπάρχουν επιχειρήσεις οι οποίες δεν μπορούν να δουλέψουν προεκλογικά από την εστίαση, μέχρι τις μεγάλες εξαγωγικές εταιρείες, που οι ξένοι δεν εμπιστεύονται σε μια περίοδο εκλογών την Ελλάδα. Αυτό είναι ένα τεράστιο πλήγμα στην ελληνική οικονομία. Κάθε φορά που γίνονται εκλογές, έχουμε μια πτώση του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση μάλλον δεν ενδιαφέρεται και πάρα πολύ γι' αυτό.

Ξέρετε γιατί όμως δεν ενδιαφέρεται; Γιατί οι περισσότεροι άνθρωποι στην κυβέρνηση δεν έχουν σχέση με την οικονομία, με την αγορά, με τη δουλειά. Υπήρξαν κομματικά στελέχη, που μια ζωή τους πλήρωνε το Κόμμα, τώρα τους πληρώνει το Δημόσιο… "τι είχαμε - τι χάσαμε! Θα γίνουν εκλογές".

Δεν αντιλαμβάνονται ότι κάποιοι υποφέρουν μέσα από την απόφασή τους να γίνουν εκλογές. Γιατί αυτό συμβαίνει: κάποιοι υποφέρουν, οι άνεργοι τραβάνε τα μαλλιά τους, οι άνθρωποι που δουλεύουν στη μαύρη εργασία λένε "Φτάνει πια!", οι επιχειρήσεις που είναι στο αμήν και ετοιμάζονται να κλείσουν λένε "Όχι παιδιά, σοβαρευτείτε", αλλά παρ' όλα αυτά αυτοί λένε εκλογές», καταλήγει στην ανακοίνωσή του το Ποτάμι.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News