default-image

3η φορά στην κάλπη μέσα σε ένα 9μηνο

Ελλάδα
3η φορά στην κάλπη μέσα σε ένα 9μηνο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεύτερο... σπίτι τείνουν να γίνουν πια για τους Έλληνες τα εκλογικά κέντρα στα σχολεία! Για 3η φορά σε διάστημα 9 μηνών, κόντρα στα δυτικά πολιτικά ήθη, στην πολιτική και στην κοινή λογική, όταν υπάρχει μια δοκιμαζόμενη οικονομία με capital controls, οι πολίτες αυτής της χώρας καλούνται στην κάλπη με επιδίωξη και πρωτοβουλία του πρωθυπουργού... Εκτός κι αν προκύψει θεαματική έκπληξη με το σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή μέσω της θεσμικής διαδικασίας των διερευνητικών εντολών που θα λάβουν χώρα μετά τη χθεσινή παραίτηση Τσίπρα. Κάτι που με βάση τους συσχετισμούς των κοινοβουλευτικών ομάδων φαντάζει εξαιρετικά δύσκολο ως απίθανο.

Για την πρώτη κάλπη, τις εθνικές εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, μπορεί κανείς να αναγνωρίσει σε ένα βαθμό το πολιτικό κίνητρο της διεκδίκησης της εξουσίας, έστω βεβαίως και αν τελικά ο αντιμνημονιακός προεκλογικός λόγος εξελίχθηκε σε υπογραφή νέου μνημονίου.

Για τη δεύτερη κάλπη, το δημοψήφισμα δηλαδή του Ιουλίου, βάσει αποτελέσματος κάλπης και του τι επακολούθησε από την κυβέρνηση, το ηθικό έρεισμα φαντάζει χαμένο. Ομοίως και για την τρίτη κάλπη, τις πρόωρες δηλαδή εκλογές το Σεπτέμβριο, στις οποίες προσφεύγει ο Αλέξης Τσίπρας μέσω της παραίτησης της κυβέρνησης, δικαιωματικά η αντιπολίτευση εξαπολύει πυρά από την πλευρά της για έλλειψη ηθικού ερείσματος και για δραπέτευση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού...

«Η λαϊκή εντολή του Ιανουαρίου εξήντλησε τα όριά της και τώρα πρέπει να πάρει το λόγο ο κυρίαρχος λαός». Με αυτά τα λόγια ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανακοίνωσε στο διάγγελμά του την παραίτηση του ίδιου και της κυβέρνησής του και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών. Λόγια βεβαίως που μοιάζουν οξύμωρα στον κοινό νου. Είναι αντιφατικό, αν μη τι άλλο, το να προχωρά ένας πρωθυπουργός σε παραίτηση και σε εκλογές, να καταφεύγει δηλαδή στην κρίση του λαού, όπως είπε ο ίδιος στο χθεσινό διάγγελμα, την ίδια ώρα που έχει βάλει τη χώρα σε τριετές μνημόνιο!

Ασφαλώς και η κίνηση του Αλέξη Τσίπρα να παραιτηθεί και να πάει σε εκλογές έχει κάποια λογική. Πρόκειται για κίνηση ελιγμού μπροστά στο εσωκομματικό αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει ο ΣΥΡΙΖΑ. Είναι προφανές πως κ. Τσίπρας επιχειρεί να αποδεσμευτεί από το εσωτερικό αδιέξοδο στο κόμμα του. Πηγαίνει σε εκκαθάριση ώστε να διεκδικήσει χωρίς βαρίδια εκ νέου την εξουσία, ποντάροντας στην προσωπική δυναμική, στο γκελ που ο ίδιος φαίνεται πως διατηρεί στον κόσμο, παρά την ψήφιση νέου μνημονίου.

Λόγος, λοιπόν, υπάρχει. Αλλά δεν παύει να είναι καθαρά εσωτερικός, εσωκομματικός, που βάζει τη χώρα σε επικίνδυνα εκ νέου μονοπάτια... Σε μια συγκυρία που εκθέτει πολιτικά την Ελλάδα προς τα έξω. Διότι δεν μπορεί ασφαλώς να περάσει απαρατήρητο το παράδοξο γεγονός πως ο πρωθυπουργός της Ελλάδας παραιτήθηκε ένα 24ωρο μετά την έγκριση της νέας δανειακής συμφωνίας από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια, από την Κομισιόν και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας!

Χώρια βεβαίως που με την κίνησή του να παραιτηθεί, ο πρωθυπουργός δίνει βάσιμα δικαιώματα στην αντιπολίτευση να εξαπολύσει αιχμές για πολιτική δειλία! Ας αναλογιστεί κανείς μόνο κάποια θεωρητικά, αλλά άκρως πιθανά πλέον, ενδεχόμενα.

- Το να γίνουν εκλογές και να μην επανέλθει ο Αλέξης Τσίπρας στην εξουσία: Σε αυτή την περίπτωση μια άλλη κυβέρνηση, οποιαδήποτε, θα κληθεί να υλοποιήσει και ένα εφαρμόσει ένα τριετές μνημόνιο το οποίο δε θεωρεί σωστό και το οποίο θα της έχει φορτώσει στην πλάτη η κυβέρνηση Τσίπρα, η οποία θα έχει αποχωρήσει πριν εφαρμόσει μια 3ετή συμφωνία που η ίδια επέβαλε στη χώρα!

- Έτερο σενάριο, που επίσης, αν προκύψει, στην πράξη σηματοδοτεί πολιτική δειλία εκ μέρους του πρωθυπουργού: Το να πάμε σε εκλογές και να μην προκύψει κυβερνητική πλειοψηφία. Να οδηγηθεί δηλαδή η χώρα σε μια περίοδο πολιτικής αναταραχής και ρευστότητας σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία, στην απαρχή δηλαδή μιας 3ετούς δανειακής συμφωνίας, την ώρα που η οικονομία και η χώρα πάει να πάρει μια ανάσα μετά από το σοκ και τα δεινά των τραπεζικών περιορισμών και όχι μόνο...

Αν μη τι άλλο, τα παραπάνω θα έπρεπε να είχαν σταθμιστεί πολύ πιο σοβαρά από τον πρωθυπουργό και όσους εισηγήθηκαν με θέρμη άμεση κάλπη.

Όχι μόνο δεν έγινε, όπως όλα δείχνουν, κάτι τέτοιο, αλλά από πλευράς πρωθυπουργού και συνεργατών του καταγράφεται και μεγάλη βιασύνη... Χθες ο κ. Τσίπρας ουσιαστικά ζήτησε από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας και τα κόμματα να προσπεραστεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών και οι κάλπες να στηθούν ει δυνατόν ακόμα και στις 13 Σεπτεμβρίου! Βιασύνη στην οποία επιχείρησε εμφατικά να βάλει "φρένο" η Ν.Δ., όπως φάνηκε από τις δηλώσεις του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, πως θα πρέπει να τηρηθούν οι δημοκρατικές διαδικασίες και πως ο πρωθυπουργός δεν είναι δικτάτορας για να καθορίζει τις διαδικασίες ή το πότε θα γίνουν εκλογές. Βεβαίως, για να μη γελιόμαστε, και εδώ υπάρχει καθαρά κομματικό σκεπτικό. Η Ν.Δ. θέλει - και είναι κατανοητό - να κερδίσει περισσότερο χρόνο για την προετοιμασία της εκλογικής μάχης. Δε λειτουργεί με αγαστό πολιτικό έρεισμα, όπως θέλησε χθες να επικοινωνήσει προς τα έξω ο πρόεδρος της Ν.Δ. Βαγγέλης Μεϊμαράκης... Μέσα από τα λεγόμενά του, άλλωστε, κατέστη απόλυτα ξεκάθαρο ότι δεν ήθελαν - για τους δικούς τους λόγους στη Ν.Δ. - εκλογές στη χρονική αυτή στιγμή...

Το χρονικό

Αναλυτικά το χρονικό των καταιγιστικών χθεσινών πολιτικών εξελίξεων...

Σε πρόωρες εκλογές το Σεπτέμβριο, με πιθανότερη ημερομηνία την 20ή Σεπτεμβρίου, οδηγείται η χώρα μετά την παραίτηση που υπέβαλε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, ζητώντας του να προχωρήσει τις διαδικασίες για τη διενέργεια πρόωρων εκλογών.

Ο παραιτηθείς πρωθυπουργός ζήτησε τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης, ενώ υποστήριξε ότι δεν υπάρχουν οι προϋποθέσεις για το σχηματισμό οικουμενικής κυβέρνησης.

Στόχος του Μαξίμου είναι να συγκροτηθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση έως τη Δευτέρα με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου και να παρακαμφθεί η διαδικασία των διερευνητικών εντολών. Σε αυτό το σχεδιασμό πάντως αντιδρούν έντονα η Ν.Δ., το Ποτάμι και το ΠΑΣΟΚ.  

Χθες το βράδυ μάλιστα διακινούνταν έντονα και το σενάριο της ανεξαρτητοποίησης των βουλευτών που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα, προκειμένου να συγκροτήσουν την τρίτη ισχυρότερη Κοινοβουλευτική Ομάδα, συνεπώς να λάβουν και τη διερευνητική εντολή.

Το διάγγελμα Τσίπρα

Πριν την επίσημη υποβολή της παραίτησής του, είχε προηγηθεί τηλεοπτικό διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα προς τον ελληνικό λαό. Διάγγελμα στο οποίο ο ίδιος ανακοίνωσε και εξήγησε τους λόγους για την προκήρυξη εκλογών, ζητώντας «καθαρή εντολή και ισχυρή κυβέρνηση».

«Θέλω να είμαι απολύτως ειλικρινής. Δεν πετύχαμε τη συμφωνία που προσδοκούσαμε, δεν αντιμετωπίσαμε και την αντίδραση που υπολογίζαμε. Φέραμε μία συμφωνία που ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε κανείς να πετύχει», τόνισε, συμπληρώνοντας: «Αυτήν τη συμφωνία είμαστε υποχρεωμένοι να την τηρήσουμε, αλλά θα προσπαθήσουμε να τη βελτιώσουμε».

Πρόσθεσε δε ότι η συμφωνία «δεν είναι στο αποικιοκρατικού χαρακτήρα αγγλικό δίκαιο, αλλά διέπεται από το κοινοτικό δίκαιο».

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση έδωσε ήδη τα πρώτα δείγματα γραφής, δήλωσε ότι έχει μπροστά του δύσκολες μάχες για καταπολέμηση της διαφθοράς, της διαπλοκής, τη φοροδιαφυγή και την αλλαγή του κράτους, πράγματα που, όπως είπε, απαιτούν καθαρή εντολή και ισχυρή και σταθερή κυβέρνηση.

Συνέχισε απευθυνόμενος στους πολίτες: «Εσείς με την ψήφο σας θα αποφανθείτε αν η συμφωνία που πετύχαμε παρέχει τα εχέγγυα για να απαλλαγούμε από τα μνημόνια. Με την ψήφο σας θα αποφανθείτε ποιος θα οδηγήσει την Ελλάδα στο δύσκολο δρόμο που ανοίγει μπροστά μας».

Ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε συνάμα επίθεση στους βουλευτές που ανήκουν στην Αριστερή Πλατφόρμα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Η ασυνέπειά τους μετέτρεψε σε μειοψηφία την κυβερνητική πλειοψηφία στη Βουλή».

ΟΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ

Επίθεση Μεϊμαράκη σε Τσίπρα

Με σφοδρά πυρά και ένα βαρύ "κατηγορώ" περί πολιτικής αλητείας και αντιδημοκρατικής συμπεριφοράς επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, που παραχώρησε συνέντευξη Τύπου αμέσως μετά το διάγγελμα του κ. Τσίπρα.

«Τις μάχες τις κερδίζουν οι πραγματικοί ηγέτες και όχι οι πελαγωμένοι που πάνε και παραδίδουν την εντολή», είπε ο κ. Μεϊμαράκης και συνέχισε: «Καταλαβαίνουμε ότι παραιτήθηκε για ένα λόγο που θα μπορούσε να τον είχε λύσει στο συνέδριό του. Κοροϊδεύει και τους συντρόφους του, και το λαό και τους εταίρους. Δεν είναι στάση έντιμη και σοβαρή να περιμένεις να ψηφίσουν τα ξένα κοινοβούλια και μετά να πηγαίνεις σε εκλογές. Είναι λίγο ψευτράκος, είναι πονηρούλης σε αυτά».

Ο κ. Μεϊμαράκης διαβεβαίωσε ότι η Ν.Δ. είναι πανέτοιμη εδώ και καιρό, ενώ άφησε ανοιχτό να συζητήσει ακόμα και με τον πρόεδρο της Χρυσής Αυγής, επικαλούμενος τη στάση της απερχόμενης κυβέρνησης στις ψηφοφορίες της Βουλής.

Προχώρησε στην εκτίμηση ότι «πολλοί που προέρχονταν από τη Ν.Δ. και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ ή ΑΝ.ΕΛ., επειδή πίστεψαν ότι θα κόψουν τον ΕΝΦΙΑ, εκτιμώ ότι θα επιστρέψουν».

«Πρέπει να τον απαξιώσω τον κ. Τσίπρα, με τον Λαφαζάνη πρέπει να μιλάω, αυτή είναι η άλλη άποψη... Δεν είναι δημοκρατική η συμπεριφορά Τσίπρα, φασιστίζει. Μας πάει σε εκλογές, γιατί; Να 'ρθει να μας εξηγήσει, δεν το αντέχει, δεν το έχει ο άνθρωπος, ας έβαζε πρωθυπουργό τον Δραγασάκη», υπογράμμισε ακόμα...

«Ο κ. Τσίπρας είχε λύσεις. Η ανοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης και η υποστήριξη στη Βουλή, όποτε χρειαζόταν, του έδιναν τη δυνατότητα να κυβερνήσει μέχρι να σταθεροποιηθεί η παραπαίουσα οικονομία. Όμως, η πονηρή σκέψη "να κάνουμε τώρα εκλογές πριν καταλάβει ο κόσμος τι έχει να πληρώσει το φθινόπωρο" τον οδηγεί σε μια τραγική για τη χώρα επιλογή», υπογράμμισε ο Σταύρος Θεοδωράκης.

«Αυτήν τη στιγμή δεν έχουν κανένα νόημα οι όποιες τυπικές διαδικασίες των διερευνητικών εντολών για σχηματισμό κυβέρνησης, μετά την απόφαση παραίτησης της σημερινής», ανέφερε ο γενικός γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας, που δήλωσε έτοιμος για την εκλογική μάχη.

Ως δραπέτευση του Αλέξη Τσίπρα χαρακτήρισε η Φώφη Γεννηματά την απόφασή του να παραιτηθεί και να ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, ενώ κάλεσε σε συστράτευση όλες τις δημοκρατικές προοδευτικές δυνάμεις. Οι ΑΝ.ΕΛ. ξεκαθαρίζουν συνάμα πως δε θα συμμετέχουν σε διάλογο για το σχηματισμό άλλου τύπου συμμαχικής, διακομματικής ή οικουμενικής κυβέρνησης.

Βεβαίως, με το βλέμμα στραμμένο στις κάλπες, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται σε μεγάλο βαθμό και στο στρατόπεδο της Αριστερής Πλατφόρμας, που ήδη διά στόματος Παναγιώτη Λαφαζάνη προανήγγειλε την ίδρυση νέου πολιτικού σχηματισμού. «Η Αριστερή Πλατφόρμα, πιστή στις δεσμεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ, συνεπής στο "όχι" του ελληνικού λαού, θα συμβάλει άμεσα στη συγκρότηση ενός αντιμνημονιακού, προοδευτικού, δημοκρατικού μετώπου που θα κατέλθει αποφασιστικά στις εκλογές για να επιβάλει την ακύρωση όλων των μνημονίων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Ήδη μάλιστα "άναψε" η συζήτηση και για τα πρόσωπα που θα συμμετάσχουν στο νέο κόμμα. Μάλιστα, οι πρώτες πληροφορίες χθες το βράδυ ήθελαν εντός τη Ζωή Κωνσταντοπούλου και εκτός τον Γιάννη Βαρουφάκη.

Συμμετοχή Μ. Κριτσωτάκη;

Ενόψει νέου κόμματος από την Αριστερή Πλατφόρμα, υπάρχει έντονο κρητικό ενδιαφέρον.

Πολλοί εκτιμούν πως θα συμμετάσχει ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Μιχάλης Κριτσωτάκης. Επισήμως ο ίδιος δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του. Όμως, από το περιβάλλον του Μιχάλη Κριτσωτάκη διαρρεόταν με νόημα χθες το απόγευμα πως «ο κ. Κριτσωτάκης δε θα συμπορευτεί με καμία μνημονιακή πολιτική. Οποιαδήποτε πολιτική ψήφισε ή θα εφαρμόσει μνημόνιο»...

Όπως ήταν αναμενόμενο, η είδηση της παραίτησης Τσίπρα και η διεξαγωγή πρόωρων εκλογών στην Ελλάδα αποτέλεσαν πρώτο θέμα στα περισσότερα μεγάλα Μέσα Ενημέρωσης του εξωτερικού. Η αντίδραση της Κομισιόν ήταν ανάμικτη ως θετική, ενώ, όπως αποκάλυψε η πρόεδρος της Βραζιλίας, κ. Ρούσεφ, η Άγκελα Μέρκελ της είπε στη μεταξύ τους συνάντηση πως η παραίτηση του Τσίπρα είναι μέρος της λύσης και όχι μέρος της κρίσης»...

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News