Ελλάδα

Εκατοντάδες μετανάστες στα ελληνοσκοπιανά σύνορα

Εκατοντάδες μετανάστες βρίσκονται στην Ειδομένη του νομού Κιλκίς, με τις φωτογραφίες τους την ώρα που περιμένουν κάτω από τον καυτό ήλιο, χωρίς νερό και τροφή, να κάνουν τις τελευταίες ώρες το γύρο του κόσμου, την ώρα μάλιστα που ο ΟΗΕ καλεί την κυβέρνηση να αναλάβει τις ευθύνες της για τη μεταναστευτική πολιτική.  

Σκοπός των προσφύγων που κατέκλυσαν νωρίτερα το ΚΤΕΛ "Μακεδονία" είναι να πάρουν το λεωφορείο και να φτάσουν στα σύνορα με την ΠΓΔΜ με στόχο να ταξιδέψουν στη συνέχεια σιδηροδρομικώς στη Γερμανία και σε άλλες χώρες της Βόρειας και Κεντρικής Ευρώπης.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, εκατοντάδες πρόσφυγες από τη Συρία κατέκλυσαν το μεσημέρι της Τετάρτης και το σταθμό του υπεραστικού ΚΤΕΛ Καβάλας, στο κέντρο της πόλης, προκειμένου να ταξιδέψουν, έχοντας στα χέρια τους νόμιμα ταξιδιωτικά έγγραφα, προς τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα. Οι Σύριοι πρόσφυγες, στην πλειοψηφία τους οικογένειες με πολλά μικρά παιδιά, έφτασαν στην Καβάλα από τη Λήμνο και τη Μυτιλήνη με το πλοίο της γραμμής "Νήσος Ρόδος". Σύμφωνα με μαρτυρίες των ίδιων, το μεγαλύτερο μέρος έχει προορισμό τη Θεσσαλονίκη και ειδικότερα τα σύνορα με την ΠΓΔΜ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, περίπου 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες εισέρχονται καθημερινά, το τελευταίο διάστημα, από την Ειδομένη στην πόλη Γευγελή της ΠΓΔΜ.

Στο σιδηροδρομικό σταθμό της Γευγελής επικρατεί κάθε μέρα το αδιαχώρητο με ανθρώπους κάθε ηλικίας να συνωστίζονται για να επιβιβαστούν σε τρένα, με προορισμό τα σύνορα με τη Σερβία. Από εκεί, οι περισσότεροι κατευθύνονται προς την Ουγγαρία με σκοπό να φτάσουν σε άλλες χώρες της Ευρώπης.

Οι Αρχές της ΠΓΔΜ τους χορηγούν τριήμερη άδεια παραμονής στη χώρα, όμως οι περισσότεροι πρόσφυγες ταξιδεύουν και φτάνουν σε λίγες ώρες στα σύνορα με τη Σερβία. Εκεί, η σερβική αστυνομία τους εφοδιάζει με διήμερη άδεια διαμονής σε κέντρα υποδοχής στη συνοριακή πόλη Πρέσεβο, απ' όπου οι πρόσφυγες και μετανάστες παίρνουν το δρόμο για το Βελιγράδι με σκοπό να φτάσουν στα σύνορα με την Ουγγαρία.

Ωστόσο, η κυβέρνηση του Βίκτορ Ορμπάν στην Ουγγαρία ενισχύει με χιλιάδες αστυνομικούς τα σύνορα της χώρας με τη Σερβία, ενώ εργάζεται πυρετωδώς για να ολοκληρώσει ως το Νοέμβριο την κατασκευή ενός φράκτη, μήκους 170 χιλιομέτρων και ύψους 3,5 μέτρων ώστε να εμποδίσει τους μετανάστες να εισέλθουν στο έδαφος της.

Η κατασκευή του φράκτη έχει προκαλέσει, μάλιστα, τις έντονες αντιδράσεις του Βελιγραδίου αλλά και της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.

Για την ώρα, χιλιάδες μετανάστες συνωστίζονται σε πάρκα και πλατείες της σερβικής πρωτεύουσες και σε πόλεις κοντά στα σύνορα, όπως η Σουμπότιτσα, περιμένοντας την κατάλληλη στιγμή για να περάσουν στην Ουγγαρία.  

Σχόλια