Ελλάδα

Διακόπτονται προσωρινά οι εργασίες στις Σκουριές

Ανακαλούνται, με απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Πάνου Σκουρλέτη οι εγκρίσεις των τεχνικών μελετών που αφορούν στο έργο στις Σκουριές, μετά από παράβαση των όρων των τεχνικών μελετών από την εταιρεία "Ελληνικός Χρυσός".

Αυτό μεταφράζεται σε προσωρινή διακοπή των εργασιών της εταιρείας στις Σκουριές.

Ο Π. Σκουρλέτης, που επισκέφτηκε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα το μεσημέρι της Τετάρτης, ανακοίνωσε την απόφασή του με δήλωση που έκανε εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι για την κυβέρνηση οι επενδύσεις είναι καλοδεχούμενες, απαραίτητες, αναγκαίες, «αλλά πρέπει και οι εταιρείες να σέβονται τους όρους για τους οποίους έχουν δεσμευτεί έτσι ώστε να μη θίγεται το δημόσιο συμφέρον και το περιβάλλον».

Σε ό,τι αφορά την πολιτική κατάσταση της χώρας, ο υπουργός προανήγγειλε πολιτικές εξελίξεις άμεσα, ακόμα και τις «επόμενες ώρες». 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο κ. Τσίπρας συνεχάρη τον κ. Σκουρλέτη για την προσπάθειά του για το ζήτημα στις Σκουριές, δηλώνοντας ότι «όταν υπάρχει βούληση, υπάρχει και ο τρόπος».

Η "Ελληνικός Χρυσός" για την προσωρινή διακοπή των εργασιών στις Σκουριές

«Η "Ελληνικός Χρυσός" ουδέποτε παρανόμησε και βρίσκεται τώρα σε φάση αξιολόγησης της υπουργικής απόφασης, με την οποία διαφωνούμε και η οποία θέτει σε κίνδυνο την επιβίωση 5.000 κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής», επισήμανε ο διευθύνων σύμβουλος και αντιπρόεδρος της εταιρείας, Μιχάλης Θεοδωρακόπουλος, ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις που αφορούν την "Ελληνικός Χρυσός".

Όπως ανέφερε ο κ. Θεοδωρακόπουλος, η εταιρεία με έκπληξη ενημερώθηκε για την απόφαση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης να προχωρήσει σε αναστολή των τεχνικών μελετών Σκουριών και τμήματος της Ολυμπιάδος για λόγους «παράβασης των όρων των τεχνικών μελετών».

Σύμφωνα με τον κ. Θεοδωρακόπουλο, η "Ελληνικός Χρυσός" θα υπερασπιστεί με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτει τόσο την πολυετή και πολυδιάστατη προσφορά της στην περιοχή και στους κατοίκους της, όσο και τις δουλειές χιλιάδων ανθρώπων που απασχολούνται σε αυτήν.

Ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ

«Η απόφαση του υπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης δικαιώνει τον αγώνα των κατοίκων ενάντια στο οικονομικό, οικολογικό και κοινωνικό έγκλημα που συντελείται στην περιοχή», σημειώνει σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Στον αντίποδα αυτής της καταστροφικής επένδυσης, θα πρέπει να αναπτυχθεί ένα πρόγραμμα κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της περιοχής, που θα δημιουργεί θέσεις εργασίας, συμπεριλαμβανομένου του τομέα των εξορύξεων και ιδιαίτερα των αποκαταστάσεων, και θα σέβεται τις κοινωνικές ανάγκες, την προστασία του περιβάλλοντος και τις τοπικές παραγωγικές δραστηριότητες», προσθέτει.

Σχόλια