default-image

Χίλια κενά λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι

Κρήτη
Χίλια κενά λίγο πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανέτοιμα να υποδεχτούν τους εκατοντάδες χιλιάδες μαθητές τους είναι τα σχολεία του νομού Ηρακλείου. Οι δάσκαλοι καταγγέλλουν πως τα κενά προσεγγίζουν τα 1.000 λίγες εβδομάδες πριν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.

«Εκπέμπουμε "SOS" για τα κενά», δήλωσε ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών "Δ. Θεοτοκόπουλος" Γιώργος Μακράκης. «Σε μερικές βδομάδες θα ξεκινήσει άλλη μια σχολική χρονιά για χιλιάδες μαθήτριες και μαθητές. Δυστυχώς, όμως, κι αυτή η σχολική χρονιά διαφαίνεται πως θα είναι αρκετά δύσκολη, καθώς τα εκπαιδευτικά κενά είναι χιλιάδες σε όλη την Ελλάδα - περίπου 23.000 με 24.000 - για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση», πρόσθεσε.

Τα χίλια κενά του νομού Ηρακλείου αφορούν μόνο σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία. Με βάση τα στοιχεία του αιρετού εκπρόσωπου των εκπαιδευτικών Θεόφιλου Λαμπρογιαννάκη, τα κενά αναλυτικά είναι: Δάσκαλοι 360, νηπιαγωγοί 200, δάσκαλοι Ειδικής Αγωγής 195, νηπιαγωγοί Ειδικής Αγωγής 25, Καλλιτεχνικών 26, Πληροφορικής 25, Αγγλικών 45, Θεατρικών Σπουδών 26, Μουσικής 26, γυμναστές 35, Γαλλικών και Γερμανικών περίπου 10 (πέραν εκείνων που θα έρθουν από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση).

«Η τεράστια έλλειψη εκπαιδευτικού προσωπικού στα δημόσια σχολεία είναι το αποτέλεσμα των ανάλγητων πολιτικών των τελευταίων ετών, αφού εδώ και πέντε χρόνια δεν υπάρχουν μόνιμοι διορισμοί, ενώ παράλληλα έχουμε χιλιάδες συνταξιοδοτήσεις συναδέλφων», τονίζει ο κ. Μαρκάκης, ο οποίος επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημα για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση. Όπως επισημαίνει, δεν πρόκειται για ένα συντεχνιακό ζήτημα του κλάδου, «αλλά τη μόνη βιώσιμη λύση για το δημόσιο σχολείο ώστε να μη χάνονται κάθε χρόνο εκατοντάδες διδακτικές ώρες».

Παράλληλα, καταλήγει: «Είναι επιτακτικά αναγκαίο να εξευρεθούν όλες οι απαραίτητες πιστώσεις αλλά και να γίνει ο κατάλληλος σχεδιασμός από την πολιτική ηγεσία για την έγκυρη πρόσληψη των αναπληρωτών εκπαιδευτικών».

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News