Ελλάδα

Στη Θεσσαλονίκη θα πλεύσει το Ελ. Βενιζέλος

Αναχωρεί από το λιμάνι της Κω το πλοίο Ελευθέριος Βενιζέλος με προορισμό τη Λέρο, από όπου θα παραλάβει ακόμα 1.000 μετανάστες.

Το πλοίο αρχικά είχε προορισμό τον Πειραιά, ωστόσο, σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες, ο σχεδιασμός άλλαξε με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη και με ενδιάμεσους σταθμούς σε Κάλυμνο και Λέρο.

Μέχρι στιγμής από το νησί της Κω έχουν επιβιβαστεί στο πλοίο 1.800 Σύρους πρόσφυγες, ενώ ακόμα 3.500 παραμένουν στο νησί, προερχόμενοι κυρίως από το Πακιστάν , το Αφγανιστάν και το Ιράκ.

Από την Κω, σύμφωνα με το kosnews24.gr, έφυγαν χτες βράδυ άλλοι 700 μετανάστες με το πλοίο της γραμμής και αποσυμφορήθηκε κάπως η κατάσταση, ωστόσο σήμερα το πρωί έφτασαν επίσης 700 μετανάστες. Αυτή τη στιγμή στο νησί υπολογίζεται ότι βρίσκονται περίπου 3.000 μετανάστες.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με το newsbeast.gr, άμεσα θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους οι Κινητές Μονάδες Υποδοχής προσφύγων και μεταναστών σε Κω και Λέρο, ενώ μακροπρόθεσμα θα εγκατασταθεί Κινητή Μονάδα και στη Χίο.

Μάλιστα, στην Κω σχεδιάζεται μόνιμο Κέντρο Υποδοχής που δεν υπήρχε έως τώρα.

Στις Κινητές Μονάδες θα διεκπεραιώνονται όλες οι διαδικασίες καταγραφής, ταυτοποίησης, ενημέρωσης δικαιωμάτων, εντοπισμού ευάλωτων πληθυσμών, παραπομπής σε δομές φιλοξενίας και παροχής ειδών υγιεινής, ρουχισμού κ.λπ.

Σχόλια