default-image

Στις 25 Αυγούστου οι βάσεις - Αναμένεται μεγάλη πτώση

Ελλάδα
Στις 25 Αυγούστου οι βάσεις - Αναμένεται μεγάλη πτώση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις 25 Αυγούστου ανακοινώνονται, εκτός απροόπτου, οι βάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και τα ονόματα των επιτυχόντων. Πολλές χιλιάδες οικογένειες στην Κρήτη αδημονούν και παλεύουν όχι με μία, αλλά με τρεις αγωνίες...

Η πρώτη αγωνία γονέων και υποψηφίων είναι αν οι βάσεις επιτρέψουν την εισαγωγή στη σχολή της πρώτης προτίμησης. Η δεύτερη αγωνία είναι πού θα περάσει το παιδί. Πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν αντικειμενική αδυναμία να στηρίξουν οικονομικά τις σπουδές των παιδιών τους, εφόσον αυτές πρέπει να γίνουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας τους. Και η τρίτη αγωνία είναι ο εφιάλτης ανεργίας. Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά, μετά την ολοκλήρωση των σπουδών, τι;

Η ανεργία των πτυχιούχων στην Ελλάδα είναι πρωτοφανής. Άνθρωποι με μεταπτυχιακά και διδακτορικά είτε θεωρούνται υπερ-προσοντούχοι και δεν προσλαμβάνονται καθόλου, είτε καλούνται να εργαστούν με μισθούς πείνας. Με 400 και 500 ευρώ, δηλαδή με χρήματα πολύ λιγότερα από αυτά που διέθεταν μηνιαίως επί χρόνια οι γονείς τους για να σπουδάσουν.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε φέτος το καλοκαίρι σε 470 γονείς υποψηφίων, καταγραφόταν ανάγλυφα η αδυναμία τους να αντεπεξέλθουν στο κόστος συντήρησης ενός δεύτερου ή και τρίτου νοικοκυριού. Γιατί δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι υπάρχουν γονείς που σπουδάζουν ήδη ένα παιδί.

Οι υποψήφιοι γνωρίζουν πολύ καλά την οικονομικοκοινωνική πραγματικότητα. Τη ζουν στα σπίτια τους τα τελευταία χρόνια και οι περισσότεροι κάνουν εκπτώσεις στα όνειρά τους, προκειμένου να μπορέσουν να σπουδάσουν. Σε άλλες εποχές, όταν κάποιος έπιανε το Τμήμα Φυσικής της Αθήνας ή το Τμήμα Μαθηματικών της Θεσσαλονίκης, δε διανοείτο να δηλώσει "πιο πάνω" τα αντίστοιχα τμήματα της Κρήτης. Ήταν δεδομένο ότι μακριά από το σπίτι των γονιών και χωρίς τη διαρκή παρουσία τους θα μπορούσε ο υποψήφιος να ζήσει "φοιτητική ζωή".

Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Ακόμα και αν η οικογένεια "αιμορραγήσει" οικονομικά κατά τα έτη σπουδών του υποψηφίου, ακόμα και αν καταφέρει να συντηρήσει ένα δεύτερο νοικοκυριό, είναι πολύ δύσκολο να περισσέψουν χρήματα για τις εξόδους, τις εκδρομές και τα λοιπά χόμπι της φοιτητικής ζωής. Έτσι, από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά ένα παραπάνω φέτος, οι υποψήφιοι επιλέγουν ολοένα και περισσότερο συχνά τμήματα που βρίσκονται στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Κατά την τρέχουσα οικονομικοπολιτική συγκυρία, το να σπουδάζει κάποιος, ζώντας ταυτόχρονα στο πατρικό του, είναι η ασφαλέστερη επιλογή. Το πρόβλημα εντοπίζεται στους υποψήφιους που επιθυμούν να σπουδάσουν σε μια σχολή που δεν υπάρχει στον τόπο κατοικίας. Εκεί αρχίζουν οι εκπτώσεις...

Την ίδια ώρα τρομακτική πτώση παρουσιάζουν τα ποσοστά απασχόλησης των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό φανερώνει η έκθεση του υπουργείου Παιδείας, στην οποία αποτυπώνονται οι τεράστιες διαφορές στα ποσοστά απασχόλησης των πτυχιούχων από το 2007 στο 2013.

Στα αζήτητα

Είναι χαρακτηριστικό πως το 2007 το 70,1% των αποφοίτων ηλικίας 20 έως 34 ετών είχε απασχόληση για διάστημα από 1 ως 3 χρόνια. Το 2013, μετά από τρία χρόνια οικονομικής κρίσης, το εν λόγω ποσοστό έπεσε στο 45,4%!

Τεράστια είναι η μείωση του ποσοστού των εργαζόμενων πτυχιούχων και όσον αφορά στην απασχόληση πέραν των τριών ετών: Το 2007 το 86,4% των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απασχολείτο σε ποσοστό 86,4%, ενώ το 2013 οι πτυχιούχοι που εργάζονταν μειώθηκε στο 67,9%.

Στην έκθεση του υπουργείου αναφέρεται, εκτός των άλλων, ότι για τους αποφοίτους ΤΕΙ η ανεργία αγγίζει το 30,9%, για τους αποφοίτους πανεπιστημίων το 19%, ενώ για τους κατόχους μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου η ανεργία ανέρχεται στο 15%. Σημειώνεται ότι το 2007 τα εν λόγω ποσοστά ανέρχονταν στο 10,3% για τους αποφοίτους ΤΕΙ, στο 6,2% για τους απόφοιτους πανεπιστημίων και στο 5,9% για όσους είχαν κάνει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό.

Σημαντική πτώση των βάσεων εισαγωγής - Ενίοτε ξεπερνά τα 2.000 μόρια

Μεγάλη αναμένεται να είναι φέτος η πτώση των βάσεων εισαγωγής σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις, η πορεία των βάσεων θα είναι καθοδική ακόμα και στα πλέον δημοφιλή τμήματα σπουδών, όπως είναι οι Νομικές, οι Ιατρικές και τα Πολυτεχνεία.

Σε κάποια τμήματα η πτώση των βάσεων μπορεί και να ξεπερνά τα 2.000 μόρια. Ακόμα και η Ιατρική Αθήνας αναμένεται να πέσει από το βάθρο των 19.000 μορίων και σύμφωνα με εκτιμήσεις θα κυμανθεί στα 18.690 μόρια. Κάτω από το φράγμα των 18.000 μορίων θα κυμανθεί η Ιατρική Αλεξανδρούπολης που εκτιμάται ότι θα αγγίζει τα 17.850 μόρια. Η Νομική Αθήνας θα πέσει στα 18.500 μόρια, ενώ η σχολή Δημόσιας Διοίκησης του Παντείου θα πέσει κατά 256 μόρια σε σχέση με πέρυσι.

Σε ό,τι αφορά τα ΤΕΙ, διαφαίνεται κατακόρυφη πτώση σε τμήματα της επαρχίας. Τμήματα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης μπορεί να αντέξουν στις πιέσεις, καθώς ο κύριος όγκος των υποψηφίων προέρχεται από το Λεκανοπέδιο Αττικής και τη Θεσσαλονίκη και επιθυμεί να παραμείνει εκεί για οικονομικούς λόγους.  

Ηλεκτρονικές εγγραφές φοιτητών

Ενώ πλησιάζει η ώρα της αλήθειας για τους υποψηφίους, το υπουργείο Παιδείας προωθεί την ηλεκτρονική εγγραφή των φοιτητών. Το νέο σύστημα εγγραφής θα γλιτώσει εκατοντάδες χιλιάδες ενδιαφερόμενους από μεγάλη ταλαιπωρία, ενώ θα αποφορτίσει το διοικητικό προσωπικό Πανεπιστημίων και ΤΕΙ από μια κοπιαστική διαδικασία.

Οι δοκιμαστικές καταχωρίσεις φοιτητών βρίσκονται σε εξέλιξη. Στόχος είναι να βγει στον αέρα το νέο ηλεκτρονικό σύστημα την ημέρα ανακοίνωσης των βάσεων εισαγωγής και των ονομάτων των επιτυχόντων. Έτσι, οι πρωτοετείς δε θα χρειαστεί να μεταβούν στο πανεπιστήμιο ή ΤΕΙ που πέτυχαν για να εγγραφούν, ούτε να προσκομίσουν δικαιολογητικά. Θα μπουν στον ιστότοπο που θα ορίσει το υπουργείο Παιδείας με τον προσωπικό τους κωδικό, και στη συνέχεια θα τους αποσταλούν από το σύστημα νέοι κωδικοί για να κάνουν την εγγραφή τους.  

1ο πεδίο

Πέφτουν οι νομικές σχολές, καθώς και οι σχολές των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης.

2ο πεδίο

Μεγάλη πτώση, ειδικά στα τμήματα της περιφέρειας.

3ο πεδίο

Σε ιστορικά χαμηλά θα βρεθεί η Ιατρική Αθηνών, συμπαρασύροντας την Οδοντιατρική, τη Νοσηλευτική, την Κτηνιατρική και τη Φαρμακευτική Σχολή.

4ο πεδίο

Ακόμα και πτώση 1.000 μορίων σε πολυτεχνικά τμήματα.

5ο πεδίο

Πτωτική τάση στα οικονομικά τμήματα, με αυξομειώσεις.

Ελένη Σταυρουλάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News