Ελλάδα

Ερώτηση για την αναστολή λειτουργίας της πρεσβείας στη Ν. Ζηλανδία

Ερώτηση προς τον υπουργό Εξωτερικών κατέθεσαν οι βουλευτές με Το Ποτάμι Σπύρος Δανέλλης (Ηρακλείου) και Γρηγόρης Ψαριανός (Β' Αθηνών), σε σχέση με την απόφαση για αναστολή λειτουργίας της πρεσβείας της Ελλάδας στο Ουέλιγκτον (Νέα Ζηλανδία) και των συνεπακόλουθων προβλημάτων που δημιουργούνται, όπως αναφέρουν, για την ολοένα αυξανόμενη ελληνική Ομογένεια, που κατοικεί στην εν λόγω χώρα της Ωκεανίας.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:

«Ερώτηση προς τον κ. υπουργό Εξωτερικών

Θέμα: "Αναστολή λειτουργίας ελληνικής Πρεσβείας στο Ουέλιγκτον της Ν. Ζηλανδίας"

Την απόγνωση, αλλά και την έντονη συντονισμένη αντίδραση μεγάλου αριθμού φορέων της ελληνικής Ομογένειας έχει προκαλέσει η απόφαση της Πολιτείας για την αναστολή λειτουργίας της πρεσβείας της Ελλάδας στο Ουέλιγκτον (Νέα Ζηλανδία).

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στη Νέα Ζηλανδία κατοικούν περίπου 5.500 Έλληνες πολίτες και ομογενείς, με προοπτικές αύξησης του αριθμού τους λόγω της συνεχιζόμενης οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αλλά και των εκεί γεννήσεων.

Επιπροσθέτως, μεγάλος αριθμός των Ελλήνων που ολοένα καταφτάνουν στη Νέα Ζηλανδία είναι επαγγελματίες και επιχειρηματίες, των οποίων οι δραστηριότητες και οι εμπορικές συναλλαγές απαιτούν την ύπαρξη επίσημης εκπροσώπησης από πλευράς της χώρας μας.

Η ελληνική Ομογένεια, αντιλαμβανόμενη ότι η συγκεκριμένη απόφαση της Πολιτείας είναι συνέπεια της δυσχερούς οικονομικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει η χώρα μας, έχει κατ' επανάληψη προτείνει τη μετεγκατάσταση της πρεσβείας σε χώρο διαχειριζόμενο από την ίδια, έναντι πολύ μικρού, σχεδόν συμβολικού, ποσού.

-Δεδομένου ότι η ύπαρξη επίσημης ελληνικής εκπροσώπησης στη Νέα Ζηλανδία, έστω και σε επίπεδο έμμισθου προξενείου, κρίνεται απαραίτητη για την εξυπηρέτηση της Ομογένειας, αναφορικά με τη διεκπεραίωση ζητημάτων που έχουν να κάνουν με την ανανέωση διαβατηρίων, τη δήλωση γεννήσεων, την έκδοση πληρεξουσίων, καθώς και άλλων διαδικαστικών υποθέσεων

-Δεδομένου ότι η αναστολή λειτουργίας της εν λόγω πρεσβείας στο Ουέλιγκτον θα σημάνει την εξυπηρέτηση της Ομογένειας από το προξενικό γραφείο της Καμπέρα (Canberra) στην Αυστραλία, καθιστώντας τη μετακίνηση των ομογενών εξαιρετικά δύσκολη και μη λειτουργική, από τη στιγμή που συνεπάγεται πολύωρη πτήση (5,5, ωρών) και μέση τιμή εισιτηρίου περί τα 600 ευρώ κατ' άτομο, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται τα εκεί έξοδα διαμονής

-Δεδομένου ότι οι αυξητικές τάσεις τόσο του ελληνικού πληθυσμού στη Νέα Ζηλανδία, όσο και των εμπορικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών καθιστούν την ύπαρξη επίσημης ελληνικής εκπροσώπησης στην εν λόγω νησιωτική χώρα, αναγκαία όσο ποτέ

-Δεδομένου ότι το κλείσιμο ορισμένων Αρχών στο εξωτερικό για λόγους εξοικονόμησης πόρων είναι κατανοητό στο παρόν ασφυκτικό οικονομικό πλαίσιο, αλλά θα μπορούσε, εναλλακτικά, είτε να ανασταλεί η λειτουργία ενός προξενείου στη Δυτική Ευρώπη, είτε να μειωθούν οι διπλωματικοί υπάλληλοι κάποιας υπερ-στελεχωμένης πρεσβείας μας, προκειμένου να διατηρηθεί η παρουσία της Ελλάδας, σε αυτήν τη μακρινή χώρα της Ωκεανίας  

Ερωτάται ο κ. υπουργός:

1. Αν είναι ενήμερος για τις συνέπειες που θα έχει η απόφαση για την αναστολή λειτουργίας της ελληνικής πρεσβείας στο Ουέλιγκτον της Νέας Ζηλανδίας.

2. Αν έχει λάβει υπόψη την εξαιρετικά συμφέρουσα πρόταση της Ομογένειας για μετεγκατάσταση της ελληνικής πρεσβείας σε χώρο κατά πολύ φθηνότερο, προς εξυπηρέτηση των κτιριακών της αναγκών.

Σχόλια