Ελλάδα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο ψήφου εμπιστοσύνης στις 20 Αυγούστου

Αμέσως μετά την καταμέτρηση των ψήφων για το τρίτο μνημόνιο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου άφησαν ανοικτό το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης αμέσως μετά τις διαδικασίες με τους θεσμούς. Οι ίδιοι κύκλοι δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να υπάρξει πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, λέγοντας ότι το εν λόγω σενάριο δεν έχει φύγει από το τραπέζι.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις της κυβερνητικής εκπροσώπου κ. Όλγας Γεροβασίλη, «θα πάρουμε πρωτοβουλίες βάσει Συντάγματος και κανονισμού της Βουλής».

Η κ. Γεροβασίλη έκανε δηλώσεις από το Περιστύλιο της Βουλής αμέσως μετά την ολοκλήρωση της ψηφοφορίας αναφερόμενη στα 32 «όχι» και 11 «παρών» από την ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ στην ψήφιση του τρίτου μνημονίου. Όπως είπε, «μόλις ολοκληρώθηκε μια δύσκολη πραγματικά συνεδρίαση, με ισχυρή όμως πλειοψηφία εγκρίθηκε, υπερψηφίστηκε η πρώτη συμφωνία και αυτό είναι το πρώτο βήμα».

«Καθένας αναλαμβάνει την ευθύνη του απέναντι στο λαό» επισήμανε η κυβερνητική εκπρόσωπος, η οποία τόνισε ότι «στη συνέχεια η κυβέρνηση θα παρακολουθήσει την εξέλιξη του Εurogroup, θα δώσει κι εκεί τη μάχη και έπεται η εκταμίευση της πρώτης δόσης».

Η κ. Γεροβασίλη σημείωσε ότι «από τώρα και στη συνέχεια η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι είναι απαραίτητο προκειμένου να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση στη χώρα», ενώ πρόσθεσε ότι «στην πορεία έρχεται η δεύτερη μεγάλη μάχη, που είναι ο στόχος που έχει μπει και από τη Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου όσον αφορά στη συζήτηση για το χρέος. Μέχρι τότε η κυβέρνηση θα είναι σε συνεχή διαπραγματευτική προσπάθεια για όλα όσα μέτωπα είναι ανοικτά».

Αν και η κ. Γεροβασίλη μίλησε μόνο για διαδικασίες που προβλέπονται από τον κανονισμό της Βουλής και το Σύνταγμα, παράλληλα όμως είχε διαρρεύσει από το Μέγαρο Μαξίμου ότι στις πρωτοβουλίες που εξετάζει ο πρωθυπουργός είναι να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή μετά τις 20 Αυγούστου.

Με αυτό τον τρόπο ο κ. Τσίπρας ξεκαθαρίζει το πολιτικό τοπίο και αφήνει εκτεθειμένη την "Αριστερή Πλατφόρμα". Η κ. Γεροβασίλη στη δήλωσή της απέκλεισε τις εσωκομματικές διεργασίες. Οι βουλευτές της αριστερής αντιπολίτευσης όμως θα αναγκαστούν να καταψηφίσουν την κυβέρνηση που έτσι θα απολέσει τη δεδηλωμένη και θα προχωρήσουν την πορεία τους προς τη δημιουργία νέου κόμματος, το οποίο άλλωστε προετοιμάζουν με συνεργασίες και με άλλες δυνάμεις και προσωπικότητες της ευρύτερης αριστεράς. Το να ψηφίσουν οι βουλευτές της "Αριστερής Πλατφόρμας" μία κυβέρνηση προκειμένου να υλοποιήσει το μνημόνιο θεωρείται απλώς απίθανο.

Μετά την απώλεια της δεδηλωμένης ο κ. Τσίπρας έχει δύο δυνατότητες:

- η πρώτη να προκηρύξει εκλογές μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου ώστε να ανανεώσει τη λαϊκή εντολή. Άλλωστε η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων δεν αντιστοιχεί στις κοινωνικές δυνάμεις που τα ψήφισαν και η πολιτική που εφαρμόζουν δεν ανταποκρίνεται στα προγράμματα με τα οποία εξελέγησαν. Ο κ. Τσίπρας θέλει εκλογές όσο ακόμη δεν έχουν φανεί οι συνέπειες του μνημονίου και δεν έχει φθαρεί το πολιτικό του κεφάλαιο.

- το δεύτερο ενδεχόμενο είναι να αναγκαστεί να συγκροτήσει πλέον κυβέρνηση ειδικού σκοπού με τη στήριξη των κομμάτων της αντιπολίτευσης ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι. Αυτό το σενάριο έχει απορρίψει κατηγορηματικά ο κ. Τσίπρας και προϋποθέτει και την αλλαγή της κυβέρνησης με την αποχώρηση των ΑΝΕΛ. Αν και ο κ. Τσίπρας το έχει αποκλείσει, αυτό θα εξαρτηθεί από το αποτέλεσμα του σημερινού Eurogroup, αν εγκρίνει τη συμφωνία ή αποφασίσει χρηματοδότηση γέφυρα τρίμηνης διάρκειας και από τις πιέσεις που θα ασκήσει το Βερολίνο που προτιμά μία κυβέρνηση όλων των συστημικών κομμάτων με ή χωρίς τον Τσίπρα από την παρούσα Βουλή.

Από τη στιγμή που ο κ. Τσίπρας απολέσει την δεδηλωμένη θα πρέπει να καταθέσει την εντολή και η χώρα να πάει σε εκλογές με υπηρεσιακή κυβέρνηση. Αυτό προϋποθέτει την ανοχή των δανειστών, που στο εικοσαήμερο που θα μεσολαβήσει δε θα πρέπει να απαιτούν νομοθετικές ρυθμίσεις.

Ορισμένοι κύκλοι καλλιεργούν και το ακραίο ενδεχόμενο μίας κυβέρνησης ειδικού σκοπού χωρίς τον κ. Τσίπρα, όπως είχε γίνει παλαιότερα με τον κ. Λουκά Παπαδήμο. Αυτό όμως αποκλείεται γιατί ακόμη και αν αναγκαστεί να το δεχθεί ο κ. Τσίπρας δε θα το δεχτούν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν ελέγχονται όπως παλαιότερα το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ.

Υπενθυμίζεται ότι στην ψηφοφορία αρνήθηκαν την ψήφο στο τρίτο μνημόνιο 44 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πέντε περισσότεροι από την πρώτη ψηφοφορία του Ιουλίου για τα προαπαιτούμενα. Εξ αυτών οι 32 είπαν όχι, οι 11 είπαν "παρών" είτε συνολικά είτε στα άρθρα του νομοσχεδίου και ένας απουσίαζε από την ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα αιφνιδίασε το ηγετικό επιτελείο που υπολόγιζε ότι οι απώλειες θα κυμανθούν κάτω από τους 39 της πρώτης ψηφοφορίας. Η αύξηση του αριθμού όσων δεν ψήφισαν τη συμφωνία προήλθε από τον αντιπρόεδρο της Βουλής κ. Αλέξη Μητρόπουλο, από δύο βουλευτές που είναι αρθρογράφοι της Αυγής, τους κ.κ. Γιώργο Κυρίτση και Δημήτρη Σεβαστάκη, ενώ τη στάση της μετέβαλε και η κ. Μαρία Κανελλοπούλου από «ναι» σε «παρών» και ο κ. Ακριώτης που απουσίαζε.

Σχόλια