Ελλάδα

Προβληματισμός για τους μετανάστες στην Κω

Οι αστυνομικοί και οι λιμενικοί της Δωδεκανήσου, δηλώνουν προβληματισμένοι για την απόφαση φιλοξενίας των μεταναστών που βρίσκονται στην Κω, στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», που πρόκειται να καταπλεύσει εντός της ημέρας στο νησί, υπογραμμίζοντας πως ελλοχεύουν κίνδυνοι από αυτή την απόφαση για την ασφάλεια τόσο των μεταναστών και του πληρώματος.

Η ανακοίνωση αναλυτικά:

«Είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι από την απόφαση μετακίνησης πλοίου στην Κω, και η παραμονή του εντός του λιμένα, για την φιλοξενία 2.500 μεταναστών από τον μεγάλο αριθμό που βρίσκονται σήμερα στο νησί. Από την πλευρά μας θα θέλαμε να εκφράσουμε τον προβληματισμό μας ως προς την υλοποίηση του εγχειρήματος και την επίτευξη των επιθυμητών αποτελεσμάτων.

Θεωρούμε ότι η ανωτέρω πρωτοβουλία εγκυμονεί πολύπλευρους κινδύνους για την ασφάλεια τόσο των μεταναστών και του πληρώματος (φωτιά, διενέξεις μεταξύ διαφόρων εθνικοτήτων κ.α), όσο και των ένστολων (ΕΛΑΣ, Λ.Σ), που θα κληθούν να υλοποιήσουν το εγχείρημα.

Η πείρα μας έχει δείξει ότι η πολυήμερη παραμονή αλλοδαπών διαφόρων εθνικοτήτων σε κλειστούς χώρους δημιουργεί εντάσεις τις οποίες στον ιδιότυπο χώρο ενός πλοίου δύσκολα αντιμετωπίζονται.

Εμείς ζητάμε την άμεση μεταφορά των μεταναστών από τη νήσο Κω με το συγκεκριμένο πλοίο σε οργανωμένες ανοικτές δομές της ηπειρωτικής χώρας, προκειμένου να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες για την ταυτοποίησή τους».

Σχόλια