default-image

Πληθαίνουν οι άνεργοι διδάκτορες

Κρήτη
Πληθαίνουν οι άνεργοι διδάκτορες

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρομακτική πτώση παρουσιάζουν τα ποσοστά απασχόλησης των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Αυτό φανερώνει η έκθεση του υπουργείου Παιδείας, στην οποία αποτυπώνονται οι τεράστιες διαφορές στα ποσοστά απασχόλησης των πτυχιούχων από το 2007 στο 2013. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα στοιχεία αφορούν τόσο σε κατόχους βασικού τίτλου σπουδών, όσο και σε αυτούς που έχουν ολοκληρώσει μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το esos.gr, το 2007 το 70,1% των αποφοίτων ηλικίας 20 έως 34 ετών είχε απασχόληση για διάστημα από 1 ως 3 χρόνια. Το 2013, μετά από τρία χρόνια οικονομικής κρίσης, το εν λόγω ποσοστό έπεσε στο 45,4! Τεράστια είναι η μείωση του ποσοστού των εργαζόμενων πτυχιούχων και όσον αφορά στην απασχόληση πέραν των τριών ετών: Το 2007 το 86,4 των αποφοίτων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης απασχολούνταν σε ποσοστό 86,4%, ενώ το 2013 οι πτυχιούχοι που εργάζονταν μειώθηκε στο 67,9%.

Στην έκθεση του υπουργείου αναφέρεται εκτός των άλλων ότι για τους αποφοίτους ΤΕΙ η ανεργία αγγίζει το 30,9%, για τους αποφοίτους πανεπιστημίων το 19%, ενώ για τους κατόχους μεταπτυχιακού ή διδακτορικού τίτλου η ανεργία ανέρχεται στο 15%. Σημειώνεται ότι το 2007 τα εν λόγω ποσοστά ανέρχονταν στο 10,3% για τους αποφοίτους ΤΕΙ, στο 6,2% για τους αποφοίτους πανεπιστημίων και στο 5,9% για όσους είχαν κάνει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό.

Τρεις από τους επαγγελματικούς κλάδους της χώρας μας, οι οποίοι ανέκαθεν διακρίνονταν για το ότι προσέλκυαν κατόχους μεταπτυχιακών αλλά και διδακτορικών τίτλων, είναι αυτοί των δικηγόρων, των οικονομολόγων και των μηχανικών.

Η "Νέα Κρήτη" συνομίλησε με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρη Ροζάκη, τον πρόεδρο του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΟΕΕ/ΤΑΚ) Σταύρο Καρτέρη, καθώς και τον πρόεδρο του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ/ΤΑΚ), Γιάννη Χαρωνίτη. Και οι τρεις μας είπαν ότι το ποσοστό των συναδέλφων τους, οι οποίοι παραμένουν στη χώρα και έχουν λάβει μεταπτυχιακή ή διδακτορική εκπαίδευση και είναι άνεργοι ή υποαπασχολούνται, είναι πολύ μεγάλο.

Θυσίες χωρίς αντίκρισμα

Στα γραφεία του Συλλόγου, στο ισόγειο του Δικαστικού Μεγάρου Ηρακλείου, συναντήσαμε την 28χρονη Ηρακλειώτισσα δικηγόρο Κ.Π., η περίπτωση της οποίας είναι ενδεικτική του μεγέθους του προβλήματος. Όπως μας είπε η ίδια η νεαρή δικηγόρος, τελείωσε τη Νομική Θεσσαλονίκης και στη συνέχεια έκανε μεταπτυχιακό στο Εμπορικό Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο του Μάαστριχτ, στην Ολλανδία.

«Επέστρεψα στο Ηράκλειο πριν από δύο χρόνια για να δουλέψω. Ήξερα ότι τα πράγματα είναι δύσκολα, ωστόσο η κατάσταση που συνάντησα ήταν χειρότερη απ' ό,τι την περίμενα. Οι αμοιβές των συνεργατών στα περισσότερα δικηγορικά γραφεία της πόλης είναι πενιχρές, οι υποθέσεις -ούτως ή άλλως- έχουν μειωθεί, καθώς ο κόσμος δεν καταφεύγει πλέον τόσο συχνά στη Δικαιοσύνη, ενώ ακόμη κι αυτοί που το κάνουν πολλές φορές δεν έχουν να πληρώσουν...», μας είπε η 28χρονη, η οποία πρόσθεσε ότι έχει πλέον αποδεχτεί ότι οι κόποι και οι θυσίες της ίδιας, αλλά και της οικογένειάς της, δύσκολα θα έχουν θετικό αντίκρισμα, τουλάχιστον όσον αφορά στο εργασιακό κομμάτι.

Άρης Ροζάκης: «Άνεργοι με... διδακτορικό»

«Η κατάσταση αναφορικά με τους νέους δικηγόρους, που είναι και αυτοί οι οποίοι ως επί το πλείστον έχουν κάνει κάποιο μεταπτυχιακό ή διδακτορικό, είναι δραματική. Πολλοί νέοι συνάδελφοι στο Ηράκλειο ασχολούνταν με υποθέσεις που σχετίζονταν με τράπεζες. Το τελευταίο διάστημα ο μεγάλος όγκος της εργασίας αυτής έχει απορροφηθεί από τα μεγάλα δικηγορικά γραφεία των Αθηνών, με αποτέλεσμα πάρα πολλοί νέοι δικηγόροι να μένουν ουσιαστικά χωρίς αντικείμενο, άρα και χωρίς υποθέσεις», μας λέει ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου Άρης Ροζάκης.

Όπως μας πληροφορεί, πάντως, ο πρόεδρος του ΔΣΗ, το πρόβλημα στον κλάδο των δικηγόρων είναι έτσι κι αλλιώς τεράστιο. «Δεν είναι λίγα τα μέλη του Δικηγορικού Συλλόγου Ηρακλείου που εγκαταλείπουν το επάγγελμα και στρέφονται σε δουλειές εκτός νομικής επιστήμης», προσθέτει με νόημα ο κ. Ροζάκης.

Σταύρος Καρτέρης: «Απαξίωση για τους οικονομολόγους»

«Το πρόβλημα είναι όντως υπαρκτό», ανέφερε μιλώντας στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Τμήματος Ανατολικής Κρήτης του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας, Σταύρος Καρτέρης. Ανέκαθεν οι πτυχιούχοι των οικονομικών σχολών αποφάσιζαν να συνεχίσουν τις σπουδές τους κάνοντας μεταπτυχιακά και διδακτορικά. Πλέον, σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι επιστήμονες αυτοί - και σε τοπικό επίπεδο - βλέπουν ότι τα πτυχία τους δεν έχουν αντίκρισμα στη χώρα μας.

«Το ζήτημα έχει δύο διαστάσεις. Η μία διάσταση αφορά στους συναδέλφους επιστήμονες, οι οποίοι μπροστά στο φάσμα της ανεργίας βλέπουν επαγγελματική διέξοδο μέσω της ακαδημαϊκής καριέρας και κάνουν μεταπτυχιακά και διδακτορικά ενισχύοντας τα βιογραφικά τους.

Πολλοί από αυτούς, έχοντας αποκτήσει περαιτέρω προσόντα, φεύγουν στο εξωτερικό, όπου καταφέρνουν να διαπρέψουν σε πανεπιστημιακά ιδρύματα, αλλά και στην αγορά εργασίας.

Η μεγάλη, ωστόσο, πλειονότητα αποτελείται από οικονομολόγους, οι οποίοι αποκτούν μεταπτυχιακούς και διδακτορικούς τίτλους, ωστόσο τα προσόντα τα οποία έχουν είναι περισσότερα από αυτά που απαιτούνται εντός χώρας. Ως αποτέλεσμα, οι επιστήμονες αυτοί που μένουν στην Ελλάδα απαξιώνονται, μένουν άνεργοι και δεν είναι λίγοι όσοι από αυτούς αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα», ανέφερε στη "Ν.Κ." ο κ. Καρτέρης.

Γιάννης Χαρωνίτης: «Τραγική η κατάσταση και για τους μηχανικούς»

Δραματική είναι η κατάσταση που επικρατεί σε τοπικό επίπεδο και στους μηχανικούς που έχουν κάνει μεταπτυχιακό ή διδακτορικό. Όπως ανέφερε στη "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Γιάννης Χαρωνίτης, οι αιτήσεις διαγραφής των μελών του Επιμελητηρίου έχουν αυξηθεί το 2015 σε ποσοστό μεγαλύτερο του 50% σε σχέση με το 2014. «Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι περισσότεροι συνάδελφοι που αιτούνται διαγραφής είναι νέοι, οι οποίοι είτε φεύγουν για να αναζητήσουν την τύχη τους στο εξωτερικό, είτε αδυνατούν να καταβάλουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές», μας λέει ο κ. Χαρωνίτης. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον πρόεδρο του ΤΕΕ/ΤΑΚ, δύο στα δέκα μέλη του Επιμελητηρίου είναι κάτοχοι διδακτορικού, ενώ οι κάτοχοι μεταπτυχιακού υπερβαίνουν το 30%.

Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News