default-image

Σκληρές κόντρες στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής

Ελλάδα
Σκληρές κόντρες στη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε λίγο πριν τις 10 το βράδυ της Τετάρτης η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής για να αποφασίσει την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου προκειμένου να ψηφιστεί αύριο, Πέμπτη, το τρίτο μνημόνιο.

Η Διάσκεψη μεταδίδεται ζωντανά για πρώτη φορά στα χρονικά, κάτι που ζήτησε η ίδια η πρόεδρος κ. Κωνσταντοπούλου. Το πρωί της Πέμπτης θα συνεδριάσουν οι Επιτροπές, ενώ στη συνέχεια θα ακολουθήσει η Ολομέλεια, με τους βουλευτές όπως φαίνεται να μην αποφεύγουν το ξενύχτι, και την Παρασκευή το απόγευμα έρχεται το έκτακτο Eurogroup για την Ελλάδα.

Η επανέρναρξη των εργασιών της Βουλής έγινε η αιτία για την ανοιχτή σύγκρουση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Βουλής, καθώς η κ. Κωνσταντοπούλου, έπειτα από ένα μπαράζ παρασκηνιακών διαβουλεύσεων με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών, τελικά δεν υποχώρησε.

Σημειώνεται ότι, λίγες ώρες μετά τη συμφωνία της κυβέρνησης με τους δανειστές για το νέο Μνημόνιο, ο πρωθυπουργός έστειλε επιστολή στην πρόεδρο της Βουλής (η οποία βρισκόταν στην Αλόνησο για ολιγοήμερες διακοπές), με την οποία της ζητούσε να ανοίξει η Βουλή ώστε σήμερα Τετάρτη να συνεδριάσουν οι Επιτροπές και την Πέμπτη το Μνημόνιο να ψηφιστεί στην Ολομέλεια.

Αλλά για άλλη μια φορά η Ζωή Κωνσταντοπούλου αποφάσισε να ακολουθήσει τους τύπους και έτσι, αφού απάντησε αρνητικά στον πρωθυπουργό, τόνισε πως για να περάσει το νομοσχέδιο (που κατατέθηκε με τη μορφή του κατεπείγοντος) θα πρέπει πρώτα να συνεδριάσει η Διάσκεψη των προέδρων, κάτι που γίνεται το βράδυ της Τετάρτης.

Η Διάσκεψη

Με σκληρή κόντρα μεταξύ της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και του αντιπροέδρου Νικήτα Κακλαμάνη ξεκίνησε μετά τις 9:30 το βράδυ της Τετάρτης η Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής, που θα αποφασίσει την επανέναρξη των εργασιών του Κοινοβουλίου για την ψήφιση του τρίτου μνημονίου.

Ο κ. Κακλαμάνης εγκάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου για την απόφασή της να μεταδοθεί ζωντανά η Διάσκεψη από το κανάλι της Βουλής και της ζήτησε να θέσει το θέμα προς ψηφοφορία.

Στη συνέχεια η κ. Κωνσταντοπούλου επιχειρηματολόγησε για την απόφασή της να μη συγκληθεί νωρίτερα η Διάσκεψη των προέδρων, και μεταξύ άλλων είπε: «Δεν μπορεί να μπαίνει η σφραγίδα του Κοινοβουλίου κάθε φορά που στέλνει νομοσχέδιο η τρόικα».

Ο κ. Κακλαμάνης της απάντησε: «Το νομοσχέδιο σας το έστειλε η τρόικα ή η κυβέρνηση;».

Η πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «δυστυχώς οδηγηθήκαμε σε αιφνιδιασμό» και πως ο πρωθυπουργός την είχε διαβεβαιώσει ότι δε θα χρειαζόταν να ανοίξει η Βουλή πριν από τις 16 Αυγούστου.

Ένταση και με τον Θεοχάρη

Κόντρα υπήρξε και με τον εκπρόσωπο του Ποταμιού κ. Θεοχάρη που είπε στην πρόεδρο της Βουλής ότι είναι επί της ουσίας ο εκπρόσωπος του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στην Ελλάδα. «Ακόμα περιμένω τη συμμετοχή του Ποταμιού στην Επιτροπή για τις Γερμανικές Αποζημιώσεις», ήταν η απάντηση της κυρίας Κωνσταντοπούλου.

Κατηγορίες από Φίλη για παρελκυστική πολιτική

Στη συνέχεια ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης κατηγόρησε την κ. Κωνσταντοπούλου για απροκάλυπτη επίθεση της προέδρου εναντίον της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού μιλώντας για έλλειψη εμπιστοσύνης και αδυναμία συνεννόησης.

«Αν τα πιστεύει αυτά η πρόεδρος της Βουλής δεν μπορεί να διαδραματίσει το θεσμικό της ρόλο» είπε ο κ. Φίλης και κάλεσε την κ. Κωνσταντοπούλου να ανακαλέσει τις αναφορές της όταν θα πρέπει ο ένας θεσμός να εμπιστεύεται τον άλλον, θέτοντας ευθέως ζήτημα εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Επίσης, την κατηγόρησε για παρελκυστική πολιτική που είχε ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της διαδικασίας και πως το χρονοδιάγραμμα που πρότεινε ο πρωθυπουργός δεν τηρήθηκε με δική της ευθύνη.

Η κ. Κωνσταντοπούλου κάλεσε τον κ. Φίλη να μην ερμηνεύει όσα λέει και πρόσθεσε πως δεν αισθάνεται άσχημα που ως πρόεδρος της Βουλής λέει όσα έλεγε και ως βουλευτής, ενώ έκανε λόγο για «όψιμους εκπροσώπους της νεοδιαπλοκής».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News