default-image

Τι αλλάζει στην αγορά, στην πώληση γάλακτος και ψωμιού

Κρήτη
Τι αλλάζει στην αγορά, στην πώληση γάλακτος και ψωμιού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε κατάργηση της καθοριζόμενης από το κράτος μέγιστης διάρκειας ζωής γάλακτος, δυνατότητας πώλησης ψωμιού και από άλλα καταστήματα, ακόμη και από κρεοπωλεία και περίπτερα, άρση των περιορισμών στη χορήγηση αδειών κυκλοφορίας φορτηγών ιδιωτικής χρήσης και περαιτέρω απελευθέρωση στις τουριστικές μισθώσεις, καθώς και στα τουριστικά λεωφορεία φέρνει το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για το νέο Μνημόνιο το οποίο κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή μετά τα μεσάνυχτα.

Σύμφωνα με την kathimerini.gr. πρόκειται για σειρά ρυθμίσεων οι οποίες περιλαμβάνονται στην περίφημη πρώτη «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και οι οποίες δεν είχαν υιοθετηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση υπό το βάρος έντονων αντιδράσεων.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο προβλέπει:

-Η διάρκεια ζωής του παστεριωμένου γάλακτος θα καθορίζεται από τον παρασκευαστή. Μέχρι σήμερα η μέγιστη διάρκειά του είναι επτά ημέρες και καθορίζεται από το κράτος.

-Πρατήρια άρτου στα οποία υπάρχουν εγκαταστάσεις ολοκλήρωσης έψησης άρτου (εγκαταστάσεις ψησίματος κατεψυγμένης ζύμης, γνωστές ως "θερμές γωνιές" ή bake off) θα μπορούν να ονομάζονται αρτοποιεία.

-Θα επιτρέπεται η πώληση άρτου από καταστήματα όπως τα κρεοπωλεία, τα ιχθυοπωλεία, περίπτερα, πτηνοπωλεία, παντοπωλεία, αλλά και από καταστήματα που δεν δραστηριοποιούνται στην πώληση τροφίμων και ποτών.

-Απελευθέρωση εκπτώσεων. Πέραν δηλαδή των γνωστών περιόδων διενέργειας εκπτώσεων, τα καταστήματα θα μπορούν να προβαίνουν και σε εκπτώσεις καθ' όλη τη διάρκεια του έτους, χωρίς να υποχρεώνονται να το γνωστοποιούν νωρίτερα.

-Καταργείται η υποχρέωση διατήρησης προς πώληση μεμονωμένων τεμαχίων προϊόντος που αποτελεί μέρος προωθητικής ενέργειας, η οποία προϋποθέτει την αγορά δύο συσκευασιών.

-Περαιτέρω απελευθέρωση στον κλάδο των φορτηγών. Ειδικότερα, καταργείται η απόδειξη πραγματοποίησης ακαθάριστων εσόδων ως προϋπόθεσης για τη χορήγηση των αδειών κυκλοφορίας.

-Καταργείται από 1/11/2015 το όριο των 30 ημερών που προβλεπόταν για τον χαρακτηρισμό μιας μίσθωσης ως τουριστικής.

-Αποσαφηνίζεται το μεταφορικό έργο που θα κάνουν τα τουριστικά λεωφορεία. Απαγορεύεται ρητά η εκτέλεση συγκοινωνιακού έργου που πραγματοποιείται από τα τακτικά αστικά ή υπεραστικά λεωφορεία.

Στο πλαίσιο της απελευθέρωσης των «κλειστών» επαγγελμάτων μειώνεται από το 1% στο 0,8% το ποσοστό αμοιβής των συμβολαιογραφικών πράξεων για συναλλαγές έως 120.000 ευρώ. Η μείωση θα γίνει με την έκδοση κοινής υπουργικής απόφασης μέχρι τις 31 Οκτωβρίου 2015. Τα υπόλοιπα ποσοστά αμοιβής παραμένουν αμετάβλητα.

Επίσης επέρχονται αλλαγές σε ό,τι αφορά τη σύνταξη υποχρέωσης και υποβολής από τις επιχειρήσεις καταστάσεων με τα οικονομικά τους αποτελέσματα.

Στο πλαίσιο της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ καταργούνται μια σειρά διατάξεων που αφορούν σε περιορισμούς στις εγκαταστάσεις εργοστασίων του κλάδου παραγωγής αλκοολούχων ποτών και οι οποίες είχαν θεωρηθεί αναχρονιστικές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News