default-image

"Εκλογές" και βαθιά ύφεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

Ελλάδα
"Εκλογές" και βαθιά ύφεση στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όσο πιο κοντά δείχνει μέρα με την ημέρα και ώρα με την ώρα πια η οριστική συμφωνία μεταξύ Μαξίμου και του κουαρτέτου της αντιπροσωπίας των δανειστών, άλλο τόσο πιο κοντά δείχνει ομοίως και η οριστική ρήξη στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ...

Πλέον δε χωρά καμία αμφιβολία πως το ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι αγεφύρωτο, με την «Αριστερή Πλατφόρμα» και τους προεδρικούς να ανταλλάζουν «πυρά» με ολοένα και μεγαλύτερη ένταση.

Χθες είχαμε νέα επίθεση στελεχών της «Αριστερής Πλατφόρμας» κατά προσωπικά του Αλέξη Τσίπρα και των επιλογών του, με ταυτόχρονα αιτήματα διακοπής - εδώ και τώρα - κάθε συζήτησης με τους εκπροσώπους των δανειστών...

«Δεν μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να μεταλλαχθεί βιαίως από ένα αγωνιστικό αντιμνημονιακό πολιτικό φορέα σε ένα μνημονιακό μόρφωμα», επισήμανε χαρακτηριστικά σε δηλώσεις του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος, ενώ ερωτηθείς αν προλαβαίνει σε ενδεχόμενες επερχόμενες εκλογές η «Αριστερή πλατφόρμα» να κατέλθει αυτόνομη, τόνισε ότι πρόκειται για συζήτηση που πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα.

Βεβαίως, τον πλέον σκληρό τόνο δίνει σταθερά ο επικεφαλής της «Πλατφόρμας» Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο οποίος, σταθερός στη διατήρηση της αντιμνημονιακής πορείας του κόμματος, έχει κατ' επανάληψη ζητήσει «να μη θυσιαστεί ο ΣΥΡΙΖΑ στο όνομα της κυβέρνησης»...

Την ίδια ώρα, όλο και περισσότεροι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ καλούν τον πρωθυπουργό να προκηρύξει εκλογές, ώστε να δοθούν απαντήσεις στους αντάρτες μέσω κάλπης και να ξεκαθαρίσει το τοπίο στο κυβερνών κόμμα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Ευάγγελος Αποστόλου τόνισε χαρακτηριστικά: «Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους βουλευτές που μέχρι χθες στήριζαν την κυβέρνηση και πλέον δεν τη στηρίζουν. Αυτοί πρέπει να πράξουν κατά τέτοιον τρόπο που να απελευθερώσουν από την πολιτική ομηρία που έχουν οδηγήσει την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Στη μέση της κλιμακούμενης «σύρραξης» ανάμεσα στην «Αριστερή Πλατφόρμα» και στους προεδρικούς φαίνεται να βαδίζει ο πρωθυπουργός. Ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ή προσδοκά πως ακόμα και την τελευταία στιγμή μπορεί να κερδίσει κάποιους βουλευτές που δυσκολεύονται να ψηφίσουν θετικά...

B. Μεϊμαράκης: «Καταστροφικό σενάριο οι κάλπες»

Το μόνο σίγουρο είναι πως το ολοένα και αυξανόμενο ρήγμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ φέρνει πιο κοντά τις πρόωρες εκλογές. Ένα σενάριο το οποίο ξορκίζουν και κάθε άλλο παρά επιθυμούν στη δεδομένη φάση τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά δεν μπορούν παρά να προετοιμάζονται γι' αυτό...

Στη Ν.Δ. έχει σημάνει εκλογικός συναγερμός. Άπαντες έχουν λάβει το σήμα να είναι σε θέσεις μάχης. Το σήμα έδωσε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αν και δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει την προσφυγή στις κάλπες ως καταστροφικό σενάριο.

Σε προεκλογικούς ρυθμούς κινείται και το ΠΑΣΟΚ, όπου η Φώφη Γεννηματά απευθύνει γενικό προσκλητήριο προσχώρησης και επιστροφής στο κόμμα, με σκοπό «την ανασυγκρότηση της Σοσιαλδημοκρατίας».

Η κ. Γεννηματά έχει πάντως να αντιμετωπίσει πλέον και νέους εσωτερικούς «πονοκεφάλους». Ένας εξ αυτών ακούει στο όνομα Λεωνίδας Γρηγοράκος, ο οποίος έστειλε επιστολή στην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, με την οποία αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ψηφίσει τη συμφωνία την Πέμπτη, εφόσον τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης.

Ο κ. Γρηγοράκος ζητεί να μη δώσει το ΠΑΣΟΚ «εν λευκώ υποταγή» στον Αλέξη Τσίπρα και να συρθεί σε εκλογές χωρίς να έχει ξεκαθαρίσει τη θέση του και να έχει θέσει το πολιτικό πλαίσιο για τη συμφωνία αλλά και για την επόμενη ημέρα, είτε είναι εκλογική είτε όχι.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News