default-image

ΕΕΤΕΠ: Νόμιμα τα κανάλια της περιφέρειας

Κρήτη
ΕΕΤΕΠ: Νόμιμα τα κανάλια της περιφέρειας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τις θέσεις τους για το νέο σχέδιο νόμου για τις τηλεοπτικές άδειες, το οποίο βρίσκεται σε δημόσια διαβούλευση, διατύπωσαν οι εκπρόσωποι της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας σε έκτακτη συνέλευση που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα.

Στη συνέλευση καταγράφηκε ο έντονος προβληματισμός των μελών αναφορικά με τις αλλαγές που προωθούνται μέσα από το υπό διαβούλευση νομοσχέδιο, το οποίο δε βοηθάει νόμιμους περιφερειακούς τηλεοπτικούς σταθμούς, που λειτουργούν για περίπου 25 χρόνια, να παραμείνουν βιώσιμοι και ανοιχτοί.

Ο διαχωρισμός των περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών από αυτούς της εθνικής εμβέλειας είναι το βασικό ζητούμενο, το οποίο μαζί με άλλες προτάσεις αποτελεί το διεκδικητικό πλαίσιο της ΕΕΤΕΠ, όπως αποφασίστηκε ομόφωνα, και με το οποίο θα συμμετέχει δυναμικά στη διαβούλευση και το διάλογο με την κυβέρνηση.

Η έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας σημείωσε μεγάλη συμμετοχή των μελών της.

Διεκδικητικό πλαίσιο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα μέλη της Ένωσης, όπως τονίστηκε, το παρόν νομοσχέδιο δεν αναγνωρίζει τη νόμιμη εδώ και δεκαετίες λειτουργία περιφερειακών τηλεοπτικών σταθμών, αγνοώντας το παρελθόν και την κοινωνική προσφορά τους, κάτι το οποίο θα μπει επιτακτικά στο διεκδικητικό πλαίσιο.

Στόχος της Ένωσης μέσα από νομικές και άλλες ενέργειες που αποφασίστηκαν να γίνουν είναι να συμπεριληφθούν οι προτάσεις της στο νομοσχέδιο, να γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις και να διασφαλιστεί έτσι η εύρυθμη λειτουργία και η βιωσιμότητα των περιφερειακών τηλεοπτικών μέσων.

«Θέλουμε πραγματικά κριτήρια, σύμφωνα με την πραγματικότητα, και μελέτες όπου θα ληφθεί υπόψη και η δική μας άποψη. Όμως εκείνο που θέλουμε περισσότερο είναι να γίνει κατανοητό ότι εμείς δεν είμαστε με τους "μεγάλους". Είμαστε άλλο πράγμα. Υπηρετούμε 25 χρόνια σε αυτόν το χώρο και οι επιχειρήσεις μας κρατάνε όλα αυτά τα χρόνια. Ελεγχόμεθα κυρίως από την τοπική μας κοινωνία, που είναι πιο σκληρή από την αθηναϊκή», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΤΕΠ - πρόεδρος του Ομίλου "ΚΡΗΤΗ TV" κ. Αντώνης Δημητρίου.

«Θεωρούμε ότι είμαστε κάτι το ξεχωριστό από τα κανάλια εθνικής εμβέλειας. Επιτελούμε ένα κοινωνικό ρόλο. Προσφέρουμε στον τόπο μας, στον πολιτισμό, στην ανάπτυξη και στην τοπική οικονομία όλα αυτά τα χρόνια και περιμέναμε αυτό να αναγνωριστεί με κάποιου είδους μοριοδότηση, τουλάχιστον. Αυτό δε συμβαίνει και αντίθετα μπαίνουμε σε μια δημοπρασία, όπου όποιος έχει χρήματα και έτοιμες εκθέσεις ιδεών ότι θα φτιάξει κάποιο κανάλι, αυτός και θα μπορέσει να πάρει την άδεια», είπε ο γ.γ. της ΕΕΤΕΠ - πρόεδρος «STAR ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ» κ. Γιώργος Σιμόπουλος.

«Διάτρητο»

«Το νομοσχέδιο είναι διάτρητο και όχι μόνο νομοτεχνικά. Διότι έχουν κάνει αντιγραφή του Νόμου 2007 επί Ρουσόπουλου. Έχουν μπερδέψει τις διατάξεις και τις έννοιες. Αλλά κυρίως έχουν αντισυνταγματικές διατάξεις, με την πιο σπουδαία για μένα να είναι το ότι δίνει πάρα πολλές εξουσίες στον υπουργό που είναι αρμόδιος για την εποπτεία και του γραπτού και του ηλεκτρονικού Τύπου. Κάτι που αποτελεί και το μεγαλύτερο ελάττωμα αυτού του νομοσχεδίου», δήλωσε ο νομικός Αντώνης Βγόντζας.

Εκπρόσωποι κομμάτων

Το «παρών» στην έκτακτη γενική συνέλευση της Ένωσης Ενημερωτικών Τηλεοράσεων Ελληνικής Περιφέρειας έδωσαν και εκπρόσωποι των κομμάτων, οι οποίοι διατύπωσαν τις δικές τους ενστάσεις αναφορικά με τον τρόπο που προχωρούν οι αλλαγές στο τηλεοπτικό περιβάλλον.

«Θεωρώ ότι αυτό το νομοσχέδιο θέλει σίγουρα βελτιώσεις. Και η κεντρική βελτίωση που πρέπει να έχει είναι στη διακριτή διάκριση μεταξύ των περιφερειακών και των κεντρικών καναλιών. Και αυτή η διάκριση πρέπει να είναι ουσιαστική», τόνισε ο βουλευτής των ΑΝ.ΕΛ. Νίκος Μαυραγάνης.

«Στόχος του νομοθετήματος είναι να υπάρξει έλεγχος της ενημέρωσης. Δεν υπάρχει κάτι άλλο. Προχθές συνελήφθησαν στην Αθήνα που προσπαθούσαν να φωτογραφήσουν την τρόικα, γιατί όταν έχεις πάρει τις εκλογές με σύνθημα "ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται, η τρόικα φεύγει", δεν μπορείς να τη δείχνεις», είπε η βουλευτής της Ν.Δ. Σοφία Βούλτεψη.

Σε σχέση τώρα με παροχή αδειών, ο εκπρόσωπος Τύπου του Ποταμιού Δημήτρης Τσιόδρας είπε: «Γιατί ο υπουργός να είναι εκείνος που θα καθορίζει το πόσα κανάλια θα πάρουν άδεια; Νομίζω ότι αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο».

Με τη σειρά του, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος δήλωσε: «Πιστεύω ότι ο προκοινοβουλευτικός διάλογος πρέπει να αναδείξει το θέμα και όχι ο κοινοβουλευτικός, διότι εκεί δεν προλαβαίνουμε. Ο προκοινοβουλευτικός διάλογος πρέπει να είναι ο πιο σημαντικός, διότι πρέπει να αναδείξει τα σημεία της παθολογίας, όπου δεν είναι ο αριθμός των αδειών, όπως τουλάχιστον η τεχνολογία μας οδηγεί να σκεφτούμε».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News