default-image

Νέο κόμμα ετοιμάζουν Λαφαζάνης - Στρατούλης

Ελλάδα
Νέο κόμμα ετοιμάζουν Λαφαζάνης - Στρατούλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σαφή προεκλογικό χαρακτήρα έχουν οι προετοιμασίες τόσο στο Μέγαρο Μαξίμου, για την επόμενη μέρα από την ψήφιση της συμφωνίας, όσο και στην «Αριστερή Πλατφόρμα», της οποίας οι βουλευτές και τα στελέχη έχουν ξεκινήσει πραγματικό αγώνα - κόντρα ασφαλώς στην κυβέρνησή τους - για την καταψήφιση του προγράμματος.

Η αρχή έχει γίνει ήδη από τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος με την αρχηγική εμφάνιση στη Θεσσαλονίκη έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα στην κυβέρνηση ότι ο ίδιος και όσοι βουλευτές ανήκουν στην ανεπίσημα ονομαζόμενη «αριστερή πτέρυγα» δεν πρόκειται να ψηφίσουν νέο μνημόνιο.

Πηγές που έχουν άμεση γνώση των εσωκομματικών του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι ακριβώς ο βράδυ της ψηφοφορίας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης θα ανεξαρτητοποιηθεί μαζί με τους βουλευτές που θα καταψηφίσουν, και στη συνέχεια θα συστήσει νέα κοινοβουλευτική ομάδα. Γι' αυτό το λόγο, τα στελέχη της «Πλατφόρμας» επιδίδονται στην πραγματοποίηση εκδηλώσεων, ώστε να "μετρήσουν" δυνάμεις.

Οι Δημήτρης Στρατούλης και Κώστας Δελημήτρος μίλησαν χθες σε εκδήλωση στο Βόλο, ενώ ο Κώστας Ήσυχος θα μιλήσει στις 12 Αυγούστου στην Κέρκυρα, την ώρα που πολλά ακόμη στελέχη περιοδεύουν ανά την Ελλάδα.

Ο ρόλος των «53»

Εάν και εφόσον επιβεβαιωθούν τα παραπάνω, η νέα κατάσταση θα σηματοδοτήσει μεγάλη αναδιάταξη στους κόλπους του ΣΥΡΙΖΑ. Θα αλλάξει άρδην η ανθρωπογεωγραφία του κόμματος, θα γεννηθούν νέες τάσεις, θα "σβήσουν" κάποιες άλλες, ενώ το σίγουρο είναι ότι θα ενισχυθεί κι άλλο ο ρόλος των «53».

Βέβαιο, δε, θεωρείται ότι θα ανεξαρτητοποιηθούν και οι βουλευτές της ΚΟΕ (Κοδέλας, Χατζηλάμπρου, Κυριακάκης, Σωτηρίου), ενώ, όπως φαίνεται, και οι ΠΑΣΟΚΟγενείς είναι αποφασισμένοι να διαδραματίσουν ξεχωριστό ρόλο.

Ο Α' αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος, έκανε λόγο για τον «τρίτο πόλο» που δεν έχει έκφραση στα σημερινά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, με ευθύνη της πλειοψηφίας και της μειοψηφίας, προικονομώντας στην ουσία παρεμβάσεις προς την κατεύθυνση της περαιτέρω διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ.

Βαρόμετρο στις εξελίξεις θα αποτελέσει η ψήφιση της νέας δανειακής σύμβασης και των προαπαιτούμενων έως τις 18 Αυγούστου, αφού θα θέσει όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές προ των ευθυνών τους. Ο πρωθυπουργός θα προσδώσει στην ψηφοφορία χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης, ενώ το σίγουρο είναι ότι θα υπάρχουν λίστες, όποτε και αν στηθούν κάλπες, κάτι που θα έχει μεγάλη σημασία, με τον Αλέξη Τσίπρα να έχει τον τελευταίο λόγο για τη σειρά στα ψηφοδέλτια.

«Να κάνουν κόμμα»

Η τοποθέτηση χθες επίσης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη δίνει γλαφυρά την εικόνα του χάσματος στο εσωτερικό της παράταξης.

Μιλώντας στον Alpha 9,89, ο κ. Φίλης επανέλαβε την πρόσφατη ρήση του Αλέξη Τσίπρα: «Μια κυβέρνηση της Αριστεράς στηρίζεται ή δε στηρίζεται, δηλαδή, πέφτει από βουλευτές της Αριστεράς. Με αυτή την έννοια θα δούμε τι πρακτικό αποτέλεσμα θα έχουν οι δηλώσεις Λαφαζάνη στην ψηφοφορία της Βουλής στις 17-18 Αυγούστου», εξήγησε ο κ. Φίλης, υπογραμμίζοντας ότι «όταν καταψηφίζεις ένα κρίσιμο νομοθέτημα είναι σαν να καταψηφίζεις την κυβέρνηση».

Και συνέχισε: «Δεν είναι δυνατόν να συνεχίζεται ο τραγέλαφος της συμπολιτευόμενης αντιπολίτευσης και της αντιπολιτευόμενης συμπολίτευσης», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεκαθάρισε, δε, ότι ο πιο δημοκρατικός τρόπος να ξεκαθαριστούν όσα προκύψουν στις ψηφοφορίες του Αυγούστου «είναι οι εκλογές».

Προκάλεσε, επίσης, εμμέσως τον επικεφαλής της «Αριστερής Πλατφόρμας» να προχωρήσει σε δημιουργία άλλου κόμματος: «Είναι συνταγματικό του δικαίωμα να κάνει κόμμα».

Επίθεση μέσω Iskra

Χαρακτηριστική είναι η χθεσινή επίθεση της «Αριστερής Πλατφόρμας» μέσω της ιστοσελίδας Iskra στην κυβέρνηση.

Με το κύριο άρθρο της η ιστοσελίδα σχολιάζει τα «καυτά» θέματα που έχουν τεθεί επί τάπητος στο τραπέζι Αθήνας-θεσμών, όπως το φορολογικό, το συνταξιοδοτικό αλλά και το θέμα με το πρόστιμο "πρόληψης" του καρκίνου:

«Το κλείσιμο όλων των ανοικτών μετώπων με την ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει το «κουαρτέτο» των δανειστών, με τις σχετικές συνομιλίες να επιταχύνονται μέρα με τη μέρα. Στην κορυφή της λίστας βρίσκονται το θέμα των «κόκκινων» δανείων, καθώς και η δημιουργία του νέου Ταμείου εκποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Ειδικά για το δεύτερο θέμα, οι διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών είναι «νομικού χαρακτήρα» και ως εκ τούτου δε θίγεται η ουσία της κλιμάκωσης της μνημονιακής πολιτικής ξεπουλήματος της χώρας, που εγκαινίασε το περιβόητο ΤΑΙΠΕΔ».

Δημήτρης Στρατούλης: "Αναγγελία" για το "προοδευτικό μέτωπο του όχι"

Πιο "σαφής" υπήρξε όμως ο Δημήτρης Στρατούλης, που στην ομιλία του στο Βόλο προανήγγειλε ουσιαστικά το νέο πολιτικό φορέα, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλούμε όλες τις αντιμνημονιακές και αριστερές δυνάμεις, το λαό και τη νεολαία σε κοινές δράσεις για τη συγκρότηση ενός μεγάλου, δημοκρατικού, πατριωτικού, προοδευτικού μετώπου του όχι για μια Ελλάδα εθνικά κυρίαρχη, χωρίς καταστροφική λιτότητα και χωρίς ταπεινωτική εποπτεία και έλεγχο, με δημοκρατία, με ανάπτυξη, με παραγωγική ανασυγκρότηση και κοινωνική αλληλεγγύη και δικαιοσύνη, για μια Ελλάδα με βαθιές προοδευτικές πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές αλλαγές με ορίζοντα και κατεύθυνση το σοσιαλισμό».

Ο κ. Στρατούλης κάλεσε την κυβέρνηση να μη φέρει στη Βουλή, προς ψήφιση, το τρίτο μνημόνιο, λέγοντας ότι «θα είναι πολιτική ταφόπετρα όχι μόνο για την ίδια, το ΣΥΡΙΖΑ και την Αριστερά, αλλά κυρίως για το λαό, την πατρίδα και την ίδια τη δημοκρατία».

Γιώργος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News