default-image

Διαφωνούν με τους δανειστές σε φορολογία, εργασιακά, δημοσιονομική εποπτεία

Οικονομία
Διαφωνούν με τους δανειστές σε φορολογία, εργασιακά, δημοσιονομική εποπτεία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τα προαπαιτούμενα του 3ου μνημονίου.

Φορολογία, δημοσιονομική εποπτεία και εργασιακά φέρνουν και τις πρώτες σοβαρές διαφωνίες μεταξύ των δύο πλευρών.

 Παράλληλα ανώτατος αξιωματούχος του ΔΝΤ δήλωσε σε τηλεδιάσκεψη πως το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να προχωρήσει στις δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις τους επόμενους μήνες και οι Ευρωπαίοι θα δεσμευθούν για την ελάφρυνση του χρέους αμέσως μετά από τις εν λόγω μεταρρυθμίσεις, είναι κάτι που θα καθυστερήσει την εκταμίευση των όποιων δανείων αποφασισθεί να χορηγήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο πλαίσιο του νέου προγράμματος.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε το εάν θα υπάρξουν προαπαιτούμενα πριν από τη χορήγηση της πρώτης δόσης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας είναι κάτι που θα πρέπει να το αποφασίσουν οι Ευρωπαίοι και όχι το ΔΝΤ.

Το «κουαρτέτο» και η ελληνική διαπραγματευτική ομάδα εκκινούν από το βασικό σενάριο ότι η ύφεση το 2015 θα είναι στο 3,3% και πως ο προϋπολογισμός θα εμφανίσει πρωτογενές έλλειμμα 0,7% του ΑΕΠ.

Τα τεχνικά κλιμάκια επιχείρησαν χθες να καθορίσουν τον στόχο για την εξέλιξη του ΑΕΠ έως το 2020, και να προσαρμόσουν ανάλογα τις δημοσιονομικές παραδοχές.

Στην ίδια βάση εξέτασαν πιο λεπτομερώς τις επιπτώσεις που θα έχουν οι κεφαλαιακοί έλεγχοι στην οικονομία.

Το εάν το πρωτογενές έλλειμμα θα είναι 0,7% του ΑΕΠ στο τέλος του έτους ή μικρότερο θα εξαρτηθεί από την επιτυχία στην είσπραξη του ΕΝΦΙΑ του 2015, ο οποίος θα πρέπει να αρχίσει να εισπράττεται από τον Οκτώβριο.

Ο νέος αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης, θέλει να κάνει αλλαγές στο φόρο, ωστόσο οι δανειστές δεν έχουν ακόμη ενημερωθεί για αυτές.

Στα φορολογικά το βάρος των χθεσινών διαπραγματεύσεων έπεσε στην κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης 8% για εισοδήματα άνω των 500.000 ευρώ, κάτι που θέλουν οι ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM, καθώς θεωρούν πως θα οδηγήσει σε φοροδιαφυγή.

Αντιπροτείνουν δε την αύξηση στο 6% από 4% της εισφοράς για εισοδήματα 50.000 και άνω.

Οι θεσμοί ζητούν ακόμη αύξηση στο 75% από 55% της προκαταβολής φόρου για μικρές επιχειρήσεις, ελεύθερους επαγγελματίες και όσους πληρώνονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών, κάτι που η ΓΓΔΕ δεν θέλει.

Διαφωνίες διατυπώθηκαν και για την κατάργηση κάποιων κρατήσεων φόρων υπέρ τρίτων.

«Αγκάθι» είναι και το ασφαλιστικό καθώς οι θεσμοί ζητούν την νομοθέτηση της κατάργησης των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και την ταχύτερη κατάργηση του ΕΚΑΣ, θέματα που  φέρονται να χαρακτηρίζουν ως προαπαιτούμενα.

Στις διαπραγματεύσεις επιχειρήθηκε να προσδιορισθεί ο χρόνος ενεργοποίησης του δημοσιονομικού συμβουλίου, το οποίο θα εποπτεύει την υλοποίηση των νόμων που έχουν ψηφιστεί και θα προειδοποιεί για τις πιθανές δημοσιονομικές αποκλίσεις από μέτρα και παραλείψεις.

Χθες ξεκίνησε επί της ουσίας και η συζήτηση των θεσμών με την κυβέρνηση για τα εργασιακά ούτως με στόχος έως το τέλος του 2015 να υπάρχει ένα νέο πλαίσιο συλλογικών διαπραγματεύσεων, που θα υιοθετεί τις καλύτερες πρακτικές από την ΕΕ όπως γράφει το in.gr.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News