Ελλάδα

Ευοίωνες προοπτικές για το ελληνικό ελαιόλαδο

Η τιμή του ελαιολάδου σε παγκόσμιο επίπεδο σημειώνει αυτήν την εποχή ραγδαία άνοδο. Η παρατεταμένη ξηρασία στην κοιλάδα της Ανδαλουσίας στην Ισπανία τη μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή του κόσμου και η θανατηφόρα για τα ελαιόδεντρα Xilella, που πλήττει τη σοδειά στην Απουλία της Ιταλίας, η οποία είναι η μεγαλύτερη ελαιοπαραγωγική περιοχή της χώρας, προκαλούν την κούρσα ανόδου της τιμής.

Δεκάδες χιλιάδες στρέμματα από τους παλαιότερους ιταλικούς ελαιώνες, κάποιοι από τους οποίους έχουν δημιουργηθεί εδώ και 500 χρόνια, έχουν ήδη χτυπηθεί από το βακτήριο της Xilella, η οποία προκαλεί συρρίκνωση στο ελαιόδεντρο και το καθιστά ανίκανο να παράγει καρπό.

Η επόμενη ελαιοκομική περίοδος για τη νότια Ευρώπη ξεκινά στα τέλη Σεπτεμβρίου. Τότε ο αγροτικός συνεταιρισμό της Ανδαλουσίας αναγγέλλει την πρόβλεψή του για τις τιμές της χρονιάς. Οι μόνες ελαιοπαραγωγικές περιοχές στη νότια Ευρώπη που δεν έχουν πληγεί ούτε από την ξηρασία ούτε από την Xilella είναι οι ελληνικές. Και από αυτές οι ισχυρότερες είναι η Πελοπόννησος και η Κρήτη.

Οι τιμές

Οι ενδείξεις μιλούν ήδη για μια "χρυσή" χρονιά. Κι αυτό φαίνεται από τις τιμές που πιάνουν αυτές τις μέρες τα λάδια της φετινής σοδειάς.

Παράδειγμα, την υψηλότερη τιμή για τους ελαιοπαραγωγούς του, μέσω της τελευταίας δημοπρασίας του για φέτος, πέτυχε χθες ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Ζάκρου, κατοχυρώνοντας 60 τόνους εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου οξύτητας κάτω των 2 γραμμών στην τιμή των 4,03 ευρώ το κιλό, στον Ιταλό μεσίτη Ρομπέρτο Λατόρε.

Την ίδια ώρα, οι συνθήκες στην παγκόσμια αγορά ελαιολάδου, λόγω των μειωμένων παραγωγών των ανταγωνιστών μας Ισπανών και Ιταλών, "στρώνουν" μια ακόμα καλύτερη σε σχέση με τη φετινή ελαιοκομική περίοδο, που θα ξεκινήσει από τον Οκτώβριο, και προδιαγράφονται ως ευοίωνες!

Μιλώντας στη "Ν. Κρήτη" χθες, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Ζάκρου στη Σητεία Βασίλης Κατσικαλάκης δεν έκρυψε τον ενθουσιασμό του για τα αποτελέσματα των διαγωνισμών στο λάδι, που κατέληξαν μετά τη χθεσινή τιμή να διαμορφώνουν για τη χρονιά που πέρασε μια μέση τιμή παραγωγού 3,40 ευρώ το κιλό.

«Πήγαμε πολύ καλά φέτος. Σήμερα (σ.σ. χθες) δώσαμε και τους τελευταίους 60 τόνους με το πολύ καλό λάδι που βγάλαμε φέτος, που ήταν κάτω των δύο γραμμών», ανέφερε.

Ο συνεταιριστής μας είπε ακόμη ότι η συνολική παραγωγή που διαχειρίστηκε φέτος η πρωτοπόρα του οργάνωση ανήλθε στους 1.200 τόνους ελαιολάδου, που ήταν στις αποθήκες σε ειδικές δεξαμενές και δόθηκε μαζικά μέσα από δημοπρασίες.

Αναφορικά με τη χθεσινή τιμή, ο κ. Κατσικαλάκης δήλωσε πως πρόκειται για καθαρή, χωρίς το Φόρο Προστιθέμενης Αξίας. Η πιο πρόσφατη δημοπρασία από την οργάνωση ήταν αυτή στις 23 Ιουνίου, όταν πουλήθηκαν 120 τόνοι κάτω των 2 γραμμών στην τιμή παραγωγού των 3,60 ευρώ το κιλό, και πάλι καθαρά χωρίς το ΦΠΑ.

Σταθερή άνοδος

Την ίδια ώρα, σταθερά ανοδικά κινήθηκαν οι τιμές του εξαιρετικά παρθένου ελαιολάδου στην Ισπανία κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Διεθνούς Συμβουλίου Ελαιολάδου (IOC), αφού ξεπέρασαν το φράγμα των 3 ευρώ το κιλό κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2014. Τώρα οι τιμές στην Ισπανία ξεπερνούν τα 3,50 ευρώ το κιλό και φτάνουν στα 3,69 ευρώ το κιλό.

Στην Ελλάδα σημειώνονται προβλήματα στην αγορά ελαιολάδου εξαιτίας του capital control. Οι αγοραπωλησίες λαδιού έχουν μειωθεί δραματικά επειδή οι παραγωγοί πωλούν μόνο με μετρητά.

Οι τιμές παραγωγού από το Διεθνή Οργανισμό Ελαιολάδου για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο στις ελαιοπαραγωγές μεσογειακές χώρες-μέλη του μέχρι τον Ιούνιο, με βάση το ενημερωτικό δελτίο, έχουν ως εξής:

Οι τιμές παραγωγού στην Ισπανία αυξήθηκαν σταθερά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2014. Αφού ξεπέρασαν τα 3 ευρώ το κιλό κατά τη δεύτερη εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2014, συνέχισαν την ανοδική πορεία τους με κάποιες μικρές διακυμάνσεις, έως ότου έφτασαν στο υψηλό των 3,59 ευρώ το κιλό κατά την τρίτη εβδομάδα του Ιουνίου 2015. Μια εβδομάδα αργότερα έπεσαν στα 3,53 ευρώ το κιλό, που είναι 63% υψηλότερα απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο και 80% πάνω από το χαμηλό που καταγράφηκε την τρίτη εβδομάδα του Μαΐου 2014 (1,96 ευρώ το κιλό).

Ιταλία

Τους τελευταίους μήνες, οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία βρίσκονταν σε σαφή ανοδική τάση. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας 10-16 Νοεμβρίου 2014 έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο - τόσο της υπό εξέταση περιόδου όσο και της τελευταίας δεκαετίας - ήτοι στα 6,79 ευρώ το κιλό. Μετά από ελαφρά πτώση την προτελευταία εβδομάδα του Δεκεμβρίου 2014, οι τιμές κινήθηκαν ξανά προς τα πάνω, με κάποιες μικρές "βουτιές", φτάνοντας στα 5,64 ευρώ το κιλό στα τέλη του Ιουνίου του 2015, δηλαδή 55% υψηλότερα απ' ό,τι ένα χρόνο νωρίτερα και 114% περισσότερο από τη χαμηλή καταγραφή της δεύτερης εβδομάδας του Δεκεμβρίου του 2013 (2,64 ευρώ το κιλό).

Ελλάδα

Στην Ελλάδα, οι τιμές ήταν υψηλές κατά τους τελευταίους μήνες, σπάζοντας το φράγμα των 3 ευρώ το κιλό την τρίτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2015. Στο τέλος του Ιουνίου 2015 ήταν στα 3,09 ευρώ το κιλό, 24% υψηλότερα απ' ό,τι την ίδια περίοδο την περυσινή σεζόν.

Στην Τυνησία, προς το τέλος του Δεκεμβρίου 2014 οι παραγωγοί πληρώθηκαν 2,73 ευρώ το κιλό για το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδό τους. Οι τιμές ήταν σταθερές για λίγο, αλλά στη συνέχεια, κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιανουαρίου 2015, κινήθηκαν ανοδικά. Μετά από κάποιες μικρές διακυμάνσεις, έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο της υπό εξέταση περιόδου. Μέχρι το τέλος του Ιουνίου του 2015 κινούνταν στα 3,48 ευρώ το κιλό, γεγονός που ισοδυναμεί με αύξηση 43% σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο.

Ισπανία-Ιταλία

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία για Ισπανία και Ιταλία. Οι τιμές του ισπανικού ελαιολάδου, λόγω της μείωσης της παραγωγής, κινούνται στα υψηλότερα επίπεδα από το 2006.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας ερευνών Oil World, η τιμή του έξτρα παρθένου ισπανικού ελαιολάδου αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα κατά 5% στα 4.272 δολάρια ανά μετρικό τόνο, το υψηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2006.

Ο θερμός καιρός μείωσε την ισπανική συγκομιδή, και η μειωμένη προσφορά του προϊόντος εκτόξευσε τις τιμές.

Εκτιμάται πως οι παραγωγές λαδιού της Ισπανίας και της Ιταλίας δε θα μπορέσουν να ικανοποιήσουν το 2015 τη διεθνή ζήτηση. Έτσι, το λάδι τους θα διατίθεται πιο ακριβά, συμπαρασύροντας και το ελληνικό.

Στα τέλη Μαΐου 2015 η μέση τιμή του εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου στη χώρα μας ήταν 3,09 ευρώ το κιλό, υψηλότερη κατά 24% σε ετήσια βάση. Είναι χαρακτηριστικό πως οι τιμές παραγωγού στην Ιταλία κυμαίνονται στα 5,83 ευρώ το κιλό σήμερα, ενώ στην Ισπανία στα 3,51 ευρώ το κιλό.

Στο μεταξύ, οι τιμές καταναλωτή για το ελαιόλαδο έχουν αυξηθεί κατά 10% παγκοσμίως τον τελευταίο χρόνο, σύμφωνα με το Euromonitor.

Η ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΤΙΜΩΝ

Η ελαιοπαραγωγή στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Την περίοδο από το 2010 έως το 2012, οι τιμές του ελαιολάδου έμειναν σταθερές λόγω της μεγάλης παραγωγής στην Ισπανία και την Ιταλία. Μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012, που ξέσπασε σοβαρή ξηρασία στην Ισπανία, με συνέπεια να περιορίσει την παραγωγή και να αυξηθούν οι τιμές κατά 30%.

Το Μάρτιο του 2014 είχαμε ρεκόρ παραγωγής και πτώση των τιμών στην Ιταλία και την Ισπανία. Την ελαιοκομική περίοδο που διανύουμε, δηλαδή 2014-2015, από άποψη παραγωγής είναι η χειρότερη εδώ και 8 χρόνια στις χώρες αυτές.

Η παραγωγή σε Ισπανία και Ιταλία έχει κάνει «βουτιά» μεγαλύτερη του 50% τη σεζόν 2014-2015, που λήγει στις 30 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του International Oilve Oil Council. Οι ισπανικές εξαγωγές ανήλθαν σε συνολικά 380.000 τόνους στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου, καταγράφοντας πτώση 27%. Ωστόσο, η πτώση αυτή δεν ήταν αρκετή για να καλύψει τη μειωμένη παραγωγή και οι παραδόσεις ήταν αυξημένες κατά 66% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013.

Αντιθέτως η Ελλάδα έφτασε σε υψηλά επίπεδα παραγωγής, που εκτιμάται ότι ανήλθαν στους 300.000 τόνους. Άρα η Ε.Ε. χάνει το 42% της συνολικής παραγωγής ελαιολάδου κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο.

Χριστόφορος Παπαδάκης

Σχόλια