default-image

Standard & Poor’s: Παραμένει στο "κόκκινο" η Ελλάδα

Ελλάδα
Standard & Poor’s: Παραμένει στο "κόκκινο" η Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι θεσμοί που ξαναέγιναν «τρόικα» θα βάλουν το χεράκι τους ώστε να διατηρήσουν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο, την ώρα που οι συζητήσεις περί παρασκηνίου δίνουν και παίρνουν και ο θόρυβος γύρω από τη στάση της Γερμανίας δε λέει να κοπάσει, κάνοντας αφόρητη τη ζωή του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελα Μέρκελ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιβεβαιώνει μέσω της εκπροσώπου της Μίνα Αντρέεβα τις εκτιμήσεις ότι είναι εφικτή η εκταμίευση της πρώτης δόσης από το νέο, τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας, μέσω του ESM, ως τις 20 Αυγούστου, οπότε και ωριμάζει ομόλογο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαπιστώνοντας πρόοδο.

Ωστόσο, η ίδια επέμεινε να συντηρεί τη φωτιά της φιλολογίας περί νέου πακέτου προαπαιτούμενων, δηλώνοντας για μια ακόμη φορά ότι θα χρειαστούν από την πλευρά της Ελλάδας περισσότερες μεταρρυθμίσεις για να ξεκλειδώσει η πρώτη εκταμίευση, κάτι το οποίο η ελληνική πλευρά σπεύδει να ξορκίσει, επιμένοντας ότι δεν υπάρχει τέτοιο ενδεχόμενο ούτε στη βάση της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου, ούτε σε κανένα άλλο επίσημο ή ανεπίσημο έγγραφο.

Κροίσοι οι Γερμανοί

Και μπορεί όλα τα βλέμματα να είναι στραμμένα στην Ελλάδα, στην έλευση των εκπροσώπων των θεσμών και στις προθέσεις της τρόικας, όμως στην υπόλοιπη Ευρώπη ο απόηχος της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου για την Ελλάδα προκαλεί έντονους... κυματισμούς εν μέσω πολιτικού καύσωνα και στη Γερμανία.

Μια χώρα που όχι απλά συνεχίζει να είναι πλούσια, αλλά οι πολίτες έγιναν πιο... Κροίσοι από ποτέ άλλοτε, αφού, σύμφωνα με τη Γερμανική Κεντρική Τράπεζα, την Bundesbank, ο πλούτος των Γερμανών ανήλθε τους πρώτους τρεις μήνες του 2015 στα 5,212 τρισ. ευρώ και η περιουσία των νοικοκυριών αυξήθηκε το ίδιο διάστημα κατά 140 δισ. ευρώ, επίδοση που αποδίδεται στη βελτίωση της αγοράς εργασίας.

Αν οι Γερμανοί έγιναν πιο πλούσιοι από ποτέ, στον αντίποδα βρέθηκε σχεδόν σύσσωμος ο ευρωπαϊκός Νότος, με την Ελλάδα βεβαίως να σέρνει το χορό.

ΔΝΤ για Ιταλία

Ένα ακόμα στοιχείο έρχεται να ρίξει λάδι στη φωτιά της κρίσης, και πάλι από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο στην έκθεσή του για την ευρωζώνη εκτιμά ότι, για να επιστρέψει η ανεργία στην Ιταλία στα επίπεδα προ της οικονομικής κρίσης, δηλαδή στο 6% του 2007, θα πρέπει να περάσουν 20 χρόνια. Αν αυτή είναι η εκτίμηση του ΔΝΤ για την Ιταλία, το ποσοστό ανεργίας στην οποία ξεπερνάει το 12%, ενώ εκείνη των νέων έχει υπερβεί το 41%, αντιλαμβάνεται κανείς πολύ εύκολα την αναγωγή για την Ελλάδα.

Η έκθεση άναψε πολλές φωτιές στην κυβέρνηση του Ματέο Ρέντζι, με το υπουργείο Οικονομικών να απαντά ότι οι εκτιμήσεις και οι προβλέψεις αυτές δε λαμβάνουν υπόψη μια σειρά από διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει στη χώρα. Η άμεση αντίδραση δεν είναι βεβαίως τυχαία, ούτε και οι συνεχείς παρεμβάσεις Ρέντζι υπέρ της Ελλάδας και μιας νέας Ευρώπης, αφού είναι σαφές ότι, αν δε βελτιωθούν τα δημοσιονομικά της Ρώμης, έρχεται μετά την Ελλάδα η σειρά της.

Μεταρρυθμίσεις

Προς επίρρωσιν, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του θεωρεί ότι η Ιταλία πρέπει παράλληλα να προχωρήσει σε μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης, να αυξήσει την αποτελεσματικότητα του δημόσιου τομέα και της δικαιοσύνης, ενώ κάνει σαφή αναφορά και στην ανάγκη περαιτέρω ευελιξίας στην αγορά της εργασίας και σε ενίσχυση του ανταγωνισμού στη διάθεση προϊόντων και στις υπηρεσίες.

Η εικόνα δεν είναι ειδυλλιακή ούτε για την Ιταλία αλλά ούτε και για την Ελλάδα, όπως είναι ηλίου φαεινότερον.

Κίνδυνος η Ελλάδα

Και αν οι αναφορές σε Grexit έχουν εκλείψει και ο συναγερμός έχει κατέβει από το κόκκινο στο κίτρινο, δε λείπουν οι φωνές που δηλώνουν επαγρύπνηση. Μεταξύ αυτών η χθεσινή νέα έκθεση του αμερικανικού οίκου αξιολόγησης Standard & Poor's, σύμφωνα με την οποία, Ελλάδα, Κίνα και κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ αποτελούν τους τρεις μεγαλύτερους κινδύνους για την παγκόσμια οικονομία, οι οποίοι δύνανται να οδηγήσουν σε αλλεπάλληλες υποβαθμίσεις τις αξιολογήσεις των κρατών διεθνώς.

Όσον αφορά στην Ελλάδα, η S&Ρ επισημαίνει ότι η κατάσταση, παρά τη βραχυπρόθεσμη λύση, παραμένει αβέβαιη, γεγονός που δύναται να επηρεάσει δυσμενώς το επενδυτικό κλίμα. Σχετικά με την Κίνα, ο αμερικανικός οίκος προειδοποιεί ότι η επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης θα προκαλέσει κύμα «λουκέτων» στα κινεζικά εργοστάσια.

Τέλος, αναφορικά με την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, η S&P τονίζει ότι η αύξηση των μηδενικών επιτοκίων θα έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο για τις ΗΠΑ, όσο και για τις υπόλοιπες χώρες. Εύκολα λοιπόν αντιλαμβάνεται κανείς προς τι το έντονο ενδιαφέρον της Ουάσινγκτον σε προσκήνιο αλλά και παρασκήνιο, και σε υψηλότατο επίπεδο μέσω του προέδρου των ΗΠΑ και του υπουργού Οικονομικών για την Ελλάδα και η αγωνία των προηγούμενων ημερών για την επίτευξη συμφωνίας.

Βολές κατά Μέρκελ και Σόιμπλε: Δημιούργησαν «ιστορικό ρήγμα» με το παρελθόν

Ενώ συμβαίνουν αυτά, η Γερμανία συνεχίζει να βρίσκεται σε φάση προβληματισμού, με τον Τύπο να βάλει εναντίον της καγκελαρίου Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Σόιμπλε για τη στάση τους απέναντι στην Ελλάδα και τις προθέσεις τους για τη «νέα Ευρώπη».

Στο πρώτο από μια σειρά κειμένων, στα οποία προσπαθεί να αναλύσει το μέλλον της ευρωζώνης, ο αρθρογράφος του περιοδικού Spiegel Βόλφγκανγκ Μίνχαου σχολιάζει ότι η Ευρώπη που οραματίζεται ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε κινδυνεύει με ανάφλεξη, τονίζοντας ότι η διαμάχη για την κρίση στην Ελλάδα έδειξε ότι το μέλλον της Ευρώπης βρίσκεται σε κίνδυνο.

Από την πλευρά του, ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας, Γιόσκα Φίσερ, προειδοποιεί ότι «η πολιτική της καγκελαρίου και του υπουργού Οικονομικών για την Ελλάδα είναι μοιραία, τόσο για τη Γερμανία όσο και για την Ευρώπη», υποστηρίζοντας ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής της 12ης Ιουλίου οι δύο πολιτικοί δημιούργησαν «ιστορικό ρήγμα» με το παρελθόν.

Σταύρος Μουντουφάρης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News