default-image

Δυσαρέσκεια από τις συνεχείς αντιφάσεις Γ.Βαρουφάκη

Ελλάδα
Δυσαρέσκεια από τις συνεχείς αντιφάσεις Γ.Βαρουφάκη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στην παραδοχή ότι υπήρχε plan B, με εντολή του Αλ.Τσίπρα, που προέβλεπε δημιουργία παράλληλου τραπεζικού συστήματος και ηλεκτρονική πειρατεία στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, προχώρησε με δηλώσεις του στη βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph ο Γιάνης Βαρουφάκης, υποστηρίζοντας όμως ότι ορισμένα ελληνικά μέσα ενημέρωσης διαστρέβλωσαν τις θέσεις του, παρουσιάζοντας το όλο θέμα ως συνωμοσία που γινόταν εξ αρχής για επιστροφή στη δραχμή.

Σύμφωνα με το in.gr, μιλώντας στον δημοσιογράφο Άμπροουζ Έβανς-Πρίτσαρντ, ο πρώην υπουργός Οικονομικών παραδέχεται πως οι σχετικές αναφορές «είναι ακριβείς», ωστόσο τονίζει:

«Θέλουν να με παρουσιάσουν ως έναν αδίστακτο υπουργό Οικονομικών και να με κατηγορήσουν για προδοσία. Είναι όλα μέρος μιας προσπάθειας να ακυρωθούν οι πρώτοι πέντε μήνες της κυβέρνησης και να πεταχτούν στον σκουπιδοτενεκέ της ιστορίας».

«Διαστρεβλώνεται τελείως ο σκοπός μου, που ήταν η ύπαρξη παράλληλης ρευστότητας. Πάντα ήμουν ριζικά αντίθετος με τη διάλυση του ευρώ, καθώς δεν ξέρουμε ποιες σκοτεινές δυνάμεις θα μπορούσε κάτι τέτοιο να απελευθερώσει στην Ευρώπη» προσθέτει.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης υποστηρίζει ότι στόχος της ηλεκτρονικής πειρατείας ήταν να επιτρέψει στο υπουργείο Οικονομικών να πραγματοποιήσει μεταφορές ποσών με ηλεκτρονικό τρόπο, «με το πάτημα ενός κουμπιού».

Οι πληρωμές θα ήταν σε IOUs, στη βάση ανάλογης εμπειρίας στην Καλιφόρνια, μετά την κρίση της Lehman.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ένα παράλληλο τραπεζικό σύστημα αυτού του είδους θα επέτρεπε στην κυβέρνηση να δημιουργήσει ρευστότητα σε ευρώ και να παρακαμφθεί ο «οικονομικός στραγγαλισμός» από την ΕΚΤ.

Όπως αναφέρει ο πρώην υπουργός Οικονομικών, το σχέδιο ήταν πολύ καλά αναπτυγμένο. «Πολύ σύντομα θα μπορούσαμε να το επεκτείνουμε, χρησιμοποιώντας εφαρμογές για έξυπνα κινητά και θα μπορούσε να γίνει ένα λειτουργικό παράλληλο σύστημα. Φυσικά αυτό θα ήταν σε ευρώ, αλλά θα μπορούσε και πάρα πολύ εύκολα να μετατραπεί σε μια νέα δραχμή».

«Πάντα έλεγα στον Τσίπρα ότι αυτό δεν θα ήταν 'παιχνιδάκι', αλλά αυτό είναι το τίμημα για την ελευθερία» υποστηρίζει. Συνεχίζει, μάλιστα, λέγοντας: «Όταν έφτασε η στιγμή, συνειδητοποίησε (σ.σ. ο πρωθυπουργός) ότι ήταν πάρα πολύ δύσκολο. Δεν ξέρω πότε πήρε την απόφαση. Μου ετέθη ρητά το βράδυ του δημοψηφίσματος και αυτός είναι ο λόγος που υπέβαλα την παραίτησή μου».

«Νομίζω πως ο ελληνικός λαός μάς εξουσιοδότησε να προχωρήσουμε σε μία δυναμική διαπραγμάτευση και εάν δεν καταφέρναμε να καταλήξουμε σε μία βιώσιμη συμφωνία τότε θα έπρεπε να σκεφτούμε την έξοδο» από την Ευρωζώνη, επισημαίνει.

Αναφέρει, επίσης, πως ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε έχει αποφασίσει πως η Ελλάδα πρέπει να βγει από την Ευρωζώνη και περιμένει αυτή τη στιγμή, γνωρίζοντας πως το τελευταίο σχέδιο διάσωσης είναι καταδικασμένο να αποτύχει. «Όλοι γνωρίζουν πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δεν θέλει να συμμετάσχει σε ένα νέο πρόγραμμα, αλλά ο Σόιμπλε επιμένει σε αυτό ως προϋπόθεση για ένα νέο δάνειο. Έχω μια έντονη υποψία ότι δεν θα υπάρξει συμφωνία στις 20 Αυγούστου» λέει.

Παπαδημούλης: Ουδέν σχόλιο

Αναφερόμενος στο θέμα ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης έγραψε στο Twitter: «Σε όσα αντιφατικά λέει και κάνει ο Γ. Βαρουφάκης, ιδίως μετά την αντικατάστασή του από υπουργός Οικονομικών, ταιριάζει το "ουδέν σχόλιον"...»

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News