Ελλάδα

ΕΣΕΕ: Κίνητρα επιστροφής των χρημάτων στις τράπεζες

Νέες προτάσεις για την επιστροφή κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες κατέθεσε η Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) με επιστολές που απηύθυνε στο υπουργείο Οικονομικών, στο υπουργείο Οικονομίας, στην Τράπεζα της Ελλάδος και στην Ένωση Ελληνικών Τραπεζών.

Στο πλαίσιο της προσπάθειας σταδιακής αποκατάστασης της τραπεζικής πίστης στην εγχώρια αγορά, η ΕΣΕΕ πρότεινε κίνητρα επιστροφής νέων χρημάτων και παλαιών καταθέσεων ύψους περίπου 40 δισ. ευρώ στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ώστε να προστεθούν στα εναπομείναντα 124 δισ. ευρώ των μικρομεσαίων εγκλωβισμένων καταθετών στις ελληνικές τράπεζες.

Πιο συγκεκριμένα, όπως γράφει το in.gr η ΕΣΕΕ πρότεινε:

Τη δημιουργία «εξωλογιστικών λογαριασμών», στα πρότυπα των παλαιότερων λογαριασμών συναλλάγματος στην ΤτΕ, για το «νέο χρήμα» που από εδώ και πέρα θα κατατίθεται από πελάτες του εξωτερικού στους υπάρχοντες λογαριασμούς των επιχειρήσεων με κίνητρο τη μερική χαλάρωση της εφαρμογής των capital controls για τα συγκεκριμένα ποσά.

Την επανεξέταση των προϋποθέσεων, ώστε να ισχύσει το ίδιο για κατάθεση μετρητών από φυσικά πρόσωπα στους λογαριασμούς τους με «παλαιές καταθέσεις», όμως με τη δυνατότητα, πρόσβασης και άμεσης ανάληψης ενός ποσοστού άνω του 50% του ποσού επανακατάθεσης.

Την ενεργοποίηση περισσότερων τραπεζικών εργασιών, ανάλογων με αυτές που προσφέρουν οι τράπεζες του εξωτερικού μέσω των εταιρικών λογαριασμών, τους οποίους νομίμως έχουν τη δυνατότητα να διατηρούν ή να ανοίγουν ελληνικές επιχειρήσεις.

Τη μερική κατάργηση του «πόθεν έσχες» για αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αγορά ακινήτων και μετοχών, δημιουργία νέας επιχείρησης και άνοιγμα λογαριασμών από κάθε νόμιμη επιχειρηματική δραστηριότητα εντός και εκτός Ελλάδος.

Την εφαρμογή επιστροφής κεφαλαίων στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα με μία συνολική και «άνευ όρων αμνηστία» στους Έλληνες πολίτες, που διαθέτουν τα αναληπτήρια των λογαριασμών τους την τελευταία πενταετία, αλλά και όσων επιθυμούν να επανακαταθέσουν φορολογημένα χρήματα, νόμιμης προέλευσης από λογαριασμούς τους στο εξωτερικό, σε ελληνικές τράπεζες.

Σχόλια