default-image

Οριακά λιγότερες οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία

Ελλάδα
Οριακά λιγότερες οι απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ στην ψηφοφορία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατόρθωσε να περιορίσει τις απώλειες της η κυβέρνηση κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στην Βουλή για τα προαπαιτούμενα της νέας σμφωνίας με τους δανειστεές. Περισσότεροι βουλευτές ψήφισαν αυτή τη φορά υπέρ του νομοσχεδίου που κατέβασε η κυβέρνηση. Για την ακρίβεια από τις 39 απώλειες της προηγούμενες ψηφοφορίας, αυτή τη φορά, συνολικά οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που δεν έδωσαν θετική ψήφο, ήταν τρεις λιγότεροι: 31 ψήφισαν "όχι" και 5 ακόμη δήλωσαν "παρών", αρνούμενοι ψήφο.

Συνολικά η πρόταση της κυβέρνησης έλαβε 230 ψήφους (η μεγάλη πλειοψηφία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και όλοι οι βουλευτές ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι), 63 βουλευτές ψήφισαν "όχι" (όλοι οι βουλευτές ΚΚΕ και ΧΑ και 31 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ) ενώ ακόμη πέντε δήλωσαν "παρών".  Αυτό σημαίνει, υπό κανονικές συνθήκες, ότι δεν θα "πυροδοτηθούν" άμεσες εξελίξεις, αφού το "όριο" που είχε θέσει η κκυβέρνηση για κάτι τέτοιο ήταν οι 120 βουλευτές.

Συνολικά από τους βουλευτές που είχαν ψηφίσει "όχι" ο Γ.Βαρουφάκης ψήφισε "ναι" και ο Λασιθιώτης Κώστας Δερμιτζάκης ψήφισε "παρών, ενώ τέσσερα "παρών" έγιναν "ναι" (Κατριβάνου, Μπαξεβανάκη, Μιχαλάκη, Καραγιαννίδη), αλλά υπήρξε και η αντίθετη πορεία: δύο "ναι" (  Κασιμάτη και Τζήκα) μετετράπηκαν σε "παρών".

Απόντες ήταν οι βουλευτές Κυριακίδης και Χαρακίδης.

Αναλυτικά, οι "απώλειες"  του ΣΥΡΙΖΑ

«Όχι»  

Αγλαΐα Κυρίτση (Επικρατείας)

Ζωή Κωνσταντοπούλου (Α΄Αθηνών)

Νάντια Βαλαβάνη (Β΄Αθηνών)

Δημήτρης Στρατούλης (Β΄Αθηνών)

Κώστας Ησυχος (Β΄Αθηνών)

Δημήτρης Κοδέλας (Αργολίδος)

Κων/νος Ζαχαρίας (Αρκαδίας) -Ψήφισε Οχι και παρών στο άρθρο 2

Ελένη Σωτηρίου (Αττικής)

Βασίλειος Χατζηλάμπρου (Αχαΐας)

Ιωάννης Σταθάς (Βοιωτίας)

Αθανάσιος Σκούμας (Βοιωτίας)

Θωμάς Κώτσιας (Ευρυτανίας)

Κώστας Λαπαβίτσας (Ημαθίας)

Μιχαήλ Κριτσωτάκης (Ηρακλείου)

Δέσποινα Χαραλαμπίδου (Α΄Θεσσαλονίκης)

Ιωάννα Γαϊτάνη (Α΄Θεσσαλονίκης)

Ευαγγελία Αμμανατίδου (Β΄Θεσσαλονίκης)

Ηλίας Ιωαννίδης (Καβάλας)

Βαγγέλης Διαμαντόπουλος (Καστοριάς)

Στέφανος Σαμοΐλης (Κέρκυρας)

Ραχήλ Μακρή (Κοζάνης)

Ευγενία Ουζουνίδου (Κοζάνης)

Ιωάννης Ζερδελής (Λέσβου)

Κωνσταντίνος Δελημήτρος (Μαγνησίας)

Θανάσης Πετράκος (Μεσσηνίας)

Ελένη Ψαρέα (Μεσσηνίας)

Στάθης Λεουτσάκος (Α΄Πειραιώς)

Παναγιώτης Λαφαζάνης (Β΄Πειραιώς)

Ζήσης Ζάννας (Πιερίας)

Βασίλειος Κυριακάκης (Φθιώτιδος)

«Παρών» από:

Ηρώ Διώτη (Λαρίσης)

Βασιλική Λέβα (Φθιώτιδας)

Κωνσταντίνος Δερμιτζάκης (Λασιθίου) -Στην προηγούμενη ψηφοφορία είχε ψηφίσει Οχι

Κασιμάτη Νίνα -Είχε ψηφίσει Ναι στην προηγούμενη ψηφοφορία

Τζήκα Δανάη

Η βουλευτής Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα ψήφισε Οχι, παρών στο 2ο άρθρο.

Ολοκληρώθηκε πέντε λεπτά πριν από τις 4 η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για το νομοσχέδιο με δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων. Σύμφωνα με την απόφαση της διάσκεψης των προέδρων, η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί με την ονομαστική ψηφοφορία μετά τις 2 τα ξημερώματα.

Μετά από αιτήσεις από τους βουλευτές του ΚΚΕ και (ξεχωριστά) της Χρυσής Αυγής, πραγματοποιήθηκε ονομαστική ψηφοφορία.

Η διαδικασία στην Ολομέλεια ξεκίνησε με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των πεσόντων, τραυματιών και αγνοουμένων από την τουρκική εισβολή 20 Ιουλίου 1974 στην Κύπρο και στη μνήμη του Σωτήρη Πέτρουλα που δολοφονήθηκε 21 Ιουλίου του 1965.

Ο Θανάσης Παφίλης, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ότι έφερε στη Βουλή το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και σημειώνει ότι το ΚΚΕ είναι αντίθετο.

Ο Νίκος Δένδιας (ΝΔ) επέκρινε την τοποθέτηση της Ζωής Κωνσταντοπούλου στη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου στις Επιτροπές της Βουλής κάνοντας λόγο για «απολύτως πρωτοφανή» περιστατικά. Ο κ. Δένδιας είπε ότι οι κατηγορίες αυτές θα πρέπει να αποσυρθούν από την Πρόεδρο της Βουλής ή η κυβέρνηση θα πρέπει να καταθέσει πρόταση μομφής κατά της Προέδρου της Βουλής.

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Ανδρέας Λοβέρδος (ΠΑΣΟΚ) ζήτησε από την κυβέρνηση να πάρει θέση πριν ξεκινήσει η διαδικασία, καθώς σφυροκοπείται, όπως είπε, από το μείζων θεσμικό όργανο της Βουλής, την πρόεδρό της.

Δεν σφυροκοπώ την κυβέρνηση αλλά εκείνους που εκβιάζουν την κυβέρνηση, απάντησε η κ. Κωνσταντοπούλου. Απαντώντας δε στον Νίκο Φίλη (ΣΥΡΙΖΑ), ο οποίος τόνισε ότι η κυβέρνηση νομοθετεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για λόγους εκτάκτου ανάγκης, ζήτησε να μην επαναλάβουν οι βουλευτές την καρικατούρα, όπως είπε, βουλευτή που δήλωσε πως δεν είχε διαβάσει το μνημόνιο.

Η πλειοψηφία της Ολομέλειας αποφάσισε υπέρ της διαδικασίας του κατεπείγοντος και της πρότασης της διάσκεψης. Μετά το τέλος της επί της διαδικασίας της ψηφοφορίας, η Ζωή Κωνσταντοπούλου παρέδωσε την έδρα του προεδρεύοντος στον α' αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News