default-image

Πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της χώρας

Ελλάδα
Πύρινα μέτωπα σε πολλές περιοχές της χώρας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιγαντιαία είναι η επιχείρηση οριοθέτησης των μετώπων σε όλη τη χώρα. Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται το ένα από τα τρία μέτωπα της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στη Νεάπολη Λακωνίας, ενώ στον Υμηττό η εικόνα φαίνεται να έχει βελτιωθεί.

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν για προληπτικούς λόγους τρεις παιδικές κατασκηνώσεις κοντά στη Μαλακάσα, όπου το απόγευμα πήρε διαστάσεις η πυρκαγιά. Σε ύφεση η φωτιά στην Εύβοια, μέτωπο υπάρχει και στο Σπαθοβούνι Κορινθίας. Περισσότερες από 50 οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από τις 6 το πρωί σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε όλη την επικράτεια.

22:21: Συνελήφθη 45χρονος ως ύποπτος για την φωτιά στην περιοχή Χαλκιάνικα Αιγιαλείας

Στην Πυροσβεστική Υπηρεσία του Αιγίου οδηγήθηκε ένας 45χρονος, ο οποίος συνελήφθη για την φωτιά που εκδηλώθηκε το απόγευμα, στην περιοχή Χαλκιάνικα Αιγιαλείας.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, κατά την διάρκεια μελισσοκομικών εργασιών που έκανε ο 45χρονος, φέρεται να προκάλεσε φωτιά σε δασική περιοχή. Μετά την εκδήλωση της φωτιάς, κινητοποιήθηκαν οι αστυνομικοί της μικτής περιπολίας Ακράτας - Αίγιου, οι οποίοι εντόπισαν τον 45χρονο στη περιοχή Χαλκιάνικα και τον συνέλαβαν.

Σε ό,τι αφορά την πυρκαγιά, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού - Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων, βρίσκεται σε ύφεση, έχοντας όμως ήδη κάψει περίπου 30 στρέμματα χαμηλής βλάστησης. Στην περιοχή, εξακολουθούν να επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής.

22:02: Υπό μερικό έλεγχο βρίσκεται το ένα από τα τρία μέτωπα της φωτιάς που έχει ξεσπάσει στη Νεάπολη Βοιών, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πρόκειται για το πύρινο μέτωπο στις παρυφές της κωμόπολης και στα γύρω χωριά. Συγχρόνως, σε εξέλιξη βρίσκεται το βορειοανατολικό μέτωπο της φωτιάς πίσω από το βουνό που κατευθύνεται προς την Καστανιά όπου καίει δασική έκταση.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες για να ελέγξουν το πύρινο μέτωπο. Την ίδια στιγμή, άλλοι συνάδελφοί τους πυροσβέστες με τη συνδρομή πολιτών προσπαθούν να ελέγξουν πλήρως και να σβήσουν τις εστίες φωτιάς, στις περιοχές απ' όπου πέρασε η πύρινη λαίλαπα.

22:01: Τους πιλότους του Canadair επισκέφθηκαν Αλ. Τσίπρας - Π. Καμμένος

Ο Αλέξης Τσίπρας συνοδευόμενος από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Μ. Κωσταράκο, επισκέφθηκε τους δύο πιλότους του αεροσκάφους τύπου Canadair που έκανε αναγκαστική προσγείωση, στο 251 Γενικό Νοσοκομείο Αεροπορίας.

Ο πρωθυπουργός ενημερώθηκε για την κατάσταση της υγείας τους και τους ευχήθηκε καλή και γρήγορη ανάρρωση.

Σε ύφεση η φωτιά στην Εύβοια. Περισσότερες από 50 οι πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν από τις 6 το πρωί σε αγροτοδασικές εκτάσεις σε όλη την επικράτεια.

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό

Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό, πραγματοποιήθηκε νωρίς το βράδυ της Παρασκευής, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση και συντονισμός των ενεργειών για να αντιμετωπιστεί η έκτακτη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από τις πυρκαγιές.

Στη σύσκεψη μετείχαν οι υπουργοί Ν. Βούτσης, Π. Καμμενός, ο αναπληρωτής υπουργός Γ. Πανούσης, ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Αν. Μαυρόπουλος, ο διοικητής της ΕΥΠ, Γ. Ρουμπάτης, καθώς και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Μ. Κωσταράκος.

21:16: Σε επιφυλακή και η ΕΛ.ΑΣ. για τις πυρκαγιές

Σύσκεψη για τα μέτρα πρόληψης των πυρκαγιών πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, όπου αποφασίστηκε η πλήρης επιφυλακή και της αστυνομίας εν όψει των δύσκολων ημερών.

Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε υπό τον γενικό γραμματέα Δημόσιας Τάξης, Δημήτρη Αναγνωστάκη και με τη συμμετοχή όλου του επιτελείου της ΕΛΑΣ.

Όπως έγινε γνωστό από πηγές του υπουργείου δόθηκαν εντολές προς όλες τις υπηρεσίες να αυξηθούν οι περιπολίες, πεζές και εποχούμενες καθώς και της ομάδας ΔΙΑΣ, όπου υπάρχει, για τις δασικές περιοχές και όπου υπάρχει κίνδυνος εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Παράλληλα τίθεται στη διάθεση της Πυροσβεστικής για την αντιμετώπιση αστικών πυρκαγιών δύο υδροφόρα οχήματα και οι δύο «αύρες» που έχει η ΕΛΑΣ ώστε να μπορούν τα πυροσβεστικά οχήματα να ενεργούν σε τυχόν δασικές πυρκαγιές. Επίσης θα είναι σε ετοιμότητα όλα τα λεωφορεία της αστυνομίας για την απομάκρυνση πολιτών αν χρειαστεί σε περίπτωση πυρκαγιάς.

21:05: Σε ύφεση είναι η πυρκαγιά στο χωριό Αφράτι της Χαλκίδας και ήδη οι πυροσβεστικές δυνάμεις που έχουν μεταφερθεί εκεί από την κεντρική Ελλάδα, προσπαθούν να θέσουν υπό έλεγχο τη φωτιά. Η πτώση της έντασης του άνεμου, έδωσε την ευκαιρία στα επίγεια και εναέρια μέσα να περιορίσουν τα μέτωπα, και ήδη έχουν αναπτυχτεί οι επίγειες δυνάμεις στα κυρίως μέτωπο της φωτιάς, της οποίας η ένταση έχει μετριαστεί.

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, έχουν καεί πάνω από 600 στρέμματα πευκόφυτης περιοχής, ελαιώνες και χαμηλή βλάστηση ενώ οι πυροσβέστες ερευνούν την περίπτωση εμπρησμού, καθώς έχουν μαρτυρίες σύμφωνα με τις οποίες η φωτιά ξεκίνησε από διαφορετικά σημεία.

20:23: Εκκενώθηκε και το Γηροκομείο Νεάπολης και οι φιλοξενούμενοι ηλικιωμένοι έχουν μεταφερθεί σε συγγενείς τους.

Νωρίτερα το μεσημέρι, είχε εκκενωθεί και το Κέντρο Υγείας Νεάπολης. Το προσωπικό των δύο ιδρυμάτων φιλοξενείται σε ξενοδοχείο της περιοχής, προκειμένου να προσφέρει τις πρώτες βοήθειες σε όσους έχουν ανάγκη.

Το υπουργείο Υγείας έχει θέσει σε ετοιμότητα τα Νοσοκομεία Μολάων και Σπάρτης, λόγω των έκτακτων συνθηκών που προέκυψαν με την εκδήλωση της πυρκαγιάς, ενώ στην περιοχή βρίσκεται ο γενικός γραμματέας Δημόσιας Υγείας Γιάννης Μπασκόζος, προκειμένου να συνδράμει στην εξασφάλιση πλήρους ετοιμότητας των τοπικών δομών.

20:20: Πολύ δύσκολη χαρακτηρίζεται η κατάσταση στη Νεάπολη

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση στο μέτωπο της πυρκαγιάς στη Νεάπολη Λακωνίας λόγω των ισχυρών ανέμων ο εκπρόσωπος Τύπου του πυροσβεστικού σώματος Νίκος Τσόγκας κατά την τελευταία ενημέρωση από το κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής.

Όπως ανακοίνωσε για προληπτικούς λόγους απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους οι κάτοικοι των περιοχών Φαρακλό, Λάχι και Άγιος Νικόλαος.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά στη Μαλακάσα όπου εκκενώθηκαν δύο παιδικές κατασκηνώσεις ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες στην περιοχή του Καρέα για την οριοθέτηση της πυρκαγιάς μέχρι το τελευταίο φως της ημέρας πράγμα για το οποίο εκφράζεται αισιοδοξία από στελέχη της Πυροσβεστικής.

Σε ύφεση βρίσκεται η πυρκαγιά στην Νέα Αρτάκη Ευβοίας.

Σημειώνεται ότι από τις 6 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ εκδηλώθηκαν σε όλη τη χώρα συνολικά 52 αγροτοδασικές πυρκαγιές ενώ ταυτόχρονα στην Αττική όπου καταβάλλονταν προοπάθειες στον Καρέα και την Μαλακάσα, οι πυροσβέστες χρειάστηκε να επέμβουν σε άλλες 66 αστικές πυρκαγιές και σε 40 παροχές βοήθειας.

Εξάλλου, αναμένεται η απάντηση στο αίτημα για υποστήριξη από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.

20:16: Παρά τις αντίξοες συνθήκες επιχειρείται οριοθέτηση των μετώπων, επεσήμανε ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας Τ. Μαυρόπουλος, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Όπως ανέφερε κ. Μαυρόπουλος, αυτή την ώρα είναι δύσκολη η κατάσταση στο Σπαθοβούνι Κορινθίας.

20:14: Έκτακτη σύσκεψη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον Πρωθυπουργό για τα πύρινα μέτωπα, σύμφωνα με την ΕΡΤ.

20:00:Πυρκαγιά εκδηλώθηκε κοντά στην κοινότητα Χαλκιάνικα Αχαΐας, που βρίσκεται σε ορεινή περιοχή της Αιγιάλειας.

Στην περιοχή επιχειρούν 12 οχήματα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας με περίπου 25 άνδρες, ενώ οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν, δυσκολεύουν το έργο των πυροσβεστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει προσαχθεί ένα άτομο και εξετάζεται η τυχόν εμπλοκή του στην εκδήλωση της πυρκαγιάς.

19:48: Σε ύφεση βρίσκεται η φωτιά στο Αφράτι της Χαλκίδας, καθώς η πτώση της έντασης των ανέμων έδωσε την ευκαιρία στις πυροσβεστικές δυνάμεις να περιορίσουν το μέτωπό της και να ανακόψουν την καταστροφική του πορεία.

Σύμφωνα με τους πυροσβέστες, μέχρι το τέλος της μέρας η πυρκαγιά πιθανόν θα έχει τεθεί υπό έλεγχο.

19:46: Διακοπές ρεύματος στα Κύθηρα και σε περιοχές της Αττικής όπου έχουν εκδηλωθεί πυρκαγιές σημειώνονται το απόγευμα.

Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του ΔΕΔΔΗΕ οι διακοπές στην Αττική γίνονται σε συνεννόηση με την Πυροσβεστική στα σημεία όπου γίνονται εναέριες ρίψεις νερού.

Πιο σοβαρό είναι το πρόβλημα ατα Κύθηρα καθώς έχουν καεί πυλώνες του δικτύου τροφοδοσίας του νησιού στη Λακωνία και μέχρι στιγμής ηλεκτροδοτείται μόνο το βόρειο τμήμα του νησιού.

Τα συνεργεία του Διαχειριστή του δικτύου είναι σε επιφυλακή για την αντιμετώπιση προβλημάτων αλλά και την αντικατάσταση πυλώνων που κάηκαν εφόσον το επιτρέψουν οι συνθήκες.

19:36: Στη Νεάπολη έφτασε ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης και περιόδευσε στην ευρύτερη περιοχή όπου εκτείνεται το πύρινο μέτωπο, συντονίζοντας κι αυτός από την πλευρά του το έργο της κατάσβεσης αλλά και της συνδρομής στους πολίτες.

19:35: Καλύτερη φαίνεται να είναι η κατάσταση την τελευταία ώρα στη Νεάπολη Λακωνίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Δίνεται από τις δυνάμεις κατάσβεσης μεγάλη μάχη για να τεθεί υπό έλεγχο το πύρινο μέτωπο.

19:24: H φωτιά στα Ίρια Αργολίδος.

19:20: Σε εξέλιξη η φωτιά στα Ίρια Αργολίδας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά στα Ίρια Αργολίδας, που μέχρι αυτή τη στιγμή έχει κάψει περισσότερα από 500 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Για την κατάσβεσή της ενεργούν 10 οχήματα με 35 άνδρες, κυρίως πεζοπόρα τμήματα, καθώς η περιοχή στερείται δασικών δρόμων, ενώ δεν υπάρχει βοήθεια από αέρος.

«Καταφέραμε η φωτιά να μην πλησιάσει κατοικημένες περιοχές και αγροτικές εκτάσεις», δήλωσε στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διοικητής Π.Υ. Αργολίδας, Κωνσταντίνος Προύντζος.

Στο μεταξύ, υπό πλήρη έλεγχο τέθηκε η φωτιά στον 'Αγιο Αντώνιο (Λυκοτρούπι) Αργολίδας, καίγοντας 30 περίπου στρέμματα χαμηλής βλάστησης.

Σημειώνεται ότι σήμερα το πρωί φωτιά ξέσπασε και στη χωματερή του Τολού Αργολίδας, η οποία αντιμετωπίστηκε έγκαιρα από την Π.Υ. Ναυπλίου, με τη συμμετοχή οχημάτων και προσωπικού του δήμου Ναυπλιέων.

19:19: Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε στις 17:30 στο Σπαθοβούνι Κορινθίας.

Για την αντιμετώπισή της ενεργούν 15 οχήματα με 45 άνδρες, ένα πεζοπόρο τμήμα, εθελοντικές ομάδες, ενώ από αέρος συνδράμουν δύο αεροσκάφη καναντέρ και δύο πετζετέλ.

«Δεν κινδυνεύουν κατοικημένες περιοχές» δήλωσε στο ΑΜΠΕ ο διοικητής των Π.Υ. Κορινθίας Αχιλλέας Τζουβάρας.

19:10: Πάνος Καμμένος: Τις τελευταίες ώρες βλέπουμε πυρκαγιές σε πολλές εστίες - Είναι πιθανό να έχουμε εμπρησμούς και απόπειρα δημιουργίας των φαινομένων του 2007 - Οι Ένοπλες Δυνάμεις θα κάνουν περιπολίες στους ορεινούς όγκους - Ζητώ από τους πολίτες να βρίσκονται υπό τον συντονισμό της πυροσβεστικής

18:56: Χωρίς ρεύμα παραμένει αρκετές ώρες η ευρύτερη περιοχή της Νεάπολης και τα Κύθηρα, ενώ με δυσκολία λειτουργεί το δίκτυο σταθερής τηλεφωνίας στη Νεάπολη.

Ειδικότερα, έχουν καεί οι ξύλινοι στύλοι της ΔΕΗ έξω από τη Νεάπολη.

Σημειώνεται ότι νωρίτερα η ένταση της φωτιάς μέσα στη Νεάπολη ήταν τόσο μεγάλη ώστε περικύκλωσε τα πρώτα σπίτια της κωμόπολης, περιμετρικά το Κέντρο Υγείας, όπως και ένα καινούργιο νηπιαγωγείο της περιοχής, ενώ μέχρι και τώρα καίγονται κοντέϊνερς του Λιμενικού Σώματος που βρίσκονταν πίσω από το Κέντρο Υγείας.

Στο λιμάνι της Νεάπολης βρίσκονται ασθενοφόρα με γιατρούς, νοσηλευτές και τραυματιοφορείς, από το Νοσοκομείο Μολάων, το Νοσκομείο Σπάρτης και το Κέντρο Υγείας Γυθείου.

18:55: Λόγω της πυρκαγιάς που ξέσπασε και για καθαρά προληπτικούς λόγους εκκενώθηκε η παιδική κατασκήνωση του ΥΠΑΠΕΝ και του τέως ΥΠΕΧΩΔΕ, στη Μαλακάσα. Οι γονείς έχουν ενημερωθεί ότι θα παραλάβουν τα παιδιά τους από το κτίριο του υπουργείου που βρίσκεται στη Λεωφόρο Μεσογείων 119.

18:50: Με λάστιχα έτοιμοι οι κάτοικοι της Αργυρούπολης σε περίπτωση που η φωτιά πλησιάσει τα σπίτια τους.

18:47: Δεν αποκλείει το ενδεχόμενο οι πυρκαγιές, που έχουν αιφνίδια ξεσπάσει σε διάφορα σημεία της χώρας, υποβοηθούμενες των ισχυρών ανέμων, να αποτελούν προσπάθεια «υπονόμευσης της εθνικής προσπάθειας», η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, σύμφωνα με κύκλους της Περιφέρειας Αττικής.

Οι ίδιοι κύκλοι μετέφεραν στο Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο την αίσθηση της κ. Δούρου, σύμφωνα με την οποία οι μεγάλες πυρκαγιές σε Αττική, Λακωνία και άλλες περιοχές «μοιάζει να είναι υπονόμευση της εθνικής προσπάθειας».

18:35: Τουλάχιστον τρία μέτωπα έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή λίγο έξω από τους Αγ. Αποστόλους, στη Νεάπολη Λακωνίας.

18:25: Εκατόν τριάντα παιδιά απομακρύνθηκαν από τις κατασκηνώσεις στη Μαλακάσα.

Οι δύο, από τις τρεις, κατασκηνώσεις είναι του ΥΠΕΧΩΔΕ, ενώ τα παιδιά που φιλοξενούνται σε αυτές, μεταφέρονται αυτή την ώρα στο αμφιθέατρο του υπουργείου, στη Λεωφόρο Μεσογείων 119.

Παράλληλα, η φωτιά στη Μαλακάσα πλησιάζει πλέον στον θρησκευτικό οικισμό, των «Μαρτύρων του Ιεχωβά».

18:24: Υπό έλεγχο ετέθη η φωτιά που ξέσπασε στις 17:00 σε αγροτοδασική περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς στο Δήμο Πύλου - Νέστορος.

Στην κατάσβεσή της συμμετείχαν 4 οχήματα με 10 άνδρες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύλου, ενώ από αέρος σημαντική βοήθεια πρόσφεραν και δύο πετζετέλ.

Σύμφωνα με δήλωση του διοικητή της Π.Υ. Γαργαλιάνων Κώστα Γεωργακόπουλου, η φωτιά έκαψε 15 περίπου στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης.

18:14: Πυρκαγιά και στη Βοϊδοκοιλιά Μεσσηνίας

Σε εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε σε αγροτοδασική περιοχή της Βοϊδοκοιλιάς στο δήμο Πύλου-Νέστορος, στις 17:00.

Ήδη επιχειρούν για την κατάσβεσή της 5 οχήματα με 10 άνδρες από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Πύλου, ενώ συντρέχουν και οι υπηρεσίες του δήμου, σύμφωνα με το Αθηναϊκό - Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

18:13: Βέβαιος ότι πρόκειται για εμπρηστική ενέργεια εμφανίστηκε ο δήμαρχος Ηλιούπολης Βασίλης Βαλασόπουλος τονίζοντας ότι ο ίδιος, καθώς βρισκόταν στο μέτωπο προκειμένου να βοηθήσει στην κατάσβεση της φωτιάς, άκουσε «τουλάχιστον τρεις εκρήξεις σε σημεία που είχαν αποστάσεις μεταξύ τους πάνω από 300 μέτρα».

Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο «στη πλευρά του Βύρωνα, της Ηλιούπολης, της Αργυρούπολης και της Γλυφάδας το θέμα αντιμετωπίστηκε. Τώρα η φωτιά έχει μετατεθεί στην πίσω πλευρά του Υμηττού, στο δήμο, Βάρης, Βούλας, Βουλιαγμένης και Κορωπίου».

18:06: Συνεχίζει το ένα μέτωπο της φωτιάς στο χωριό Αφράτι Χαλκίδας

Ανεξέλεγκτη συνεχίζει να καίει η φωτιά στο χωριό Αφράτι της Χαλκίδας, με τους ανέμους που πνέουν στην περιοχή να είναι ισχυροί. Από τις 2 μετά το μεσημέρι μέχρι τώρα οι δυνάμεις πυρόσβεσης κατέβαλλαν προσπάθεια να περιορίσουν τα πολλά και ανεξέλεγκτα μέτωπα της φωτιάς και ήδη έχουν περιορίσει τις φλόγες σε ένα μέτωπο και συνεχίζουν να δίνουν μάχη. Δεκάδες οχήματα και πυροσβέστες έχουν μεταφερθεί στην περιοχή ενώ επιχειρούν και αεροσκάφη.

«Δίνουμε μια πραγματική μάχη όλοι μας από την πρώτη στιγμή με όλο το δυναμικό και τον εξοπλισμό της Περιφέρειας δίπλα στους πυροσβέστες τους εθελοντές και τα μηχανήματα των δήμων. Είναι μια υπεράνθρωπη προσπάθεια που κρατά ώρες» δήλωσε ο περιφερειάρχης Στερεάς Κώστας Μπακογιάννης. «Ελπίζω να μας βοηθήσει η τύχη να υπάρξει μια ύφεση στους ανέμους και να μπορέσουμε να ελέγξουμε το κυρίως μέτωπο της φωτιάς» πρόσθεσε ο κ. Μπακογιάννης.

17:59: Εκκενώνονται για προληπτικούς λόγους τρεις παιδικές κατασκηνώσεις κοντά στη Μαλακάσα

Μεγάλες διαστάσεις έχει πάρει η φωτιά που ξέσπασε στη Μαλακάσα και ειδικότερα στο 43ο χλμ., στο ρεύμα προς Ωρωπό. Αυτή την ώρα εκκενώνονται τρεις παιδικές κατασκηνώσεις, που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, για προληπτικούς λόγους.

Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς συμμετέχουν τριάντα πυροσβέστες με δέκα οχήματα, δεκαμελές πεζοπόρο τμήμα, δύο πυροσβεστικά αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

17:48: Οι νέες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην Αθήνα, στη Λακωνία και την Εύβοια και η καταστροφή των δασών και του φυσικού περιβάλλοντος αποτελούν τεράστιο έγκλημα σε βάρος του λαού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας.

17:46: Υπό μερικό έλεγχο τέθηκε πυρκαγιά που είχε ξεσπάσει στο Σταυράκι Ιωαννίνων.

17:45: Τουλάχιστον τρία μέτωπα έχουν δημιουργηθεί στην περιοχή λίγο έξω από τους Αγ. Αποστόλους, στη Λακωνία. Το ένα μέτωπο βρίσκεται στο βουνό πίσω από τη Νεάπολη και κινείται βορειοανατολικά. Το δεύτερο μέτωπο κινείται νοτιοανατολικά και το τρίτο, και πλέον σοβαρό, κινείται προς τον κάμπο και έχει φθάσει στις παρυφές των Αγίων Αποστόλων.

Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η σύσκεψη στο δημαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του δήμου Μονεμβασιάς, η οποία τελικώς έγινε υπό την προεδρία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτου Φιλιππάκου, καθώς ο αναπληρωτής υπουργός Υποδομών Χρήστος Σπίρτζης δεν κατάφερε να φθάσει ακόμη στη Νεάπολη.

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης στην οποία συμμετείχαν επίσης ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, αντιπεριφερειάρχες, τοπικές αρχές και αρμόδιοι παράγοντες, αποφασίσθηκε ότι είναι αναγκαίο να υπάρξουν ενισχύσεις προκειμένου να αντιμετωπισθεί το πύρινο μέτωπο.

17:34: Εσπευσμένα στην Αθήνα επιστρέφει από την Ικαρία ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος, λόγω της κατάστασης που επικρατεί στα μέτωπα των πυρκαγιών.

Ο κ. Καμμένος είχε μεταβεί το πρωί στην Ικαρία, προκειμένου να εγκαινιάσει ένα έργο που αφορά στη βελτίωση δρόμου στο νότιο μέρος του νησιού, που εκτέλεσε η νεοσυσταθείσα Διακλαδική Διοίκηση Κατασκευής Έργων Ειδικού Σκοπού με τον επιχειρησιακό τίτλο ΔΙΔΕΡΓΩΝ (πρώην ΜΟΜΑ).

17:30: Προς τα υψηλά του Υμηττού η πυρκαγιά

Κατεύθυνση προς τα υψηλά του Υμηττού έχει η πυρκαγιά που ξέσπασε το πρωί απειλώντας τους δήμους του Βύρωνα, της Ηλιούπολης και της Αργυρούπολης.

Από το πρωί οι κάτοικοι έζησαν εφιαλτικές στιγμές με την πύρινη λαίλαπα να απειλεί τις οικίες που βρίσκονται στους πρόποδες του Υμηττού, αρκετές εκ των οποίων υπέστησαν καταστροφές, ενώ έχει κατακάψει μέχρι στιγμής και εκατοντάδες στρέμματα δασικής έκτασης.

Οι δήμοι Ηλιούπολης και Αργυρούπολης, με την εκδήλωση της πυρκαγιάς στον Καρέα, αμέσως ενεργοποίησαν τους μηχανισμούς Πολιτικής Προστασίας, ενώ εκκένωσαν δημοτικές εγκαταστάσεις που βρίσκονταν στην περιοχή.

Σε ορισμένες περιπτώσεις προέβησαν -μέχρι να παρέλθει ο κίνδυνος- και στην απομάκρυνση κατοίκων από τις οικίες τους, οι οποίες απειλούνταν από τις φλόγες.

Στο πλευρό τους, εκατοντάδες εθελοντές και περίοικοι , οι οποίοι με κάθε μέσο που διέθεταν, ρίχθηκαν στη «μάχη» με τις φλόγες, προστατεύοντας τις περιουσίες τους.

17:22: Πυρκαγιές βρίσκονται σε εξέλιξη και στο νομό Αργολίδας. Δύο είναι τα μέτωπα στο νομό, κοντά σε Δρέπανο και Ίρια, χωρίς πάντως να απειλούνται κατοικημένες περιοχές, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της πυροσβεστικής.

17:13: Φ. Γεννηματά: Ζήτησα τον μέγιστο δυνατό συντονισμό και την αξιοποίηση όλων των μέσων.

17:12: Σε εξέλιξη βρίσκεται σύσκεψη στο δημαρχείο της Δημοτικής Ενότητας Βοιών του δήμου Μονεμβασιάς, με τη συμμετοχή κυβερνητικού κλιμακίου υπό τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών Χρ. Σπίρτζη, τον Περιφερειάρχη Πελοποννήσου Π. Τατούλη, την αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας Ντία Τζανετέα, τον δήμαρχο Μονεμβασιάς Ηρακλή Τριχείλη και υπηρεσιακούς παράγοντες, όπως ενημέρωσε πριν από λίγο το Αθηναϊκό Πρακτορείο η αντιπεριφερειάρχης Επικοινωνίας Πελοποννήσου Ντίνα Νικολάκου.

Η κατάσταση στην περιοχή είναι δύσκολη και οι αρχές έχουν αποκλείσει την κυκλοφορία των οχημάτων από και προς τη Νεάπολη Λακωνίας στο ύψος του χωριού Άγιοι Απόστολοι. Η φωτιά μαίνεται και βρίσκεται σε εξέλιξη.

17:04: Εκπρ. Πυροσβεστικής: Έχει υποβληθεί αίτημα στον ευρωπαϊκό μηχανισμό για βοήθεια.

17:02: Προανάκριση διενεργείται για τα αίτια όλων των πυρκαγιών, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής.

17:01: Λακωνία: Ιδιαίτερα δύσκολη λόγω ανέμων - Εκδηλώθηκε σε χαμηλή βλάστηση και ελαιώνες - Εκκενώθηκε ο Αγ. Νικόλαος - 120 πυροσβέστες, 39 πεζοπόρα, εναέρια μέσα επιχειρούν, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της πυροσβεστικής.

17:00: Εκπρόσωπος Πυροσβεστικής: 140 πυροσβέστες, 15 πεζοπόρα, υδροφόρες και εναέρια μέσα στη μάχη κατά της φωτιάς στον Βύρωνα.

16:55: Στην άμεση κατάσβεση δύο πυργαγιών, που εκδηλώθηκαν σήμερα στη Μεσσηνία, προέβη η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καλαμάτας.

Η πρώτη εκδηλώθηκε στις 13:20 στην Κάτω 'Αμφεια και έκαψε ελαιόδενδρα, ενώ η δεύτερη στις 14:30 στην Τοπική Κοινότητα Ανάληψη και έκαψε καλάμια.

Αύριο στη Μεσσηνία οι άνεμοι θα είναι ισχυροί και οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής βρίσκονται σ' επιφυλακή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News