default-image

Συντονισμένες ενέργειες για προϊόντα

Ελλάδα
Συντονισμένες ενέργειες για προϊόντα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Ν.Δ. Μανώλης Κ. Κεφαλογιάννης και ο βουλευτής Λαρίσης της Ν.Δ. Μάξιμος Χαρακόπουλος προέβησαν σε συντονισμένες ενέργειες με στόχο τη διατήρηση των γεωγραφικών προσδιορισμών σε προϊόντα Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντα Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στις διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ για τη Διατλαντική Συμφωνία Επενδύσεων και Εμπορίου (TTIP), ώστε να διαφυλαχτεί η εμπορική ονομασία, αυθεντικότητα και οικονομική αξία αγροτικών προϊόντων όπως η φέτα.

Συγκεκριμένα, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης σε ερώτηση του προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σε δημόσια παρέμβασή του στην πρόσφατη Διάσκεψη των Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στη Ρίγα υπογράμμισαν ότι ο κλάδος των γαλακτοκομικών προϊόντων και ιδιαίτερα η φέτα, συγκαταλέγεται στους κυριότερους εξαγωγικούς κλάδους της ελληνικής οικονομίας και απασχολεί περισσότερους από 30.000 εργαζομένους.

Οι κ.κ. Κεφαλογιάννης και Χαρακόπουλος, δεδομένου ότι οι ΗΠΑ έχουν θέσει ζήτημα κατάργησης των γεωγραφικών ενδείξεων, ζήτησαν τη διατήρηση και προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων των ευρωπαϊκών και ειδικότερα των ελληνικών γεωργικών προϊόντων, οι οποίες εξασφαλίζουν υψηλή ποιότητα πολυάριθμων προϊόντων, προστατεύουν τους παραγωγούς από τον αθέμιτο ανταγωνισμό, και ενισχύουν τις τοπικές και εθνικές οικονομίες.

H κατάργηση των γεωγραφικών ενδείξεων θα επιφέρει σημαντικές ζημιές στον κλάδο της παραδοσιακής ελληνικής φέτας μέσω της αθρόας εισαγωγής τυριών με την ονομασία "φέτα", που παράγονται στις ΗΠΑ, και τα οποία ουδεμία σχέση έχουν με την αυθεντική ελληνική φέτα, με τελικό συνεπακόλουθο την κατάρρευση όλου του κλάδου της ελληνικής κτηνοτροφίας, τόνισαν ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News