Ελλάδα

Από λεπτό σε λεπτό ο κυβερνητικός ανασχηματισμός

Το μπαράζ των πυρκαγιών που κατακαίνε και κατοικημένες περιοχές σε διάφορα σημεία της Ελλάδας, έχει και πολιτικές επιδράσεις: Ο ανασχηματισμός που επρόκειτο να ανακοινωθεί σήμερα, μετατίθεται χρονικά. Ισως ανακοινωθεί κατά τη διάρκεια του σαββατοκύριακου, πάντως.  

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εκτός από τις σίγουρες αποχωρήσεις αναμένεται να υπάρξουν και άλλες αλλαγές, με μετακινήσεις προσώπων σε άλλα χαρτοφυλάκια, αλλά και με αποχωρήσεις κυβερνητικών στελεχών από τα οποία ο πρωθυπουργός δεν είναι ικανοποιημένος.

Οι βέβαιες αντικαταστάσεις είναι αυτές των Παναγιώτη Λαφαζάνη (υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης), Δημήτρη Στρατούλη (αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων), Κώστα Ησυχου (αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας), Νίκου Χουντή (αναπληρωτής υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων), Νάντιας Βαλαβάνη (αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών), ενώ αναμένεται να καλυφθεί και η ορφανή -μετά τη μετακίνηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο ΥΠΟΙΚ- θέση του αναπληρωτή υπουργού Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, αντικαταστάτης του Παναγιώτη Λαφαζάνη στο υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα είναι ο Πάνος Σκουρλέτης, που εγκαταλείπει το υπουργείο Εργασίας. Παράλληλα οι πληροφορίες θέλουν τον Νίκο Βούτση να παραμένει στο υπουργείο Εσωτερικών. Έτοιμοι να πάρουν χαρτοφυλάκιο είναι οι κ.κ. Αλέξης Μητρόπουλος, Δημήτρης Βίτσας, Γιώργος Βαρεμένος, Γιάννης Μπαλάφας. Πρόταση έγινε και στον Σάββα Ρομπόλη να αναλάβει καθήκοντα υπουργού, ωστόσο οι πληροφορίες λένε πως αρνήθηκε.

Ειδικότερα, ο κ. Βαρεμένος προορίζεται ως αντικαταστάτης του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Κώστα Ήσυχου, ο οποίος ψήφισε «όχι», ή στη θέση του Νίκου Χουντή στο ΥΠΕΞ.

Για  τη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων έχει ακουστεί το όνομα του Σάββα Ρομπόλη, ο οποίος όμως λέγεται ότι αρνήθηκε. Όσο για τον αντικαταστάτη της Ζωής Κωνσταντοπούλου στο προεδρείο της Βουλής, ακούγονται τα ονόματα των κ.κ. Βίτσα και Μητρόπουλου.

Για τη θέση της Νάντιας Βαλαβάνη στο υπουργείο Οικονομικών ακούγεται πως πιθανότερος αντικαταστάτης είναι ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ένα πρόσωπο για το οποίο έχει δώσει, όπως φαίνεται, πράσινο φως και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, και ο ίδιος ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης επιθυμεί να αποχωρήσει από τη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου, όχι όμως και από την κυβέρνηση, αφού θέλει να στηρίξει τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.  

Από τη στιγμή που ξεκίνησε η συζήτηση για τον ανασχηματισμό ακούστηκαν πρόσωπα δραστήριων βουλευτών που στηρίζουν απόλυτα το κυβερνητικό έργο και τις επιλογές του Αλέξη Τσίπρα από την ημέρα που ανέλαβε πρωθυπουργός. Ετσι τα ονόματά τους ακούγεται πως είναι στη λίστα των υποψηφίων υπουργών. Πρόκειται για τους: Αλέξη Μητρόπουλο, Γιώργο Βαρεμένο, Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννη Μπαλάφα, Μάκη Μπαλαούρα, Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, Κωνσταντίνο Τσουκαλά, Νίκο Φίλη, Γιάννη Αμανατίδη (που προέρχεται από την Αριστερή Πτέρυγα, αλλά ψήφισε «ναι» στην κρίσιμη ψηφοφορία της Τετάρτης), αλλά και για τη 27χρονη Νατάσσα Γκαρά από τον Έβρο, που επίσης κινείται στις παρυφές της αριστερής όχθης του κόμματος.

Ο πρωθυπουργός αναζητά στελέχη από την αγορά και τον πανεπιστημιακό χώρο. Πρόσωπα με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό, αριστερές απόψεις αλλά και τεχνοκρατική επάρκεια για να στηρίξουν την υλοποίηση της συμφωνίας. Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν πως δεν είναι καθόλου εύκολο να πεισθούν σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία τα εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα ώστε να πουν το «ναι» και να μπουν στην κυβέρνηση.

Οι Σάββας Ρομπόλης, Γιάννης Κουζής (καθηγητής) και Δημήτρης Μπούρλος (εργατολόγος) φαίνεται πως έχουν αρνηθεί τη συμμετοχή τους σε κάποιο υπουργείο, ενώ φήμες θέλουν να έχει γίνει πρόταση και στον οικονομολόγο Χαράλαμπο Γκότση.

Σχόλια