Ελλάδα

Συζήτηση στην Ευρωβουλή για την Ελλάδα

Στο επίκεντρο Οικονομικής και Νομισματικής Πολιτικής του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες, βρέθηκε το πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, το οποίο συμφωνήθηκε κατά τη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης στις 12 έως 13 Ιουλίου.

Τα μέλη της τοποθετήθηκαν γύρω από τη συμφωνία που επετεύχθη ανάμεσα στην Ελλάδα και τους πιστωτές της, τη λειτουργία της Ευρωζώνης, το ρόλο που διαδραμάτισε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (Ε.Κ.), καθώς και την προοπτική συμμετοχής του Ε.Κ. στην παρακολούθηση της εφαρμογής της εν λόγω συμφωνίας.

Ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ρομπέρτο Γκαλτιέρι (Σοσιαλιστές, Ιταλία) χαιρέτισε τη σαφή δέσμευση στο πλαίσιο της συμφωνίας για μελλοντική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας ότι πρέπει να δοθεί έμφαση στο χρόνο ωρίμανσής του, αντί να γίνει ένα «κούρεμα».

Από την ίδια πολιτική ομάδα, η Μαρία Σουάο Ροντρίγκες (Πορτογαλία) αποκάλεσε τη συμφωνία «άδικη και μη βιώσιμη». Είχε εκτροχιαστεί, είπε, με τη χρήση της διακυβερνητικής μεθόδου, αντί της κοινοτικής, δηλαδή χωρίς τη συμμετοχή του Ευρωκοινοβουλίου στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

Σύμφωνα με την ίδια, η δημοσιονομική εξυγίανση δε θα πρέπει να εμποδίζει την ανάκαμψη, και παρά το γεγονός ότι χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, αυτές θα πρέπει να γίνουν κατά προτεραιότητα σε ζητήματα όπως η βελτίωση του φοροεισπρακτικού συστήματος, αντί της περικοπής των συντάξεων των φτωχότερων. Υπογράμμισε επίσης ότι το προτεινόμενο ταμείο ιδιωτικοποιήσεων θα πρέπει να λειτουργεί ως ένα επενδυτικό ταμείο για τους Έλληνες.

Ο Γιώργος Κύρτσος από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα δήλωσε ότι η συμφωνία της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης απέχει πολύ από το να αποτελέσει λύση στο πρόβλημα της κρίσης στην Ελλάδα. Η κατάσταση, είπε, είναι τώρα χειρότερη απ' ότι ήταν πριν τις πρόσφατες εκλογές, καθώς το ΑΕΠ συρρικνώνεται, το έλλειμμα στον προϋπολογισμό είναι τεράστιο και η κυβέρνηση αντί να έχει «ιδιοκτησία» του προγράμματος μεταρρυθμίσεων, συνεχίζει να υιοθετεί ιδεολογική στάση η οποία ενδέχεται να επιφέρει πολιτική αστάθεια.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε ότι η πεντάμηνη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να κατηγορηθεί για τα λάθη των τελευταίων 40 χρόνων στην Ελλάδα. Τον ρόλο κλειδί στις διαπραγματεύσεις τον είχε παίξει η Γερμανία και οι σύμμαχοί της, είπε, ενώ αυτός της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ήταν δευτερεύον και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ανύπαρκτος, πρόσθεσε ο κ. Παπαδημούλης. Το Grexit θα πρέπει να «διαγραφεί από το λεξιλόγιό μας», τόνισε και πρόσθεσε: «Η μόνη δημοκρατική διέξοδος είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ η οποία μπορεί να κάνει τις αλλαγές και να μας απαλλάξει από την ολιγαρχία».

Τέλος, ο ευρωβουλευτής Νότης Μαριάς, σύμφωνα με το naftemporiki.gr, τόνισε ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, υποστηρίζοντας ότι η δημοσιονομική προσαρμογή που επιβλήθηκε από τους πιστωτές συνέβαλε στο να βρεθεί πάνω από το 40% του ελληνικού πληθυσμού κάτω από το όριο της φτώχειας. Όπως ανέφερε, η τρόικα θέλησε να αφαιρέσει την εθνική κυριαρχία της Ελλάδας και οι συνταγές της διαίρεσαν την Ευρωζώνη σε δανειστές και οφειλέτες, σε ισχυρούς και αδύναμους.

Σχόλια