default-image

Ξεκίνησε το διεθνές συνέδριο από το ΙΤΕ

Ελλάδα
Ξεκίνησε το διεθνές συνέδριο από το ΙΤΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η διασύνδεση της «έξυπνης ειδίκευσης», της καινοτομίας που παράγουν τα ερευνητικά, επιστημονικά Ιδρύματα της Κρήτης, με την πραγματική οικονομία, επιχειρηματικότητα αποτελούν «κλειδί» ανάπτυξης της Κρήτης και της χώρας ευρύτερα. Αυτό τόνισε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης στο σύντομο χαιρετισμό του στο διεθνές συνέδριο του ΙΤΕ για τη νανοτεχνολογία, που πραγματοποιείται στη Χερσόνησο από χθες Τετάρτη έως και αύριο Παρασκευή 17 Ιουλίου (ξενοδοχείο Knossos Royal).

Το διεθνές επιστημονικό συνέδριο, το πρώτο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ (ΙΗΔΛ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) ,σε συνεργασία με το Centre for BioNano Interactions (CBNI) του University College Dublin. Και φιλοξενεί επιστήμονες από κορυφαία ερευνητικά κέντρα παγκοσμίως, σημαντικές προσωπικότητες της διεθνούς κοινότητας, όπως και εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων (Food and Drug Administration, FDA) και του Εργαστηρίου Χαρακτηρισμού Νανοτεχνολογίας (Nanotechnology Characterization Laboratory, NCL) των ΗΠΑ κ.ά.

Έξυπνη εξειδίκευση

«Η Περιφέρεια Κρήτης έμπρακτα στηρίζει τα ερευνητικά - επιστημονικά ιδρύματα του νησιού, το ΙΤΕ με το ανθρώπινο δυναμικό του, που διακρίνονται παγκοσμίως για την παραγόμενη έρευνα και τεχνολογία.

Βασικός στόχος της Περιφέρειας Κρήτης τη νέα προγραμματική περίοδο είναι η ενίσχυση της «έξυπνης εξειδίκευσης», της καινοτομίας που παράγουν τα ερευνητικά και επιστημονικά ιδρύματα του νησιού και η διασύνδεσή τους με τη λεγόμενη πραγματική οικονομία, την επιχειρηματικότητα, γεγονός που θα δημιουργήσει ανάπτυξη στο νησί, στη χώρα ευρύτερα, εν μέσω της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας που διανύουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

«Στρατηγικός στόχος»

Ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, καλωσορίζοντας τους ξένους επιστήμονες, με την παρουσία και της Προϊσταμένης της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Μαρίας Κασσωτάκη, επισήμανε: «Όλα τα προηγούμενα χρόνια, αλλά και με βάση το σχεδιασμό μέσα στη νέα προγραμματική περίοδο ως το 2020, τα ακαδημαϊκά και ερευνητικά ιδρύματα της Κρήτης βρίσκονται στην κορυφή της πυραμίδας του αναπτυξιακού μας σχεδιασμού.

Με αυτό το δεδομένο προχωρούμε σε γόνιμες συνεργασίες με το Πανεπιστήμιο, το Πολυτεχνείο και βεβαίως με το ΙΤΕ, για το οποίο είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι, καθώς το μεγαλύτερο ερευνητικό κέντρο της Ελλάδας αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Κρήτης. Το περιφερειακό σύστημα έρευνας και τεχνολογίας μας έχει δώσει στο παρελθόν πολλές επιτυχίες, επιστημονικές διακρίσεις, καθώς και διεθνή αναγνώριση και αποδοχή».

Και πρόσθεσε: «Στρατηγικός μας στόχος παραμένει η μετατροπή της Κρήτης σε ένα νησί πρότυπο ανάπτυξης. Επιδιώκουμε να επικρατήσει μια νέα αντίληψη για τη σύνδεση έρευνας και παραγωγής, την τεχνολογία, την καινοτομία και την προώθησή της.

Επιδιώκουμε την ανάπτυξη καινοτόμων εξωστρεφών επιχειρήσεων, που θα είναι προσανατολισμένες στις διεθνείς εξελίξεις. Όσο ταχύτερα προσανατολιστεί η τοπική επιχείρηση στις νέες διεθνείς τάσεις, όσο ταχύτερα δικτυωθεί, όσο περισσότερο υπάρχει συνεργασία του ιδιωτικού τομέα με τα πανεπιστήμια και τα ερευνητικά ινστιτούτα, τόσο ισχυρότερη θα είναι η ανάπτυξη και μεγαλύτερα τα οφέλη που θα αποκομίσει μελλοντικά».

Ενώνουν δυνάμεις

Από την πλευρά του, σε δηλώσεις του ο διευθυντής Ηλεκτρονικής Δομής και Λέιζερ του ΙΤΕ - καθηγητής στο τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Κρήτης Σπύρος Αναστασιάδης υπογράμμισε: «Επιδιώκουμε, και μέσω του συνεδρίου, να ενώσουμε τις δυνάμεις από επιστημονικούς φορείς σε Ευρώπη, Αμερική, Κίνα, Βραζιλία και Κορέα, στην κατεύθυνση του ποιοι πρέπει να είναι οι κανόνες για την ασφαλή χρήση καινοτόμων υλικών νανοτεχνολογίας.

Η Περιφέρεια Κρήτης βοηθά στην κατεύθυνση για την ενίσχυση της έρευνας, της καινοτομίας, και μπορούμε με τη συνεργασία να κάνουμε το βήμα μπροστά που θα φέρει την ανάπτυξη που όλοι επιζητούμε».

Έρευνα και τεχνολογία: Κυρίαρχος ο ρόλος του ΙΤΕ

Η διοργάνωση του συνεδρίου έρχεται να επιβεβαιώσει τη δεσπόζουσα θέση του ΙΤΕ στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι σε θέματα νανοτεχνολογίας, σε μια εποχή που η επιστήμη και η καινοτομία μπορούν να αποτελέσουν σημαντικούς μοχλούς ανάπτυξης της χώρας. Πραγματοποιείται δε με αφορμή την ολοκλήρωση του Ευρωπαϊκού Έργου Ερευνητικών Υποδομών QualityNano (http://www.qualitynano.eu), το οποίο ασχολήθηκε με την ανάπτυξη και την εφαρμογή καλών πρακτικών και διασφάλιση ποιότητας στην ασφαλή χρήση νανοϋλικών, σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Έργο NANoREG (http://nanoreg.eu/), που είναι το πρώτο έργο του 7ου Προγράμματος Πλαίσιο της Ε.Ε.

Σκοπός η εύρεση των απαντήσεων που απαιτούνται από τις ρυθμιστικές Αρχές και τους νομοθέτες σε θέματα κανονισμών υγιεινής και ασφάλειας από τη χρήση νανοϋλικών, καθώς και το νέο Έργο Ευρωπαϊκής Υποδομής EU - NCL (European Nanomedicine Characterization Laboratory), που σκοπεύει στην πρόοδο, στην αποτελεσματικότητα των νανοϋλικών σε προκλινικό στάδιο, επιταχύνοντας τη μεταφορά τους σε κλινικές εφαρμογές.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News