Ελλάδα

Υπερψηφίστηκαν τα προαπαιτούμενα, διαρροές για την κυβέρνηση

Με μεγάλες απώλειες - όπως αναμενόταν - του ΣΥΡΙΖΑ, πέρασε το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα για τη νέα συμφωνία με τους εταίρους.

Αν και τα τρία από τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν υπέρ, συνολικά 38 από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν "όχι" (οι 32) και "παρών" (οι 6).  

Η συμφωνία υπερψηφίστηκε αναλυτικά από 229 βουλευτές, όχι ψήφισαν 64 και "παρών" 6

Οι βουλευτές που δεν ψήφισαν υπέρ του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα είναι το σύνολο των βουλευτών του ΚΚΕ (15) και τη ΧΑ (17) καθώς και μια σειρά βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή   

Αγλαϊα Κυρίτση,

Γιάνη Βαρουφάκη,

Νάντια Βαλαβάνη,

Κώστα Ήσυχο,

Δημήτρη Κοδέλλα,

Δημήτρη Στρατούλη,

Κων/νο Ζαχαριά,

Ελένη Σωτηρίου,

Καραγιαννίδη Χρήστο,

Σταθά Ιωάννη,

Χατζηλάμπρου Βασίλειο,

Κων/νος Λαπαβίτσας,

Θωμά Κότσιο,

Μιχάλη Κριτσωτάκη,

Αμανατίδου Δέσποινα,

Ζωή Κωνσταντοπούλου,

Γαϊτάνη Ιωάννα,

Αμανατίδου-Πασχαλίδου Ευαγγελία,

Ηλία Ιωαννίδη,

Βαγγέλη Διαμαντόπουλο,

Ραχήλ Μακρή,

Δημήτρη Ζερδελή,

Θανάση Πετράκο,

Δερμιτζάκη Χαράλαμπο,

Λαφαζάνη Παναγιώτη,

Λουτσάκος Στάθης,

Ζήση Ζάννα,

Κυριακάκη Βασίλειο

Ηρώ Διώτη, Λέβα Βασιλική και η κ. Κατριβάνου δήλωσαν "παρών".

Απούσα ήταν η βουλευτής Καβάλας Αλεξάνδρα Τσανάκα.

Ενδιαφέρον είναι ότι ο Γιάννης Μιχελογιαννάκης που είχε δηλώσει χθες ότι θα ψηφίσει "όχι", σήμερα άλλαξε γνώμη και ψήφισε "ναι", δικαιολογώντας την ψήφο του διότι όπως είπε "δεν μπόρεσε να βρει τη δύναμη να ρίξει την κυβέρνηση της Αριστεράς".

Βεβαίως δεν πρόκειται για ψήφο εμπιστοσύνης οπότε ΔΕΝ συνίσταται απώλεια της δεδηλωμένης, παρότι η κυβέρνηση έχασε συνολικά 38 ψήφους. Ωστόσο δημιουργείται μείζον πολιτικό ζήτημα, καθώς οι απώλειες ήταν πολύ μεγάλες, αν και δεν ξεπέρασαν το "φράγμα" των 40 βουλευτών που εθεωρούντο όριο για καταιγιστικές εξελίξεις.

Τι έγινε νωρίτερα

Αν και υπήρξαν πολλές διαφορετικές εκτιμήσεις ως προς το ποια είναι η καθορισμένη προθεσμία (οι δύο πιο ...δημοφιλείς ερμηνείες ήθελαν είτε τις  12 τα μεσάνυχτα είτε τις 6 το πρωί) τελικώς επικράτησε η άποψη να γίνει μια... ταχύτατη συνεδρίαση και ψηφοφορία που να λήξει πριν τα μεσάνυχτα, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα με την τυπική προθεσμία που έχουν ζητήσει οι δανειστές.

Η Ζωή Κωνσταντοπούλου που ήταν κι εκείνη που προεδρεύει στην διαδικασία, έθεσε υπόψην του σώματος και μια εναλλακτική διαδικασία, ωστόσο η πλειοψηφία του σώματος αποφάσισε να προχωρήσει με τη σύντομη διαδικασία έως τα μεσάνυχτα.  Μετά το πέρας των διαδικαστικών, η κ. Κωνσταντοπούλου αποχώρησε από το προεδρείο της Βουλής και έδωσε τη θέση της στον αντιπρόεδρο κ. Μητρόπουλο.

Πάντως έγινε γνωστό ότι δεν θα τοποθετηθούν οι επικεφαλής της κυβέρνησης και της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Η συζήτηση κύλησε σε ήρεμους τόνους και δίχως ιδιαίτερες αντεγκλήσεις, ωστόσο παρόλα αυτά στάθηκε αδύνατο να ολοκληρωθεί η συνεδρίαση εντός της ταγμένης ώρας και συνεχίζεται έως και αυτήν την ώρα.

Η ομιλία Τσίπρα

Δώσαμε έναν σκληρό αγώνα που είχε λάθη και παραλείψεις, για τα οποία αναλαμβάνω πλήρως τις ευθύνες μου. Γι' αυτό τον αγώνα αισθάνομαι υπερήφανος", είπε στην ομιλία του κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης ο Αλέξης Τσίπρας.

Και συνέχισε: "Παρόλα αυτά έχουμε αφήσει παρακαταθήκη αξιοπρέπειας και υπερηφάνειας σε όλο τον κόσμο κι αυτή δεν σβήνει. Είμαι βεβαιος ότι αυτός ο αγώνας θα φέρει καρπούς. Πρέπει να επιστρέψει η Ευρώπη στις ιδρυτικές της αξίες. Αυτή η πολιτική σύγκρουση έχει και χαρακτηριστικά μάχης πολιτικής στην Ευρώπη. Πολλοί βρέθηκαν να υποστηρίζουν τον αγώνα μας.

Οι εκπρόσωποι του ευρωπαϊκού κόμματος που ανήκετε (σ.σ. απευθυνόμενος στον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας,. Ευάγγελο Μεϊμαράκη) ήταν αυτή που ακατκεραύνωσε τον αγώνα του ελληνικού λαού για προκοπή. Ήταν αυτοί που μας έλεγαν έναν λαό τεμπέλη. Είναι μια μορφή αλληλεγγύσης τα δανεικά. Ωστόσο η καλύτερη στιγμή αλληλεγγύης ήταν όταν όλοι οι υπόλοιποι έδωσαν την ευκαιρία στη Γερμανία την ύψιστη αλληλεγγύη της διαγραφής του χρέους, βγαίνοντας λεηλατημένη από δύο παγκοσμίους πολέμους".

"Δεν πεόκειται να κάνουμε απίσω από την δέσμευσή μας να αγωνιστούμε μέχρι τέλους για το δίκαιο του λαού" συνέχισε ο πρωθυπουργός και τόνισε: "Ούτε θα κάνουμε το χατήρι σε κανέναν από τουα τνιπάλους μας, που από την πρώτη στιγμή ήθελαν να είμαστε μια μικρή παρένθεση στον χώρο. Δεν θα τους κάνουμε τη χάρη να είμαστε μια μικρή παρένθεση. Θα παραμείνουμε παρόντες και θα προσπαθήσουμε με κάθε μέσο να προστατέψουμε την κοινωνία από μέτρα που δεν πιστεύουμε αλλά καλούμαστε να εφαρμόσουμε".

"Η κυβέρνηση αυτή θα κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να μπει μια τάξη σε αυτή τη χώρα. Την ίδια στιγμή αυτή η κυβέρνηση θα προνοήσει για να μην παραδοθεί η κοινωνική αλληλεγγύη στις δυνάμεις του νεοφιλελευθερισμού. Βρισκόμαστε στην ώρα της κρίσης και της ευθύνης".

Σχόλια