default-image

Ο Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του σε συνέντευξη στην ΕΡΤ

Ελλάδα
Ο Τσίπρας άνοιξε τα χαρτιά του σε συνέντευξη στην ΕΡΤ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η εσωκομματική αντίδραση στον ΣΥΡΙΖΑ για την υπογραφή νέου μνημονίου φαίνεται να φτάνει σε δυσθεώρητα επίπεδα και απ' όλες τις πλευρές γίνονται προσπάθειες να "πέσουν οι τόνοι" και ει δυνατόν να παραμείνουν κλειστά τα χαρτιά έως την "ώρα της κρίσης".

Ωστόσο ο πρωθυπουργός αποφάσισε να δώσει συνέντευξη στην ΕΡΤ, το βράδυ της Τρίτης, έχοντας προφανώς κατά νου να προχωρήσει σε μερικό άνοιγμα των χαρτιών του, τουλάχιστον ως προς το να ξεκαθαρίσει τους βασικούς άξονες στους οποίους θα κινηθεί στη συνέχεια.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και αφορούν σε ζητήματα όπως η στάση που θα κρατήσει η ηγεσία απέναντι στους "αντάρτες" που αναμένεται να καταψηφίσουν τη συμφωνία, ο επερχόμενος ανασχηματισμός, τα ενδεχόμενα δημιουργίας νέας κυβέρνησης (μειοψηφίας, οικουμενικής ή τεχνοκρατών) και σε όλα αυτά αναμένεται να δώσει απαντήσεις ή έστω να προσφέρει κάποιες κατευθύνσεις ως προς τις προθέσεις του.

Κυβέρνηση μειοψηφίας

Σύντομα θα φανεί αν η κυβέρνηση απωλέσει την πλειοψηφία των βουλευτών εντός του κοινοβουλίου, σενάριο που κάθε ώρα που περνά κερδίζει όλο και περισσότερες πιθανότητες.

Αν και οι οκτώ βουλευτές που ανήκουν στις τάσεις της ΚΟΕ και της ΔΕΑ έχουν ήδη διαμηνύσει ότι σκοπεύουν να καταψηφίσουν τη συμφωνία και στη συνέχεια να παραιτηθούν (ανοίγοντας το δρόμο για την αντικατάσταση τους) υπάρχουν και οι βουλευτές του "κλιματος Λαφαζάνη", που θα καταψηφίσουν αλλά θα παραμείνουν στις βουλευτικές τους έδρες.

Εξάλλου υπάρχει και άλλο "αγκάθι", αφού οι μισοί εκ των "πρώτων επιλαχόντων" για τις θέσεις των βουλευτών που σκοπεύουν να παραιτηθούν, ανήκουν στις πιο "αριστερές" πλευρές του ΣΥΡΙΖΑ και επίσης εκκινούν από θέση αντίθεσης στην συμφωνία.

Με αυτά τα δεδομένα, παρότι ο αριθμός των βουλευτών που δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία αναμένεται κατ' ελάχιστο να ξεπερνά τους 30 (πιθανότατα και τους 35), οι απώλειες της Κ.Ο. της κυβέρνησης θα είναι πάνω από 22-25, κάτι που σημαίνει ότι εφόσον αυτοί οι βουλευτές διαφοροποιηθούν μέχρι τέλους, η κυβέρνηση δεν θα έχει πλέον την πλειοψηφία στην παρούσα Βουλή.

Παρότι οι νόμοι που αφορούν στα προαπαιτούμενα της συμφωνίας με τους δανειστές θα περάσουν - αφού θα τους ψηφίσουν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι - η κυβέρνηση θα έχει εξαιρετικά δύσκολο έργο στη συνέχεια, όντας μειοψηφική. Η μόνη περίπτωση στη μεταπολιτευτική ιστορία με κυβέρνηση που συνέχισε αφού έχασε επί της ουσίας (όχι και τύποις) τη δεδηλωμένη, ήταν η κυβέρνηση Μητσοτάκη για λίγους μήνες το 1993.

Γι' αυτό άλλωστε και το πιο πιθανό σενάριο - που διακινείτε έντονα τα τελευταία 24ωρα - ήταν η δημιουργία κυβέρνησης ειδικού σκοπού, με τη στήριξη ή και τη συμμετοχή του μεγαλύτερου μέρους του ΣΥΡΙΖΑ, της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του Ποταμιού.

Ωστόσο σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, ο Αλέξης Τσίπρας δέχεται εισηγήσεις να συνεχίσει να κυβερνά και με κυβέρνηση μειοψηφίας!  Πρόκειται για το σενάριο που εθεωρείτο το λιγότερο πιθανό, κι όμως πλέον είναι εξαιρετικά πιθανό, όπως φαίνεται από σημερινές πληροφρίες.

Οι οποίες λένε ότι ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να μην ενδώσει σε συγκρότηση κυβέρνησης ειδικού σκοπού ούτε να παραιτηθεί εις ένδειξιν αδυναμίας να επιβληθεί στο εσωτερικό του κόμματος.

Η τροχιά που έχει χαράξει πλέον ο Πρωθυπουργός φέρεται να είναι αυτονομημένη από το κόμμα του και τους βουλευτές που διαφωνούν με τα νέα μέτρα και τη συμφωνία.

Το τελευταίο αγκάθι είναι ο Πάνος Καμμένος και οι ΑΝΕΛ, που διαμήνυσε χθες σιβυλλικά ότι συνεχίζει να στηρίζει την κυβέρνηση - εφόσον δε συμμετέχουν σε αυτήν Νέα Δημοκρατία και Ποτάμι - αλλά... δεν ψηφίζει τη συμφωνία! Αυτό τουλάχιστον είπε χθες, αλλά σήμερα... ανέκρουσε πρύμνα και η ΚΟ των ΑΝΕΛ αποφάσισε να... ψηφίσει τα μέτρα, αλλά (λέει) όσα αποφασίστηκαν στην σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών, όχι τα υπόλοιπα!

Αυτό που θεωρείται βέβαιο - εφόσον επιλεγεί η οδός της κυβέρνησης μειοψηφίας - είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα προχωρήσει άμεσα σε ανασχηματισμό, απομακρύνοντας τους τρεις υπουργούς ( Λαφαζάνης, Στρατούλης, Ήσυχος) που δεν σκοπεύουν να ακολουθήσουν την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ στην "μνημονιακή" στροφή της

Επίσης, θέμα ολίγων ημερών είναι και η "αποπομπή" της Ζωής Κωνσταντοπούλου από την προεδρία της Βουλής, ωστόσο οι σχετικές διαδικασίες ( πρόταση μομφής) αναβάλλονται για μετά την αυριανή ψήφιση των προαπαιτούμενων, ώστε να μην υπάρξει χρονοτριβή με την ψήφισή τους.

Κατά πληροφορίες, για τον θώκο της Βουλής, ο κ. Τσίπρας προσανατολίζεται σε ομοίως κομματική λύση. Έχουν ακουστεί τα ονόματα των Α. Μητρόπουλου και Δ. Βίτσα.

Γιώργος Ψαρουλάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News