Ελλάδα

Il Messaggero: Ο Αλ. Τσίπρας κατέδειξε τα ελαττώματα της Ευρωζώνης

O Αλ. Τσίπρας έδειξε στην Ευρωζώνη τα ελαττώματα του κοινού νομίσματος και κέρδισε την πρόκληση του δημοψηφίσματος, αναφέρει μεταξύ άλλων ο δημοσιογράφος Όσκαρ Τζαννίνο, σε άρθρο του στην ιταλική εφημερίδα "Il Messaggero".

«Πέρα από τις κλίμακες του ΦΠΑ και τις φοροαπαλλαγές των ελληνικών νησιών, η κρίση αυτή έδειξε την ανάγκη να αναθεωρηθούν οι συνολικοί κανόνες», εξηγεί η εφημερίδα.

Σε ότι αφορά την ανάγκη αναδιάρθρωσης του ελληνικού δημόσιου χρέους ο κ. Τζαννίνο σημειώνει ότι «Ιταλοί και Γάλλοι την θεωρούν, πλέον, δεδομένη», ενώ «ο Σόϊμπλε, την Πέμπτη, για πρώτη φορά αναγνώρισε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έχει δίκιο να την θεωρεί αναγκαία, δίνοντας δίκιο στον Τσίπρα, έστω και αν πρόσθεσε ότι οι σημερινοί κανόνες δεν την επιτρέπουν».

Ο Ιταλός αναλυτής θεωρεί, επίσης, ότι «αν το γερμανικό, ολλανδικό, αυστριακό, σλοβενικό κοινοβούλιο επαναλάβουν το "όχι" τους στην δεύτερη αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η ελληνική κρίση θα γίνει πανευρωπαϊκή».

«Μια τέτοια στάση, την στιγμή που η Κίνα σημαίνει ύψιστο συναγερμό λόγω της έκρηξης της χρηματοοικονομικής φούσκας της και οι Ηνωμένες Πολιτείες ασκούν πίεση και ζητούν η Ευρωπαϊκή Ένωση να μην ρίξει άλλο λάδι στην φωτιά, θα ήταν μια στάση απόλυτης ανευθυνότητας», εκτιμά ο σχολιαστής της Ιλ Μεσσατζέρο.

Προβλέπει, τέλος, ότι «αν δεν βρεθεί μια λύση για την μείωση του χρέους ο Αλέξης Τσίπρας θα προκαλέσει μια νέα αντιπαράθεση και θα επιστρέψει ο κίνδυνος κατάρρευσης του κοινού νομίσματος».

Πηγή: naftemporiki.gr

Σχόλια