default-image

Θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - 251 "ναι"

Ελλάδα
Θέμα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ - 251 "ναι"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Δια πυρός και σιδήρου" πέρασε από την κυβερνητική κοινοβουλευτική ομάδα η πρόταση για τη νέα συμφωνία με τους δανειστές, καθώς στην ψηφοφορία, η οποία ολοκληρώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου, μία σειρά από κυβερνητικούς βουλευτές ψήφισαν "παρών", ενώ ορισμένοι άλλοι απουσίαζαν δίχως να δώσουν διευκρίνηση για την ψήφο τους.  

Πλέον τίθεται άμεσα και επιτακτικά θέμα δεδηλωμένης της κυβέρνησης, αφού στην κρίσιμη ψηφοφορία, την οποία ο Αλέξης Τσίπρας μετέτρεψε σε άτυπη "ψήφο εμπιστοσύνης" για το πρόσωπό του και την κυβέρνηση, πολλοί βουλευτές επέλεξαν να διαφοροποιηθούν.

Με δεδομένο ότι ο Αλέξης Τσίπρας είχε κάνει γνωστό σε όλους τους τόνους ότι θεωρεί τη θετική ψήφο "ελάχιστη ένδειξη εμπιστοσύνης προς το πρόσωπο του", θα πρέπει να  αναμένονται άμεσες εξελίξεις μέσα στις επόμενες ημέρες, που δε γνωρίζουμε αν και με ποιον τρόπο θα επηρεάσουν την προσπάθεια επίτευξης συμφωνίας και κύρωσης αυτής.

Πάντως οι έξι βουλευτές που ψήφισαν "παρών" δε δημιουργούν θέμα δεδηλωμένης, ωστόσο αποτελούν μια προειδοποίηση για το πόσο δύσκολη θα είναι στη συνέχεια η διαχείριση της κατάστασης για τον πρωθυπουργό, όταν θα προσπαθεί να εφαρμόσει τους νόμους της συμφωνίας που θα επιτευχθεί με τους δανειστές. Και βεβαίως υπάρχει μπροστά και η κύρωση της συμφωνίας με τους δανειστές, εφόσον βγει "λευκός καπνός" από τις διαπραγματεύσεις του σαββατοκύριακου.

Αναμένεται να τεθεί ίσως ζήτημα δεδηλωμένης της κυβέρνησης, αν και η κατάσταση είναι οριακή: 8 βουλευτές της ψήφισαν "παρών" και δύο "όχι", ενώ ακόμη επτά ήταν απόντες!

Βεβαίως δεν ετίθετο θέμα του να περάσει ή όχι από την Βουλή η πρόταση, καθώς συγκέντρωσε τις θετικές ψήφους (εκτός των κυβερνητικών) και των βουλευτών από Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, ενώ "όχι" ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και - για διαφορετικούς λόγους - της Χρυσής Αυγής.

Επίσης 291 παρόντων βουλευτών, 251 ψήφισαν "ναι", 32 ψήφισαν "όχι" και "παρών" 8 βουλευτές.

Η ψηφοφορία, μετά από σχετικό αίτημα του ΚΚΕ ήταν ονομαστική ενώ λίγο πριν την έναρξη αυτής, ο πρωθυπουργός πήρε ξανά τον λόγο για να δώσει ξανά το στίγμα της κρισιμότητας της κατάστασης. Χαρακτήρισε "επιλογή υψηλής ευθύνης" την εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών για να κάνει τη διαπραγμάτευση, αφήνοντας αιχμές και κατά της Ζωής Κωνσταντοπούλου και οποιουδήποτε άλλου διαφοροποιήθηκε, μιλώντας για εθνικό χρέος και δύσκολες αποφάσεις.

Η ψηφοφορία

Ψηφολέκτες ανέλαβαν οι βουλευτές Παναγιώτα Δριτσέλη και Ιωάννης Κεφαλογιάννης.

Η πρώτη "διαρροή" ήταν ο βουλευτής Αιγαίου του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση που ψήφισε "παρών" όπως και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Το ίδιο  ψήφισε και ο Δ. Στρατούλης και ο Κώστας Λαπαβίτσας, καθώς και ο Στάθης Λεουτσάκος και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης!  Απόντες από την διαδικασία ήταν οι Βασίλης Χατζηλάμπρου, Ε. Αυλωνίτου, Γ. Γερμενής, Δ. Κωδελας, Γ. Γαλέος, Ελένη Σωτηρίου, Ραχήλ Μακρή, Βασίλειος Κυριακάκης και φυσικά ο Γιάνης Βαρουφάκης. Βαρουφάκης και Αυλωνίτου με επιστολές τους εξέφρασαν πρόθεση θετικής ψήφου, αλλά δεν προσμετρήθηκαν στις θετικές ψήφους.  

Μία βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, η Ιωάννα Γαϊτάνη, ψήφισε μάλιστα "όχι", εκφράζοντας την κάθετη αντίθεση της στο περιεχόμενο της νέας συμφωνίας. Ακριβώς ίδια και η στάση άλλης μία βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, της Ελένης Ψαρέα.

Μετά το "παρών" στη ψηφοφορία ο υπουργός ΥΠΑΠΕΝ, Παναγιώτης Λαφαζάνης δήλωσε πως δεν προτίθεται να δώσει παράταση στην «κηδεμονία της πατρίδας».

«Με το ''παρών'' εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια «πρόταση» που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου», δήλωσε ο υπουργός και συνέχισε λέγοντας πως «στηρίζω την κυβέρνηση αλλά δεν στηρίζω ένα πρόγραμμα λιτότητας, νεοφιλελεύθερων απορρυθμίσεων και ιδιωτικοποιήσεων, που αν γίνει δεκτό από τους «θεσμούς» και εφαρμοστεί στην πράξη, θα επιτείνει το φαύλο κύκλο της ύφεσης, της φτώχειας και της δυστυχίας.

«Η χώρα θα έχει αύριο, αν όλοι μαζί κάνουμε παρελθόν την ευρω-νεοαποικιοκρατία και η Ελλάδα ανεξάρτητη και κυρίαρχη, χαράξει - χωρίς νέα μέτρα λιτότητας, με ικανή ρευστότητα και βαθιά διαγραφή του χρέους- μια νέα πορεία προοδευτικής ανασυγκρότησης της παραγωγικής μας βάσης, της οικονομίας και της κοινωνίας», κατέληξε.

Τι έγινε νωρίτερα

Σύμφωνα με τη συμπληρωματική ημερήσια διάταξη, η Διάσκεψη των Προέδρων αποφάσισε κατά πλειοψηφία να προτείνει στην Ολομέλεια την ολοκλήρωση της συζήτησης στις 03:00.

Νωρίτερα, η πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, και ενώ θα έπρεπε ήδη να έχει ξεκινήσει η συνεδρίαση, συγκάλεσε τη Διάσκεψη των προέδρων προκειμένου να αποφασιστεί η ώρα έναρξη της συζήτησης στην Ολομέλεια.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Κωνσταντοπούλου πρότεινε να ξεκινήσει η συζήτηση στην Ολομέλεια το πρωί του Σαββάτου. Ωστόσο η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τα κόμματα και η συζήτηση ορίστηκε για τις 11:30.

Η απόφασή της κ. Κωνσταντοπούλου πυροδότησε ένα όργιο φημών για τις προθέσεις της.

Διάσκεψη των Προέδρων

Στο πλαίσιο των εργασιών στις επιτροπές, η Βουλή ενέκρινε τη διαδικασία του κατεπείγοντος για τη συζήτηση του νομοσχεδίου «για τη διαπραγμάτευση και σύναψη δανειακής σύμβασης με τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕSM)». Υπέρ τάχθηκαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, καθώς και οι βουλευτές της ΝΔ, του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ, ενώ καταψήφισαν η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ.

Κατά τη διαδικασία στην Ολομέλεια, θα τοποθετηθούν αρχικά οι εισηγητές, στη συνέχεια θα πάρουν τον λόγο κάποιοι βουλευτές, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι των κομμάτων και οι πολιτικοί αρχηγοί, εφόσον το θελήσουν.

Σύμφωνα με τα όσα προβλέπει ο Κανονισμός της Βουλής και το άρθρο 89 -με βάση το οποίο εισήχθη προς συζήτηση η ελληνική πρόταση ως νομοσχέδιο στη Βουλή- στη συγκεκριμένη διαδικασία δεν είναι υποχρεωτικές οι τοποθετήσεις από τους πολιτικούς αρχηγούς. Όπως όλα δείχνουν, ωστόσο, οι αρχηγοί προτίθενται να τοποθετηθούν.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News