default-image

Επιπλέον κονδύλια για το μεταναστευτικό ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

Οικονομία
Επιπλέον κονδύλια για το μεταναστευτικό ενέκρινε το Ευρωκοινοβούλιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τρεις ευρωπαϊκοί οργανισμοί που διαχειρίζονται τις μεταναστευτικές ροές προς την ΕΕ και δύο ευρωπαϊκά ταμεία για το μεταναστευτικό θα λάβουν επιπλέον 69,6 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της έγκρισης από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο πρότασης της Επιτροπής. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει ζητήσει την αύξηση των προϋπολογισμών στον απόηχο των τραγωδιών του Απριλίου που κόστισαν τη ζωή σε περίπου 1.200 μετανάστες. 

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σημείωσε ότι ακόμη και αυτή η αύξηση στη χρηματοδότηση και στο προσωπικό μπορεί να μην επαρκεί για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών στη Μεσόγειο. 

Η αύξηση του προϋπολογισμού κατά 75,7 εκατ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων και 69,6 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών θα χρηματοδοτηθούν με κονδύλια που αρχικά προορίζονταν για το ευρωπαϊκό σύστημα δορυφορικής πλοήγησης Galileo, τα οποία οι ευρωβουλευτές ζητούν να αναπληρωθούν το 2016.

Σε συνέχεια της έγκρισης του Κοινοβουλίου, ο οργανισμός FRONTEX που διαχειρίζεται τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ θα λάβει 26,8 εκατ. ευρώ (σε αναλήψεις υποχρεώσεων και πιστώσεις πληρωμών), τριπλασιάζοντας έτσι την διαθέσιμη χρηματοδότηση για τις επιχειρήσεις Τρίτων και Ποσειδών.

Η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης για το Άσυλο και η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Europol) θα ενισχυθούν με περισσότερο προσωπικό, ενώ οι δύο κύριες πηγές χρηματοδότησης για το μεταναστευτικό - το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης (ΤΑΜΕ) καθώς και το Ταμείο Εσωτερικής Ασφάλειας (ΤΕΑ) - θα λάβουν επιπλέον 57 εκατ. ευρώ σε αναλήψεις υποχρεώσεων (εκ των οποίων 45,6 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών) και 5 εκατ. ευρώ (εκ των οποίων τα 4 εκατ. ευρώ σε πιστώσεις πληρωμών) αντίστοιχα. 

Οι υπουργοί της ΕΕ ενέκριναν αυτήν την αύξηση στον προϋπολογισμό στις 19 Ιουνίου. Η ολομέλεια του ΕΚ ενέκρινε την επιπλέον χρηματοδότηση με 592 ψήφους υπέρ, 75 κατά και 41 αποχές, όπως γράφει το in.gr. 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News