default-image

Ορκίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

Ελλάδα
Ορκίστηκε νέος υπουργός Οικονομικών ο Ευκλείδης Τσακαλώτος

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Όπως αναμενόταν - άλλωστε το είχε "δείξει" και ο ίδιος ο προκάτοχός του - ο Ευκλείδης Τσακαλώτος θα αντικαταστήσει τον Γιάνη Βαρουφάκη στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ως σήμερα επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους θεσμούς, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών.

 

Ο κ. Τσακαλώτος, που αντικαθιστά τον παραιτηθέντα Γ. Βαρουφάκη, ορκίστηκε (με πολιτικό όρκο), ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλου και παρουσία του πρωθυπουργού Αλ. Τσίπρα.

Τελετή παράδοσης-παραλαβής

Τη διαβεβαίωση ότι με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο τον ενώνουν κοινές αναφορές και κοινοί στόχοι, εξέφρασε ο απερχόμενος υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης-παραλαβής του υπουργείου Οικονομικών.

«Σήμερα η μοναδική είδηση πρέπει να είναι το μεγαλειώδες όχι στο δημοψήφισμα και πώς η κυβέρνηση θα το κεφαλαιοποιήσει» τόνισε ο κ. Βαρουφάκης, προσθέτοντας ότι «αυτό που γίνεται εδώ είναι κάτι παραπάνω από την αλλαγή φρουράς».

Αποτιμώντας το έργο του υπουργείου Οικονομικών, κατά τη διάρκεια των τελευταίων πέντε μηνών, ο απερχόμενος υπουργός υποστήριξε ότι μία από τις πολύ σημαντικές εξελισσόμενες διαδικασίες στο υπουργείο είναι η επιχείρηση του ΣΔΟΕ με στόχο τον αλγοριθμικό έλεγχο για τις κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς.

«Θα υπάρξει σοβαρότατο πλήγμα στη φοροδιαφυγή έως τον Σεπτέμβριο» εκτίμησε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι το δεύτερο ζητούμενο είναι η φορολογική αναδιάρθρωση.

Τρίτο ζητούμενο, συνέχισε, είναι οι start ups επιχειρήσεις. «Η γ.γ. Πληροφοριακών Συστημάτων επεξεργάζεται σχέδιο αναβάθμισης του TAXIS net» συμπλήρωσε, ενώ διευκρίνισε ότι η δημόσια περιουσία και η λειτουργία της γενικής γραμματείας πρέπει να ενταχθεί σε έναν αναπτυξιακό φορέα.

«Προσπαθήσαμε αντί να αναθεματίζουμε το σκοτάδι να ανάψουμε ένα κεράκι» κατέληξε ο κ. Βαρουφάκης.

Ευ. Τσακαλώτος: "Δε θα δεχθούμε μία μη βιώσιμη λύση"

Τη διαβεβαίωση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία μη βιώσιμη λύση έδωσε ο νέος υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Η ελληνική κυβέρνηση θέλει να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος, διευκρινίζοντας ωστόσο, ότι η Αθήνα δεν πρόκειται να αποδεχθεί μία μη βιώσιμη λύση.

Όσον αφορά το δημοψήφισμα της Κυριακής, υποστήριξε ότι το μήνυμα θα μείνει στην οικονομική ιστορία. «Ένας λαός που έχει υποφέρει τόσα πολλά παρόλη την πίεση και την κατάσταση στις τράπεζες και αυτό που έκαναν τα ΜΜΕ, τις πιέσεις στο χώρο δουλειάς, αντιστάθηκε και είπε ότι αξίζει αυτός ο τόπος κάτι καλύτερο», σημείωσε εν συνεχεία.

«Φτάσαμε σε αυτό το σημείο χάρη στον Γιάνη Βαρουφάκη. Να συζητάει όλος ο πλανήτης για μία βιώσιμη λύση. Νομίζω ότι όλοι μαζί, όλος ο λαός πρέπει να του πει ένα μεγάλο ευχαριστώ. Ελπίζω να συνεχίσω αυτό το έργο. Θα είναι δίπλα μου και θα μου δίνει συμβουλές», πρόσθεσε ο νέος υπουργός Οικονομικών.

«Θέλουμε να συνεχίσουμε τη συζήτηση. Για κάτι καλύτερο για τους ανθρώπους που υποφέρανε. Για όλους αυτούς δουλεύουμε» εξήγησε παράλληλα ο κ. Τσακαλώτος.

Καταλήγοντας, υπερθεμάτισε ότι ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι δεν είναι τόσο ατομικιστής όσο του λένε, δεν κοίταξε μόνο τον εαυτό του φοβούμενος.

Ποιος είναι ο Ευ. Τσακαλώτος

Άλλος ένας "πολίτης του κόσμου" - μετά τον Γιάνη Βαρουφάκη - στη θέση του υπουργού Οικονομικών, αν και σαφώς χαμηλότερου και σεμνότερου προφίλ από εκείνον.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτης γεννήθηκε το 1960 στο Ρότερνταμ της Ολλανδίας και από το 1965, ο πατέρας του, Στέφανος πήρε την οικογένεια και μετακόμισε στην Αγγλία. Ο μικρός Ευκλείδης, με το δύσκολο για τους Βρετανούς όνομα, μεγάλωσε ως μέλος μιας ευκατάστατης οικογένειας και μιας ανώτερης τάξης εκλεκτών που φοιτούσαν στα καλύτερα κολέγια και πανεπιστήμια, σε αυτά που παραδοσιακά θεωρούνται πηγές επόμενων γενεών εξουσίας.

Φοίτησε στο φημισμένο Κολέγιο του Ητον και συνέχισε τις σπουδές του στα Πανεπιστήμια του Σάσεξ και της Οξφόρδης, όπου σπούδασε Οικονομικές και Πολιτικές Επιστήμες. Στα χρόνια της Οξφόρδης, ήταν που ήρθε σε επαφή και με άλλους Ελληνες οι οποίοι πρωταγωνίστησαν στην πολιτική σκηνή τα τελευταία χρόνια, όπως για παράδειγμα τον πρώην Υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Στουρνάρα.

Εκείνη την εποχή έκανε το Προπτυχιακό του σε ένα κύκλο σπουδών καινούριο στην Οξφόρδη (Πολιτική Επιστήμη, Φιλοσοφία και Οικονομικά). Ηταν μάλιστα ο νεότερος και μάλλον ο πιο επαναστάτης μιας παρέας προοδευτικών, καλλιεργημένων, φιλόδοξων Ελλήνων, που μιλούσε διαρκώς πολιτικά.

Στην Αγγλία, παρέμεινε και μετά το τέλος των εντυπωσιακών σπουδών του, συνεχίζοντας τις έρευνες, τις μελέτες και τις δημοσιεύσεις του, ενώ για τέσσερα χρόνια δίδασκε στο Πανεπιστήμιο του Κεντ. Με τον Γιάννη Στουρνάρα, μάλιστα, συνεργάστηκαν στο πλαίσιο της έρευνας, δημοσιεύοντας το 1994 στην Ελληνική Οικονομική Επιθεώρηση κοινό άρθρο με θέμα τις επενδύσεις σε τέσσερις ευρωπαϊκές οικονομίες.

Ένα χρόνο πριν (1993), σε ηλικία πια 33 ετών, είχε έρθει να κατοικήσει μόνιμα στην Ελλάδα, με τα ελληνικά του να αποτελούν αρχικά μια μόνιμη αιτία αρνητικών σχολίων σε βάρος του.

Δούλεψε πολύ πάνω στη γλώσσα, ώστε να ξεφορτωθεί τη βρετανική προφορά και να μπορεί να εκφραστεί με άνεση και στα ελληνικά.

Με την επιστροφή στην Ελλάδα, συνέχισε το ερευνητικό και συγγραφικό έργο του, ενώ παράλληλα από το 2010 έγινε καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Οι ριζοσπαστικές απόψεις που είχε από παιδί τον οδήγησαν στο Συνασπισμό, αργότερα στον ΣΥΡΙΖΑ, με τον οποίο κατέβηκε υποψήφιος για το ελληνικό Κοινοβούλιο στις εκλογές του 2004, στο νομό Πρεβέζης, από όπου κατάγεται η οικογένειά του - είναι απόγονος του στρατηγού Θρασύβουλου Τσακαλώτου. Ο ίδιος σήμερα διατηρεί στην περιοχή σπίτι, φίλους και αρκετά στενούς δεσμούς.

Με τον Αλέξη Τσίπρα δεν είχε συντροφικές σχέσεις από το παρελθόν.

Στην Ελλάδα δεν ήρθε μόνος, αλλά με τη Σκωτσέζα σύζυγό του και σύντροφο από τα φοιτητικά του χρόνια, Χέδερ Ντενίζ Γκίμπσον. Μια γυναίκα, με την οποία τους ενώνουν τα κοινά ενδιαφέροντα γύρω από τη μελέτη της οικονομικής επιστήμης και τα τρία παιδιά που ήρθαν να μεγαλώσουν την οικογένειά τους.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News