default-image

Ηχηρό "Όχι" - 61,3%

Ελλάδα
Ηχηρό "Όχι" - 61,3%

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ραγδαίες εξελίξεις σε πολλά μέτωπα πυροδότησε η ηχηρή επικράτηση του "όχι" στο δημοψήφισμα. Το συντριπτικό ποσοστό του 61,3% έδωσε το σήμα για να πάρει φωτιά η κινητικότητα τόσο στο κυβερνητικό επιτελείο, που μετά το ενωτικό, φιλο-ευρωπαϊκό μήνυμα του Αλέξη Τσίπρα καλείται να δρομολογήσει τα πράγματα μέχρι το άμεσο κλείσιμο της συμφωνίας με τους δανειστές. Σε υλοποίηση των υποσχέσεων που είχε δώσει προ της κάλπης τόσο ο πρωθυπουργός όσο και κορυφαία κυβερνητικά στελέχη για συμφωνία εντός 48 ωρών μετά το δημοψήφισμα.

Ήδη έγινε το πρώτο βήμα με την έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών.  

Πολιτικός πυρετός επικρατεί την ίδια στιγμή και στο εσωτερικό της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το σαρωτικό αποτέλεσμα της κάλπης, και αφού μεσολάβησε ένα πλούσιο παρασκήνιο, έφερε την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία της Ν.Δ., με τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Ευάγγελο Μεϊμαράκη να αναλαμβάνει προσωρινά το γαλάζιο τιμόνι, εκπροσωπώντας τη Ν.Δ. στο σημερινό, κρίσιμο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών.

Παράλληλα με τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, το βλέμμα όλων, πολιτικών και πολιτών, είναι στραμμένο στη σημερινή κρίσιμη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου και κριθεί το τι μέλλει γενέσθαι στο ασφυκτικό τοπίο που επικρατεί με τις κλειστές τράπεζες και το πλαφόν αναλήψεων. Τοπίο που πέρα από ασφυκτικό δεν παύει να είναι και ομιχλώδες, όπως φανερώνει η σύγχυση που προκλήθηκε από χθες με φόντο τα χρήματα των πολιτών στις τραπεζικές θυρίδες...

Ας τα δούμε όμως αναλυτικά. Στο πολιτικό πάλκο των εξελίξεων κυριαρχεί η αναμονή ενόψει του σημερινού πολιτικού συμβουλίου που ζήτησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο πρωθυπουργός επισκέφτηκε λίγο μετά τα μεσάνυχτα τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για να ζητήσει τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, όπως εξήγγειλε λίγο νωρίτερα στο μήνυμά του μετά την επικράτηση του «όχι» στο δημοψήφισμα.

Ο κ. Τσίπρας έφτασε στο Προεδρικό Μέγαρο συνοδευόμενος από τον υπουργό Επικρατείας Ν. Παππά και τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Γ. Σακελλαρίδη.

«Πρέπει να σφυρηλατήσουμε την εθνική ομοψυχία και την ενότητα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας στον κ. Παυλόπουλο ζητώντας τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών.

«Δεν μπορούμε να διανοηθούμε την Ελλάδα εκτός Ευρώπης και ευρωζώνης», απάντησε ο κ. Παυλόπουλος στον κ. Τσίπρα, απευθύνοντας παράλληλα έκκληση στους εταίρους να κατανοήσουν ότι η Ευρώπη θα ήταν διαφορετική χωρίς την Ελλάδα.

Απευθυνόμενος στον ελληνικό λαό, συμπλήρωσε ότι η εντολή του δημοψηφίσματος δεν είναι εντολή για ρήξη, αλλά εντολή για διαπραγμάτευση.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι θα παρουσιάσει στους πολιτικούς αρχηγούς τα επόμενα βήματα της κυβέρνησης και θα ακούσει τις δικές τους προτάσεις.

Νωρίτερα, στο διάγγελμά του προς τον ελληνικό λαό ο πρωθυπουργός έστειλε ένα διπλό μήνυμα: ενότητας στο εσωτερικό και προσέγγισης προς το εξωτερικό, κάνοντας εμφατικά λόγο για ένα ηχηρό εκλογικό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, που του δίνει εντολή για συμφωνία και όχι για ρήξη...

Ειδικότερα, απευθυνόμενος στους πολίτες, ο πρωθυπουργός είπε πως έκαναν μια γενναία επιλογή και πως ο ίδιος έχει πλήρη συνείδηση ότι η εντολή του δημοψηφίσματος δεν είναι εντολή για ρήξη, αλλά για ενίσχυση της διαπραγματευτικής δύναμης της κυβέρνησης για την επίτευξη μιας βιώσιμης συμφωνίας με όρους δικαιοσύνης, προοπτικής, απεγκλωβισμού από το φαύλο κύκλο της λιτότητας.

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, τόνισε ότι «ο ελληνικός λαός άλλαξε το ερώτημα του διαλόγου στην Ευρώπη. Το ερώτημα "μέσα ή έξω από το ευρώ" πρέπει να φύγει οριστικά. Ο λαός έδωσε απάντηση στο ποια Ευρώπη θέλει και απάντησε ότι θέλουμε την Ευρώπη της αλληλεγγύης».

«Δεν μπορεί η Ευρώπη να είναι ο μονόδρομος των μνημονίων και της λιτότητας», είπε.

«Θα προχωρήσουμε χωρίς χρονοτριβή, γνωρίζουμε ότι εύκολες λύσεις δεν υπάρχουν, υπάρχουν όμως λύσεις δίκαιες και βιώσιμες», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

«Τούτη την ώρα ο τόπος χρειάζεται περισσότερο από ποτέ ενότητα και συνοχή, ομοψυχία και ειλικρινή συνεννόηση για να ξεπεράσουμε τις δυσκολίες», τόνισε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι αύριο η Ελλάδα θα προσέλθει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και πως άμεση προτεραιότητά της είναι η τάχιστη αποκατάσταση του τραπεζικού συστήματος, της οικονομικής σταθερότητας και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι η ΕΚΤ καταλαβαίνει πλήρως και την ανθρωπιστική διάσταση που έχει πάρει η κρίση στη χώρα μας.

Επισήμανε μάλιστα ότι «αυτή τη φορά στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα βρίσκεται και το θέμα του χρέους» και τόνισε ότι η έκθεση του ΔΝΤ επιβεβαιώνει τις ελληνικές θέσεις για την ανάγκη αναδιάταξης του χρέους.

Σημείωσε ότι ταυτόχρονα η κυβέρνηση είναι έτοιμη να συνεχίσει τη διαπραγμάτευση με ένα πλάνο αξιόπιστης χρηματοδότησης, με σχέδιο αξιόπιστων μεταρρυθμίσεων με κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη και τη μεταφορά των βαρών στους οικονομικά ισχυρούς, καθώς επίσης και με αξιόπιστο σχέδιο επενδύσεων.

"Διάγγελμα" Βαρουφάκη

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής βραδιάς είναι το γεγονός πως πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού για το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είχε προηγηθεί "διάγγελμα" του υπουργού Οικονομικών. Στο μήνυμα-διάγγελμα ο Γιάννης Βαρουφάκης τόνισε μεταξύ άλλων: «Πέντε μήνες διαπραγματευτήκαμε για να ακουστεί αυτό το επιχείρημα, όχι σε νέα δάνεια, πριν αναδιαρθρωθούν τα παλιά, όχι σε νέες περικοπές που θα επιβαρύνουν τα ανίσχυρα στρώματα, ναι σε ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις», είπε ο κ. Βαρουφάκης και υποστήριξε ότι «οι δανειστές αρνήθηκαν κάθε συζήτηση».

«Σχεδίασαν το κλείσιμο των τραπεζών για να μας επιβάλουν δήλωση μετανοίας για την κριτική που ασκήσαμε», τόνισε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε: «Αυτός ήταν ο στόχος του τελεσιγράφου της 25ης Ιουνίου, που ο λαός επέστρεψε σε αυτούς που το παρέδωσαν».

Ο Γιάννης Βαρουφάκης βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης όχι μόνο με φόντο το μήνυμα-διάγγελμά του, αλλά και με δηλώσεις που φέρεται να έκανε στη βρετανική εφημερίδα Telegraph. Δηλώσεις στις οποίες επισημαίνει πως «αν χρειαστεί, θα έχουμε παράλληλη ρευστότητα και IOU τύπου Καλιφόρνιας σε ηλεκτρονική μορφή. Θα έπρεπε να το είχαμε κάνει πριν μία εβδομάδα».

Πάντως, ο ίδιος ο κ. Βαρουφάκης με μήνυμά του στο Twitter αργά το βράδυ διέψευσε τα περί παράλληλου νομίσματος: «Η θέση της Ελλάδας στο ευρώ είναι αδιαπραγμάτευτη. Η ρευστότητα θα επιστρέψει με τη συμφωνία. Η Ευρώπη δε θα αφεθεί σε παράλληλα νομίσματα».

Στο οικονομικό-τραπεζικό μέτωπο μαίνεται η αγωνία για το τι μέλλει γενέσθαι με τις τράπεζες, τις αναλήψεις και τα ΑΤΜ.

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στην Εθνική Τράπεζα με τους εκπροσώπους των τραπεζών, τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Δημήτρη Μάρδα και το γενικό γραμματέα του υπουργείου κ. Θεοχαράκη για την επόμενη μέρα στις τράπεζες.

Η σύσκεψη έγινε στον απόηχο του νέου αιτήματος που υπέβαλε η κυβέρνηση στην ΕΚΤ για αύξηση του ELA στις ελληνικές τράπεζες, αλλά και στη σκιά των δηλώσεων της κ. Νάντιας Βαλαβάνη, υπουργού-αναπληρωτή Οικονομικών στην τηλεόραση του Alpha. Η κ. Βαλαβάνη δήλωσε ότι οι κάτοχοι τραπεζικών θυρίδων μπορούν να πάρουν ό,τι θέλουν από αυτές εκτός από μετρητά, προκαλώντας αναταραχή...

Η κ. Βαλαβάνη δήλωσε συγκεκριμένα πως οι πολίτες δε θα μπορούν να πάρουν μετρητά από τις τραπεζικές θυρίδες, αλλά οτιδήποτε άλλο, συνοδεία υπαλλήλου. «Όποιος έχει θυρίδα μπορεί να πάει στην τράπεζα και με συνοδεία τραπεζικού υπαλλήλου να πάρει ό,τι θέλει μέσα από τη θυρίδα, εκτός από χρήματα», σημείωσε.

Στη δήλωση της κ. Βαλαβάνη αντέδρασε η πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Λούκα Κατσέλη, λέγοντας ότι δεν έχει αλλάξει το ισχύον καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο ο κάτοχος θυρίδας ανοίγει μόνος του, χωρίς την παρουσία τραπεζικού υπαλλήλου, τη θυρίδα.

Παραίτηση Σαμαρά - Προσωρινός πρόεδρος της Ν.Δ. ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης

Η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος φέρνει και σεισμικές αναταράξεις στην αξιωματική αντιπολίτευση. Λίγο πριν τις 11 το βράδυ έσκασε ως κεραυνός η είδηση της παραίτησης του Αντώνη Σαμαρά από την προεδρία του κόμματος.

Την παραίτησή του ανακοίνωσε ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός στο διάγγελμά του, ενώ χρέη προσωρινού προέδρου ανέλαβε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης.

«Κράτησα αυτή τη στάση στη διάρκεια της προεκλογικής μάχης για να εκφραστεί απρόσκοπτα η διακομματική συσπείρωση του ναι. Καταλαβαίνω πως η μεγάλη παράταξή μας χρειάζεται μια νέα αρχή», ανέφερε, ανακοινώνοντας την αποχώρησή του.

Για πολλούς η ανακοίνωση της παραίτησης Σαμαρά έσκασε ως βόμβα. Ωστόσο προηγήθηκε έντονο παρασκήνιο και διεργασίες.

Ο πρώην πρωθυπουργός δεχόταν όλο αυτό το διάστημα σφοδρά εσωκομματικά πυρά, με το γύρο της αμφισβήτησης να κορυφώνεται σε καλέσματα για παραίτηση. Την παραίτησή του ζήτησαν μετά τα αποτελέσματα η Ντόρα Μπακογιάννη, ο Νίκος Δένδιας και ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, μεταξύ άλλων.

Να υποβάλει την παραίτησή του από την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ζήτησε η Ντόρα Μπακογιάννη από τον Αντώνη Σαμαρά σε τηλεφωνική επικοινωνία τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κ. Μπακογιάννη φέρεται να είπε στον κ. Σαμαρά πως, αν αυτή είναι το πρόβλημα, είναι διατεθειμένη να αποσυρθεί από την κούρσα για την ηγεσία και να παραιτηθεί και αυτή.

Κύκλοι της Ν.Δ., σχολιάζοντας την κίνηση της κ. Μπακογιάννη να επικοινωνήσει τηλεφωνικά με τον Αντώνη Σαμαρά και να του ζητήσει την παραίτησή του, επισήμαναν πως το τηλεφώνημα αυτό έγινε χθες Σάββατο και «στην κορύφωση του προεκλογικού αγώνα». Οι ίδιοι κύκλοι δήλωσαν ότι «αφήνουμε στην κρίση του καθενός και κάθε σκεπτόμενου ανθρώπου να κρίνει μια τέτοια πράξη».

«Το υπάρχον πολιτικό σύστημα να λάβει το μήνυμα και να αποχωρήσει», δήλωσε ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Τ. Ιωαννίδης, εννοώντας εμμέσως πλην σαφώς την παραίτηση του Αντώνη Σαμαρά.

Την παραίτηση Σαμαρά ζήτησαν επίσης ο Νίκος Δένδιας, που τόνισε με νόημα: «Οι ευθύνες για το αποτέλεσμα δεν είναι για όλους μας ίδιες. Από αύριο το πρωί να συζητήσουμε τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν».

Αλλά και ο Μάξιμος Χαρακόπουλος, σχολιάζοντας πως «το αποτέλεσμα αποκαλύπτει ότι η παράταξή μας συνεχίζει να μην πείθει, οφείλουμε επιτέλους να δούμε κατάματα "τις πταίει"».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα φέρει εξελίξεις και στο κόμμα. Σε αυτό το μοτίβο το ενδιαφέρον στρέφεται στην κινητικότητα και στις εξελίξεις γύρω από την επόμενη ημέρα στη Ν.Δ.

Ήδη προκύπτουν ανεπισήμως διάφορα ενδιαφέροντα. Από το περιβάλλον του Μανόλη Κεφαλογιάννη, μετά την ανακοίνωση παραίτησης Σαμαρά, έγινε γνωστό πως ο ευρωβουλευτής δηλώνει παρών στις εξελίξεις και στην επόμενη ημέρα για τη Ν.Δ.

Αντιδράσεις από τα κόμματα

Αναταράξεις και προβληματισμός μετά την ηχηρή επικράτηση του "όχι" στο δημοψήφισμα αλλά και την ισχυροποίηση της κυβέρνησης και πρωτίστως του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα επικρατεί και στα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τους πολιτικούς αρχηγούς, πάντως, να εστιάζουν στη μεγάλη ευθύνη που σηματοδοτεί το αποτέλεσμα της κάλπης για τον πρωθυπουργό.

Εθνική ενότητα για την επίτευξη συμφωνίας, ώστε η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το Γολγοθά που έχει μπροστά της, ζήτησε ο Σταύρος Θεοδωράκης, με δήλωσή του, καλώντας τον Αλέξη Τσίπρα να βρει τον τρόπο.

«Η χώρα δεν έχει δύο μέτωπα, όπως κάποιοι θα θελήσουν να πουν τις επόμενες ώρες. Το μέτωπο του ΝΑΙ και το μέτωπο του ΟΧΙ. Το μέτωπο αυτή τη στιγμή είναι ένα. Το πατριωτικό», υπογράμμισε.

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. να μην τολμήσει να χρησιμοποιήσει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για να επιβάλει στο λαό μας νέα σκληρά μέτρα, νέα μνημόνια διαρκείας. Η διαπραγμάτευση που έχει υποσχεθεί ο κ. Τσίπρας με βάση την πρότασή του προς τους τρεις θεσμούς οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια σε νέο χειρότερο μνημόνιο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο γ.γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Η ετυμηγορία του λαού είναι σεβαστή», τόνισε η κ. Γεννηματά, επισημαίνοντας πως «οι πολίτες επιθυμούν παραμονή στην Ευρώπη και συμφωνία».

Η Φώφη Γεννηματά ζήτησε από τον πρωθυπουργό να κάνει πράξη τη δέσμευσή του πως εντός 48 ωρών θα φέρει συμφωνία, ώστε «η χώρα να βγει από το αδιέξοδο, όπου βρίσκεται με ευθύνη της κυβέρνησης».

Έκδηλη ήταν φυσικά η ικανοποίηση στο στρατόπεδο των Ανεξάρτητων Ελλήνων.

«Ο ελληνικός λαός απέδειξε ότι δεν εκβιάζεται, δεν τρομοκρατείται, δεν απειλείται. Η δημοκρατία νίκησε» ήταν το μήνυμα του Πάνου Καμμένου.

Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News